• notifications1
  • menü

Bugün : 19 Nisan 2024 Cuma

İş hayatında ortaya çıkan kronik stres, kimi zaman baş etme mekanizmalarını aşarak ruh sağlığının bozulmasına yol açabiliyor. İşyerinde yaşanan stresin yönetimi için hem işverene hem de çalışana önemli görevler düşüyor. Uzmanlara göre işverenler uygun ve huzurlu bir çalışma ortamı sağlamalı, çalışanlar ise zaman yönetimi yapabilmeli, aciliyet ve önem sırası oluşturmalı.

İşyerindeki olumsuzluklar ruh sağlığını etkiliyor

“Çalışanlar sıklıkla işyerindeki olumsuzluklardan dolayı ruh sağlığı sorunları yaşamaktadırlar. Örneğin aşırı mesailer, zaman ya da hedef baskılı yoğun işler, kişinin görev tanımının olmaması, mobbing uygulanması, kariyer-maddi beklentileri karşılanmaması, işten atılma korkusu işyerlerindeki stresin başında gelmektedir. Bunlar dışında koşulları zor, tehlikeli ya da riskli işlerin kendisi de stres oluşturabilmektedir; madencilik, polislik, şiddete maruz kalan sağlık çalışanları gibi.

 

Özel hayattaki sıkıntılar da etkili oluyor

Çalışanların kendilerinden kaynaklı sorunlar da işyerinde ruh sağlığı sorunlarına neden olabilmektedir. Ailesel problemler etkileyebilmekte ya da kişilik yapılarından dolayı zorlanabilmektedirler. Rekabetçi, mükemmelliyetçi, aşırı sorumluluk sahibi, kaygılı, ilişkilerde aşırı duyarlı kişilik tipleri daha fazla stres yüklenebilmektedirler.”

 

Türkiye’de meslek seçimleri; eğitim sistemi, aile yönlendirmeleri ve yetersiz bilgilendirmeler nedeniyle yetenekler ve ilgi alanlarına paralel olmamaktadır. Ayrıca işsizliğin yaygın olması kişileri çaresiz hissettirmekte ve çalıştığı pozisyonda o işe uygun olmasalar da devam etmelerine neden olmaktadır. Bu sorunlar çalışanların motivasyonu düşürmekte ve kişilerin mutsuz çalışmasına neden olmaktadır.”

 

Aile ve sosyal yaşam ile iş hayatının yoğun etkileşim halinde olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Emre Tolun Arıcı, “İş hayatındaki ruhsal sorunların iş dışında da devam ettiğine şahit olmaktayız. Hayatın genelinden yeterinde keyif alamama, mutsuzluk, sosyalleşmek istememe, aileye tahammülsüzlük, tartışmalar, işle ilgili sorunları evde de düşünmeye devam etme, uzun mesailer nedeniyle aileye kendine yeterince vakit ayıramama, işyerinde yetersiz güvensiz hissetmenin aile ve arkadaş ilişkilerini de bozması sıkça rastladığımız durumlardır” dedi.

 

İşverene düşen görevler

İşverenlere çalışanlarının ruh sağlığını korumak adına önemli görevler düştüğünü kaydeden Yrd. Doç. Dr. Emre Tolun Arıcı, bunları şöyle sıraladı:

  • 1. Uygun çalışma ortamı sağlanması. Fiziki koşulları rahat, kişilere konfor alanı sağlayan, güvenli çalışma ortamı motivasyonu artıracaktır.
  • 2. Mobbingin engellenmesi, çalışanlar arasında iyi iletişimin kurulması
  • 3. Ruhsal sorunların görmezden gelinmemesi, ruh sağlığı profesyonelleri ile temasın sağlanması, damgalanmanın önüne geçilmesi. Psikiyatrik hastalıklar tedavi edilmediğinde verimliliğin düşmesine, iş gücü kaybına, iş kazalarının artmasına neden olacaktır.
  • 4. İşyerinde düzenli psikolog/psikiyatrist bulundurulması.

 

İşyerinde stresle başa çıkmak için

  1. 1. Uyku ve beslenmenin düzenli olması
  2. 2. Aile ve arkadaşlara yeterince zaman ayırılması
  3. 3. Spor yapılması, hobi edinilmesi
  4. 4. İşte zaman yönetiminin iyi yapılması, aciliyet ve önem sırası oluşturulması
  5. 5. Gereğinde hayır denilebilmesi, görev dağılımı yapılabilmesi
  6. 6. İşyerinde iyi ilişkiler kurulması, işle ilgili sorunların paylaşılması
  7. 7. Gereğinde mola verilmesi, izin yapılması, yeterince dinlenilmesi
  8. 8. Kişisel faktörlerin fark edilmesi ve bununla ilgili psikolojik destek alınması
  9. 9. Gerektiğinde psikiyatriste başvurulması önemlidir.
x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(93310 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Stressiz Çalışma Ortamı Nasıl Olmalıdır?

Stressiz Çalışma Ortamı Nasıl Olmalıdır?

İş hayatında ortaya çıkan kronik stres, kimi zaman baş etme mekanizmalarını aşarak ruh sağlığının bozulmasına yol açabiliyor. İşyerinde yaşanan stresin yönetimi için hem işverene hem de çalışana önemli görevler düşüyor. Uzmanlara göre işverenler uygun ve huzurlu bir çalışma ortamı sağlamalı, çalışanlar ise zaman yönetimi yapabilmeli, aciliyet ve...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi