• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

Bamya Yetiştiriciliği

 

Bamya İklim İstekleri

Bamya sıcak iklim bitkisi olduğundan dolayı yüksek sıcaklıklara sahip bölgelerde iyi gelişme göstererek verim oranı oldukça yüksektir. Sıcak iklimde yetişen bamya 5-6°C soğuklara da direnç gösterebilmekte fakat verimde düşüşler olmaktadır. Geceleri soğuk olan bölgelerde ise bitkide büyüme ve verim azalır. Hava sıcaklığı 15-20 °C, toprak 15°C olunca tohum ekimi yapılır.

Bamya

Bamya Toprak İstekleri

Çok seçici toprak isteği olmayan bamya her toprakta yetişebilmektedir. Taban suyu yüksek olan arazilerde bile başarılı bir şekilde yetişmektedir. Ekonomik açıdan üretimi yapılıyorsa geçirgen, derin ve kumlu-tınlı topraklarda yapılması gerekmektedir. Tohum ekilirken toprağın fazla rutubetli olmamasına dikkat edilmelidir. Toprakta azot çok ise nodyum araları uzayarak verim kaybına sebep olmaktadır. Killi topraklarda tohum çimlenme döneminde toprağın kaymak tabaka oluşturması bitki çıkışında problemler yaratmaktadır. İlkbaharda tohumlar geç ekilirse bu problemler ortadan kalkmış olur. Bitki çimlenip toprak üstünde gelişimi zaten çok hızlı olacaktır.  pH seviyesinin 5-8 arasında olan topraklarda yetişebilmektedir.

 

Bamya Toprak Hazırlığı ve Ekim

İlkbaharda toprak sürümü yapılır. Hava sıcaklıklarına göre birkaç gün sonra  diskaro yapmadan önce gübrelemeler yapılmalıdır. Karıklar açılarak boyun kısımlarına tohum ekimi yapılacak hale getirilir. Tarla hazır ise sıra arası 40-50 cm sıra üzeri 15-20 cm olacak şekilde ekim yapılır. Tohum ekiminden önce tohumların ıslak bezlerin içinde 1-2 gün bekletmek çimlenmeyi hızlandıracaktır. Tohumlar çok derin ekilmemelidir bu fidenin çıkışını zorlaştırır. Dekara 1,5 -2 kg tohum yeterli olacaktır.

 

Bamya Gübreleme

İyi bir gübreleme için toprak analizi şarttır. Verimsiz arazilerde 5 yılda bir bamya ekiliyorsa ekimden önce 25-30 kg/da fosforlu gübre yeterlidir. 1-2  yıl arayla bamya dikilen tarlalarda 5:10:5 ya da 4:12:4 NPK oranlı 35 kg/da karışık gübre verilmesi yeterli olacaktır. İlk meyve oluştuktan sonra az miktarda azotlu gübre atılması bitkide çiçeklenme ve sürgün oranını dengeleyecektir.

 

Bamya Çapalama

Bitkiler 2-3  yapraklı dönemine geldiğinde 1. çapa yapılır. Hem yabancı ot temizliği hem de toprağın havalanmasını sağlayan bu çapalama işlemi bamya üretimi için önemlidir. Bitkiler 15-20 cm boya ulaştığında 2. çapa yapılmaktadır. Tarlanın durumuna göre gerekirse 3. çapada yapılabilir. Bitkiler hızlı geliştiklerinden dolayı yabancı ot çıkışını baskılamaktadır.

 

Bamya Sulama

Hava sıcaklıklarına ve bitki gelişimine göre salma sulama yapılması gerekmektedir. Bamya kuraklığı sevmeyen bir bitki olduğu için toprağın kuruluğu ve su isteği yakından takip edilmelidir. Yağmurlama sulama yapmak külleme hastalığını arttırabileceği için kesinlikle önerilmemektedir. Meyve görüldükten sonra yapılan sulamaların verime büyük oranda katkısı olacaktır.

 

Bamya Hasadı ve Depolama

Üretiminde en zor kısım hasatıdır,  hatta hasadı en zor olan sebzelerin başında gelir. Bamya bitkisinin yapraklarındaki, meyvesinde ve meyve sapındaki tüyler hasat yapacak kişileri çok rahatsız etmektedir. Toplayıcıların eldiven takmaması durumunda aşırı kaşıntıya sebep olabilir. Çeşide göre değişmekte olsa da bamya bitkisi tohum ekiminden 40 ila 60  gün içerisinde çiçeklenmeye başlamaktadır. Çiçeklenmeden sonra kullanılacak yere göre  1 yada  3-4 gün içerisinde  toplanmaktadır.

 

Hasatta geç kalındığı zaman selülozik yapı kazanan meyveler ticari değerini tamamen kaybetmektedir. Hasat sürekli ve düzeli olarak yapılmalıdır. Hasat yeni çiçek oluşumunu etkileyecektir. Hasat süresi toplamada 1-5 ay arası değişmektedir. İyi bir toplayıcı günde  15-20 kilo bamya toplayabilir fakat bamya toplayacak işçi bulmak bahsettiğimiz tüyler sebebiyle çok zor yada yüksek fiyatlıdır. Meyve hasattan kısa bir süre sonra  torba,çuval ya da kasalar koyularak pazara çıkarılması gerekmektedir. Bekletilen meyvelerde kararmalar oluşur bu da pazar değerini düşürmektedir. 7-10°C sıcaklık ve %90 nemde kontrollü bir şekilde depolarda 8-10 gün bozulmadan depolanabilirler.

 

İlginizi Çekebilir;

Bamya Gübreleme Önerileri

Konu İle İlgili Dokümanlar

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(46783 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Bamya Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Bamya Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Bamya Yetiştiriciliği Bamya İklim İstekleri Bamya sıcak iklim bitkisi olduğundan dolayı yüksek sıcaklıklara sahip bölgelerde iyi gelişme göstererek verim oranı oldukça yüksektir. Sıcak iklimde yetişen bamya 5-6°C soğuklara da direnç gösterebilmekte fakat verimde düşüşler olmaktadır. Geceleri soğuk olan bölgelerde ise bitkide büyüme ve v...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi