• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

BAKLAGİL VE BUĞDAYGİL YEM BİTKİLERİ

Yem bitkileri kültüründe baklagiller (Leguminosae) ve buğdaygiller (Gramineae) iki önemli ürün grubunu oluşturur. Bu iki ürün grubu hem botanik özellikleri hem de kimyasal özellikleri yönüyle birbirlerini çok iyi tamamlarlar. Baklagil yem bitkilerinin buğdaygil yem bitkilerine göre adaptasyon alanları daha dar, iklim ve toprak istekleri daha fazladır. Toprakta daha az azot, ancak daha fazla fosfor bulunmasını isterler. Buğdaygil yem bitkileri kadar soğuğa ve kurağa dayanıklı değillerdir; iklim ve toprak istekleri (özellikle nem) daha fazladır. Bununla birlikte örneğin sarıçiçekli gazal boynuzu (Lotus corniculatus), çilek üçgülü (Trifolium fragiferum) ve yonca (Medicago sativa) gibi baklagil yem bitkileri toprak tuzluluğuna, korunga (Onobrychis sativa), sarı taşyoncası (Melilotus officinalis) ve tüylü fiğ (Vicia villosa) gibi baklagil yem bitkileri ise kurağa oldukça dayanıklıdır.

 

Buğdaygil yem bitkileri, baklagil yem bitkilerine göre adaptasyon alanları daha geniş, iklim ve toprak istekleri daha az, soğuğa ve sıcağa, dona ve kurağa daha dayanıklıdırlar. Örneğin köpekdişi (Cynadon dactylon), yüksek otlak ayrığı (Agropyron elongatum), kamışsı yumak (Festuca arundinacea) ve kılçıksız brom (Bromus inermis) toprak tuzluluğuna, otlak ayrığı (Agropyron cristatum), koyun yumağı (Festuca ovina) ve domuz ayrığı (Dactylis glomerata) kuraklığa oldukça dayanıklıdır. Ancak dünyada buğdaygil yem bitkileri baklagil yem bitkilerine göre daha az yetiştirilir. Çünkü baklagiller kadar lezzetli ve kaliteli yem üretmezler. Protein içerikleri daha düşük, buna karşın selüloz ve lignin gibi hazmolabilirliği daha zor olan madde içerikleri daha yüksektir. Bu nedenle buğdaygil yem bitkileri saf olarak değil, daha çok baklagil yem bitkileriyle karıştırılarak ekilirler. Dünyada en fazla yetiştirilen buğdaygil yem bitkileri yemlik mısır, sorgum, sudanotu ve darılardır. Bromlar, yumaklar, ayrıklar, çimler, kelp kuyruğu, çayır salkım otu gibi değerli buğdaygil yem bitkilerinin de ekim alanları giderek artmaktadır.

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(68223 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Baklagil Ve Buğdaygil Yem Bitkileri Nelerdir?

Baklagil Ve Buğdaygil Yem Bitkileri Nelerdir?

BAKLAGİL VE BUĞDAYGİL YEM BİTKİLERİ Yem bitkileri kültüründe baklagiller (Leguminosae) ve buğdaygiller (Gramineae) iki önemli ürün grubunu oluşturur. Bu iki ürün grubu hem botanik özellikleri hem de kimyasal özellikleri yönüyle birbirlerini çok iyi tamamlarlar. Baklagil yem bitkilerinin buğdaygil yem bitkilerine göre adaptasyon alanları daha da...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi