• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

Toprak Reaksiyonu (Toprak pH’ sı)

Bir Toprağın asit, nötr veya alkalin yapıda olduğunu ifade eder. Toprak reaksiyonu toprak çözeltisindeki hidrojen iyonu (H+) ve hidroksil iyonu (OH-) konsantrasyonlarının bir fonksiyonu olarak ortaya çıkar. Bu iyonlar arasındaki ilişki pH değeri olarak ifade edilir.

 

Toprakta pH değeri en basit anlatımı ile insanlarda tansiyon (kan basıncı) ne anlam taşıyor ise topraktaki pH değeri de yaklaşık aynı anlam taşımaktadır. İnsanlarda tansiyonun yüksek veya düşük olması kişinin sağlığı ve beslenmesiyle ne kadar yakından alakalı ise toprağın pH değerinin yüksek (7.0 ve üzeri) veya düşük (6.5’ den düşük) olması bitki gelişimini, toprakta bitki besin maddesi yarayışlılığını ve bitkilerce besin maddesi alımını etkilemektedir.

Reaksiyon pH Reaksiyon pH
Aşırı Derecede Asit < 4.5 Nötr 6.6-7.3
Çok Kuvvetli Asit 4.5-5.0 Hafif Alkalin 7.4-7.8
Kuvvetli Asit 5.1-5.5 Orta Derecede Alkalin 7.9-8.4
Orta Derecede Asit 5.6-6.0 Kuvvetli Alkalin 8.5-9.0
Hafif Asit 6.1-6.5 Çok Kuvvetli Alkalin 9.1<

 

pH Değerlerine Göre Toprağın Sınıflandırılması

Toprak pH değeri toprağın fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik özellikleri üzerinde etkilidir. Bu nedenle bitkisel üretimde gübreleme yönünden birim alandan yüksek verim ve kaliteli ürün elde etmek için bitkinin kılcal kök bölgesindeki toprak tabakasının pH değerinin bitkinin en iyi geliştiği pH değerinde olması gerekir. Her bitkinin optimum gelişimi için gerekli pH değerleri farklıdır. Ancak bitki besin maddelerinin çoğunluğunun azami alınabilirliği 5.5 ile 6.5 arasındaki pH değerlerinde gerçekleşir.

Bitkilerin Ph İstekleri

 

Bazı Bitkilerce Bitki Besin Maddelerinin Bitkiler Tarafından Alımı ve Bitki Gelişimi İçin Gereken Optimum Toprak pH’ sı Değerleri

Toprak pH’ sının bitki besin maddelerinin bitkiler tarafından alımı üzerinde de önemli derecede etkisi bulunmaktadır. Toprak pH değerinin yüksek olması özellikle 8 pH değerinden fazla olması durumunda mikro elementlerden demir (Fe), bakır (Cu), mangan (Mn), çinko (Zn) ve bor (B) alımında ve ayrıca fosforun (P) elverişliliğinde önemli derecede bir azalma olur. Yüksek pH’ lı toprakların verimsiz olmasının baş nedeni yüksek pH’ nın fosfor ve iz elementlerin (Fe, Cu, Zn) toprakta hareket etmez hale gelmesine yol açması ve buna ilaveten bu tür topraklarda yüksek miktarda sodyum bulunabilmesidir. Bitkiler için yarayışlı fosforun en uygun olduğu toprak pH’ sı 6.5-7 arasındadır.

 

Mikroelementlerin Toprakta pH Alım Aralıkları

Mikroorganizmalar toprağın, bitki gelişimi ve büyümesine, uygun verimli bir ortam haline dönüşmesinde çok önemli rol oynarlar. Mikroorganizma popülasyonlarının çoğunluğu toprağın biyolojik aktivitesini oluşturan fonksiyonları nötr civardaki pH değerlerinde ideal bir biçimde yerine getirirler.

PH

Yüksek pH değerlerinde topraktaki mikroorganizma faaliyeti azalmakta, bunun sonucu olarak da topraktaki bitki besin elementlerinin bitkiler için faydalanılabilirliği büyük ölçüde azalmaktadır. Bu durum tarımsal üretim sürecinde verim azalmasına yol açmakta ve ağır sonuçlar yaratmaktadır.

 

Yüksek pH’ lı toprakların verimi pH’ sını düşürerek iyileştirilebilir. Ancak böyle toprakların etkin şekilde düzeltilebilmesi toprağın alkalinite (baziklik) yapısı ve düzeyine, sulama suyunun kalite ve miktarına, toprak tipine ve yetiştirilen mahsule bağlıdır.

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

Sorhocam

26.12.2023 22:18:08

pH1 yi yükseltmek için toprağa kalsiyum içeren azotlu ve fosforlu gübreler veya doğrudan kireç (CaCO3) ve (MgCO3) uygulaması yapılmalıdır. Böylece asit pH yavaş yavaş yukarıya doğru yükseltilir.

Metin Balci

26.12.2023 21:27:35

Hocam iyi akşamlar sera toprağımın ph sını ölçüyom 4 çıkıyo ne yapmam gerekiyor saygılar

(43882 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Toprakta Ph Değeri Neden Önemlidir?

Toprakta Ph Değeri Neden Önemlidir?

Toprak Reaksiyonu (Toprak pH’ sı) Bir Toprağın asit, nötr veya alkalin yapıda olduğunu ifade eder. Toprak reaksiyonu toprak çözeltisindeki hidrojen iyonu (H+) ve hidroksil iyonu (OH-) konsantrasyonlarının bir fonksiyonu olarak ortaya çıkar. Bu iyonlar arasındaki ilişki pH değeri olarak ifade edilir. Toprakta pH değeri en basit anlatım...

Topraktaki Besin Analizi Niçin Gereklidir?

Topraktaki Besin Analizi Niçin Gereklidir?

TOPRAK BESİN ANALİZİ NİÇİN GEREKLİ Bitkilerde diğer canlılarda olduğu gibi büyüme ve gelişmelerini tamamlayabilmek için besinlere ihtiyaçları vardır. Bu besinlerin bir kısmını topraktan bir kısmını havadan karşılarlar. Toprak bir besin deposudur. Bitki ihtiyacı olan besinlerin çoğunu buradan karşılar. Bizim için en önemli husus bu depoda hangi ...

Topraktaki Organik Maddeler Ve Önemi Nedir?

Topraktaki Organik Maddeler Ve Önemi Nedir?

Topraktaki Organik Maddeler Ve Önemi Yıllardır tarımda yoğun kimyasal gübreleme, yanlış ilaç kullanımı ve yanlış toprak işleme gibi işlemler topraklarda yorgunluğa ve toprak canlılığının azalmasına sebep olmuştur. Genel olarak ülkemiz topraklarında organik madde yok ya da çok az miktardadır. Toprak canlılığını yeniden kazandırmak için topraklar...

Toprakta Asit Durumu

Toprakta Asit Durumu

Toprakta Asit Durumu Bitkilerin besin maddelerini alabilmeleri toprağın reaksiyonuna ( asitlik veya alkalilik değerlerine) bağlıdır. Her element her pH derecesinde alınamaz. Dolayısıyla toprağın reaksiyonu bilinmiyorsa, verilen gübre belki de bitkinin hiç ihtiyaç duymadığı bir gübredir. Mesela, demir alımı, asit değerinin yüksek olduğunu; alkal...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi