• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

FİZİKSEL DEZENFEKSİYON ÇEŞİTLERİ

Kuru Sıcaklık

Bu yönteme sadece fide harçlarının dezenfeksiyonunda baş vurulur. Derinliği 10-15 cm’yi geçmeyen saksıların içine harç konur ve saksılardan birinin ortasına 3-4 cm çaplı bir patates gömülür.saksılar fırınlanır, fırın sıcaklığı 90-95°’a kadar yükseltilir. Saksılar fırında patates iyice pişinceye kadar tutulur. Patates kullanılmaz ise saksı harç sıcaklığının  70°C’a kadar ulaşması beklenir. 

 

Sıcak Su

Sıcak su toprağı dezenfekte etmede yaygın olarak kullanılan bir yöntem değildir. Yine fide yetiştirilecek yada tohum ekilecek harçların dezenfeksiyonunda kullanılabilir. Sıcak su ile dezenfeksiyon 20-30 cm’lik bir harç derinliği için m²’lik alana 30 litre kaynar su dökülerek yapılır. Bu işlemden hemen sonra toprağın üzeri iyice örtülür.

 

Elektrik Enerjisi

Bu yolla toprağı dezenfekte etmede toprak altına yerleştirilen çıplak, düşük voltajlı elektrik tellerinden yararlanılır. Yaygın olarak kullanılan bir yöntem değildir.

 

Güneşle Dezenfeksiyon (Solarizasyon)

Solarizasyon, polietilen örtü altındaki nemli toprakta güneş radyasyonunun oluşturduğu ısısal, kimyasal ve biyolojik değişim olarak tanımlanabilir. Bir başka değişle yeni sayılabilecek ucuz ve kolay bir dezenfeksiyon işlemidir.

 

Buharla Dezenfeksiyon

Sera topraklarının buharla dezenfeksiyonunda toprakaltından ve toprak üstünden olmak üzere iki yol izlenir.

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(82340 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Fiziksel Dezenfeksiyon Çeşitleri Nelerdir?

Fiziksel Dezenfeksiyon Çeşitleri Nelerdir?

FİZİKSEL DEZENFEKSİYON ÇEŞİTLERİ Kuru Sıcaklık Bu yönteme sadece fide harçlarının dezenfeksiyonunda baş vurulur. Derinliği 10-15 cm’yi geçmeyen saksıların içine harç konur ve saksılardan birinin ortasına 3-4 cm çaplı bir patates gömülür.saksılar fırınlanır, fırın sıcaklığı 90-95°’a kadar yükseltilir. Saksılar fırında patates ...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi