• notifications1
  • menü

Bugün : 28 Mart 2024 Perşembe

TARIMSAL DANIŞMANLIK FAALİYETLERİNDE UYGUN AMAÇ VE METOT SEÇİMİ

Tarımsal yayım sisteminin üç ana unsuru vardır. Bunlar:Yayımcı,Çiftçi,Araştırmacı

 

YAYIM METOTLARI

Tarımsal yayım yaklaşımı değişse de yayım hizmetlerini yürütmek için kullanılan teknikler(yöntemler) aynıdır. Bu yöntemlere yayım metotları denir.Yayım metotlarının kullanımı hitap edilen kişilerin sayısına bağlı olmak üzere üç ana gruba ayrılır.Bireysel Yayım Metotları,Grup Yayım Metotları,Kitle Yayım Metotları

 

Bireysel Yayım Metotları

  • 1-Hedef Kitlenin Özelliğine Göre Bireysel Yayım Metotları
  • 2-iftçi Organizasyonlarının Yöneticilerine Yönelik Bireysel Yayım
  • 3-Önder Çiftçilere Yönelik Bireysel Yayım
  • 4-Hedef Kitlenin Diğer Üyelerine Yönelik Bireysel Yayım
  • 5-Formatına (Biçimine) Göre Bireysel Yayım Metotları
  • 6-Resmi (Belli Bir Programa Bağlı) Bireysel Yayım (Belli bir programa bağlı olarak yapılan bireysel yayım genellikle yayımcının bürosunda veya çiftçinin işletmesinde yapılır. )
  • 7-Gayri Resmi (Belli Bir Programa Bağlı Olmayan) Bireysel Yayım (Gayri resmi görüşmeler çiftçiyi ve içinde bulunduğu şartları daha iyi tanımak ve çiftçi ile oluşturulmak istenen güven ortamını pekiştirmek için gerçekleştirilir. Bu görüşmeler tesadüfen gerçekleşebildiği gibi, yayımcının kurgulayacağı bir görüşmede olabilir.)

 

İşlevine Göre Bireysel Yayım Metotları

  1. İşletme Ziyareti Şeklinde Bireysel Yayım
  2. Büroda Yapılan Bireysel Yayım
  3. Telefon Görüşmeleri İle Bireysel Yayım
  4. Kişisel Mektuplarla Bireysel Yayım
  5. İnternet Görüşmeleri İle Bireysel Yayım

 

Tarımsal yayım süreci içerisinde değerlendirildiğinde, çiftçi görüşmeleri, iki insan arasında (yayım uzmanı-çiftçi, Yayım uzmanı-çiftçi ailesi) basit bir bilgi alış verişi değildir. Çiftçi görüşmesi içerisinde sohbet, tartışma, anket, bilgi verme gibi unsurların kullanıldığı bir iletişim sürecidir.

 

Grup Yayım Metotları

Bir gruba, eş zamanlı yayım hizmeti götürmek için, kullanılan yayım metotlarına grup yayım metotları diyoruz. Grup yayım metotları yayım sürecinde en çok müracaat edilen yayım metotlarındandır. Özellikle teknik personel ve ekonomik imkanların kısıtlı olması, bu metodun, yayım sürecinde, bireysel yayım metotlarından daha fazla kullanılmasına neden olmaktadır. Kamu yayımında, yayım uzmanlarının bürokratik işlerinin fazlalığı da grup yayım metotlarının çok kullanılmasının bir başka nedenidir.

 

Avantajları

  • Grup yayım metotları çiftçilerde tutum değişimi için en ideal metotlardan birisidir.
  • Geri dönüt (yansıma) Kitlesel yayım metotlarından daha iyidir. Grup yayım metotlarında elde edilecek geri dönütlerin değerlendirilmesi ile yayımcı ve çiftçi arasındaki yanlış anlaşılmalar azaltılacaktır.
  • Grup yayım metotlarında yayımcı ile çiftçi ve çiftçiler ile Çiftçiler arasın da geniş çapta bilgi alış verişi olur. Grup üyeleri yayımcının yanında, birbirlerinden etkilenmek suretiyle verilmek istenen bilgileri daha çabuk öğrenebilirler.
  • Grubun birbirini etkilemesi sonucu, grup normlarının değişmesi de mümkün olabilir.
  • Grup yayım metotlarında hedef gruba mensup birçok kişi ile aynı anda görüşülür.
  • Belirli bir süre içinde bireysel yayıma oranla daha fazla kişi ile görüşme olanağı vardır.
  • Birey başına düşen yayım harcamaları azalır.
  • Grup yayım metotları ile hedef grupların yüksek oranda yayım çalışmalarına katılımları sağlanır.
  • Yayımcının anlattıkları, çiftçiler tarafından, bazen net olarak algılanmayabilir. Bu durumda devreye diğer grup üyeleri girer. Bazen devreye giren çiftçiler, diğer çiftçilere konuyu anladıkları ölçüde aktaracaklarından, yanlış bilgilendirmeler ve konudan sapmalar olabilir. Bu süreç grup yayım metodunda yayımcının kontrolünde olmalıdır. Yayımcı sık sık geri dönüş ve özetlemeler yaparak, grubun konuyu net olarak anlamasını sağlayabilir.
  • Gruplar, uygulanacak bir yenilik nedeni oluşabilecek riskleri bireysel çiftçilere oranla daha kolay göze alabilir.

 

 

Grup yayım metotları aşağıdaki gibi özetlenebilir.

*Toplantılar*Çiftçi Kursları*Panel*Demonstrasyonlar*Tarla (İşletme) Günleri*Çiftçi Gezileri*Sergiler*Teşvik Müsabakaları

 

Toplantılar

Kuruluş, Planlama, Hizmet içi Eğitim Toplantıları, Özel İlgi Grubu Toplantıları, Köy, Çiftçi

 

Çiftçi Kursları

Amacı, çiftçi ailelerine, tarımın her dalında yeni bilgi ve tekniklerin öğretilmesi ve böylece daha kaliteli ve ucuz tarımsal ürün elde etmek, bu ürünleri faydalı şekilde değerlendirerek, hayat seviyelerinin yükseltilmesine yardımcı olmaktır. Kurslar, tarımın ve ev ekonomisinin her dalında çiftçileri eğitmek amacıyla düzenlenen bir grup yayım metodudur.

 Panel, Demonstrasyonlar, Tarla (İşletme) Günleri, Çiftçi Gezileri, Sergiler, Teşvik Müsabakaları

           

Kitle Yayım Metotları

Kitle yayım yöntemleri birebir ve grup yayım metotlarının aksine aynı anda çok sayıda birbirleriyle kontak halinde bulunmayan kişilere hitap eden yöntemlerdir. Kitle yayım yöntemleri genel olarak” tek yönlü bilgi akışı” ve” medya araçlarının yoğun kullanımı”ile ifade edilir.

 

Kitle yayımın Dezavantajları

Fazla sayıda ve farklı özelliklere sahip katılımcılarla çalışılması nedeniyle yayım mesajları çoğunlukla geneldir.Ağırlıklı olarak tek yönlü iletişim söz konusudur ve bu nedenle de çiftçi için önemli problemler gündeme gelmez ve çiftçi kendisini hitap edilmemiş hisseder.İletişim sürecinin tarafları için kişisel kontak imkânı yoktur.Yayım konularını kasetler, radyo ve filmler yoluyla hedef kitlelere ulaştırmakla sınırlayan bir yayım politikası çok yüksek bir teknolojik altyapı, yetenek, kontrol ve yönetim sistemine sahip olmayı gerektirir.Köy şartlarında medya araçlarının temini ve kullanımı çok zordur, yayımcıyı bir noktada dışarıdan kişilere ve kuruluşlara bağımlı kılar.Yayım çalışmalarında sadece medya araçlarının kullanımı çiftçilerin alışkın olmadıkları bir metottur. Çiftçiler verilen mesajları tek başlarına anlayamayacakları gibi, karşılarında her an soru sorabilecekleri insanlar ararlar. Tek yönlü olarak medya araçlarının kullanımı durumunda çiftçilerin problemlerin tespiti, çözümü ve yayım konularının belirlenmesine hiçbir katkıları olamaz.

 

Kitle yayım:Basılı materyaller,Görüntülü ve sesli materyaller,İnternet ( Sanal ortam) yayınları

 

 UYGUN METOT SEÇİMİNDE BENİMSEME SAFHALARI

Yeni teknolojiyi düşünürken, birçok çiftçinin genellikle problem çözme işleminde mantığa başvurduğu kabul edilebilir. Bu işlem, açık seçik tarif edilmiş dört safhaya veya”benimseme işlemi” olarak bilinen safhalara bölünebilir.

Farkında olma,İlgi,Değerlendirme,Deneme ve Benimseme (veya reddetmek)

 

Farkında Olma:Yeni bir fikir veya uygulamanın farkında olmak, benimseme işlemi içerisinde ilk safhayı oluşturur.İlgi:Eğer yeni uygulama, fikir veya girdi çiftçilerin problemlerinin çözümüne yönelik ise, çiftçinin bu konu hakkında daha fazla bilgi edinmek için ilgisi artacaktır.Değerlendirme:Her bir çiftçi için değerlendirme safhası, kendi şartları ile yeni teknolojinin karşılaştırılması, benzer avantajlarının ve dezavantajlarının tartılmasıdır. Deneme Ve Benimseme (Veya Reddetme)

 

ÖĞRETME METODUNUN SEÇİLMESİ

Tek başına hiçbir öğretme metodu diğerinden daha iyi değildir. Yayım elemanı şartlara en uygun yayım metodunu seçmelidir.Yayım programını yürütmek için birkaç teknik bir arada kullanılmalıdır..Kullanılacak metotlar birbirini desteklemelidir. Eğer bir demonstrasyon grup tartışmalarını destekler ise grup tartışmaları ile verilmek istenen bilgiye destek sağlayacak iki metottan faydalanılmış olur. Mümkün olan yerlerde sesli ve yazılı materyaller kullanılmalıdır.

 

Belirli Amaçlara Uygunluk

Yayım Metotları

Kitlesel Yayım Metotları

Grup Yayım Metotları

Bireysel Yayım Metotları

Yenilikler hakkında bilgilendirme

Yüksek

Orta

Düşük

Problem bilinci uyandırma

Düşük

Yüksek

Orta

Bilgilerin aktarılması

Yüksek

Orta

Düşük

Çiftçinin Görüşlerinin değiştirilmesi

Düşük

Yüksek

Orta

Çiftçinin öğrenme sürecinin harekete geçirilmesi

Düşük

Yüksek

Orta

Çiftçinin bilgi/tecrübelerinin değerlendirilmesi

Düşük

Yüksek

Orta

Yayım mesajlarının çiftçinin problemleri ile örtüşmesi

Düşük

Orta

Yüksek

Verilen bilgilerin somutluk derecesi

Düşük

Orta

Yüksek

Çiftçi başına maliyet

Düşük

Orta

Yüksek

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(80114 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Tarımsal Yayım Ve Danışmanlık Sınavı Geçmiş Yıllarda Çıkan Sorular

Tarımsal Yayım Ve Danışmanlık Sınavı Geçmiş Yıllarda Çıkan Sorular

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Sınavı Geçmiş Yıllarda Çıkan Soru Ve Cevaplar 24.10.2010 Tarihli Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Sınavı - İndir - 10.04.2011 Tarihli Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Sınavı Görüntüle İndir Online Test 04.12.2011 Tarihli Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Sınavı Görüntüle İ...

Tarımsal Yayım Yaklaşımları Nelerdir?

Tarımsal Yayım Yaklaşımları Nelerdir?

TARIMSAL YAYIM YAKLAŞIMLARI Yeniliklerin Yayılması ( Teknoloji Transferi ) Yaklaşımları ( Yukarıdan Aşağıya Yaklaşım ) Tarısal yayımın ortak amacı: belirli yeniliklerin ya da teknolojilerin çiftçilerin ikna edilmeleri yoluyla yayılmasıdır.Teknoloji transferi yaklaşımında, araştırma kararları bilim adamları tarafından alınmakta, ...

Tarımsal Yayımda Hedefe Yönelik Programlama

Tarımsal Yayımda Hedefe Yönelik Programlama

TARIMSAL YAYIMDA HEDEFE YÖNELİK PROGRAMLAMA Planlama; harekete geçmeden önce düşünmeyi içeren bir süreçtir; özünde var olan duruma ilişkin bir eleştiriyi barındırır. Bu çerçevede örgütsel ya da bireysel gelişim, bir duruma ilişkin değerlendirmeyi, eleştiriyi ve yeni düşünceler ve eylem planları üretmeyi içerir. Diğer bir deyişle, örgütsel geliş...

Tarımsal Danışmanlıkta İzleme Ve Değerlendirme

Tarımsal Danışmanlıkta İzleme Ve Değerlendirme

İZLEME VE DEĞERLENDİRME İZLEME VE DEĞERLENDİRME KAVRAMLARI Her sistem, gerçekleştirdiği etkinliklerin amaca ne derece hizmet edip etmediğini saptayabilmek için öncelikle gerçekleştirdiği etkinlikler hakkında bilgi toplar yani ölçme(gözlem) yapar ve topladığı gözlem sonuçlarından yararlanarak bazı sonuçlara ve kararlara ulaşmaya çalışır. İz...

Tarımsal Yayım Danışmanlık Kavramı Doğuşu Ve Gelişimi

Tarımsal Yayım Danışmanlık Kavramı Doğuşu Ve Gelişimi

TARIMSAL YAYIM/DANIŞMANLIK KAVRAMI VE FELSEFESİYAYIMIN TANIMI, DOĞUŞU VE GELİŞİMİ Yayım, ABD ve Britanya’da (Extension Education) terimi ile tanımlanmaktadır Mounter, tarımsal yayımı: ‘Çiftçilere eğitim yoluyla tarımsal üretim şekilleri ve tekniklerinin geliştirilmesinde, üretimde etkinliğin ve tarımsal gelirin artırılmasında, haya...

Tarımsal Danışmanlık Yönetmeliği

Tarımsal Danışmanlık Yönetmeliği

YÖNETMELİK Cezalar Tarımsal danışmanlık hizmeti veren kişi ve kuruluşlara, bu Yönetmeliğe aykırı davranışları nedeniyle verilecek cezalar aşağıda belirtilmiştir. * Uyarma: Yukarıda belirtilen kişi ve kuruluşlara, mesleğin yürütülmesinde daha dikkatli davranması gerektiğinin yazı ile bildirilmesidir. * Kınama: Yukarıda belirtilen kişi ve kur...

Dünya ve Ab Ülkelerinde Tarımsal Danışmanlık

Dünya ve Ab Ülkelerinde Tarımsal Danışmanlık

DÜNYA ve AB ÜLKELERİNDE TARIMSAL DANIŞMANLIK AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİNDEKİ TARIMSAL YAYIM MODELLERİ Kamu yayım servisleri Bakanlığa bağlı olmakla birlikte özerk yapıya sahip Danışmanlık Şirketleri Çiftçi örgütlerince yürütülen, kamu tarafından desteklenen yayım servisleri Tarımsal Danışmanlık Şirketleri ve Serbest Tarım Danışmanları Gelec...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi