• notifications1
  • menü

Bugün : 20 Nisan 2024 Cumartesi

Tel Kurdu (Agriotes)

Tel kurdu zararlısı rutubetli taban arazilerde, çiftlik gübresi ile gübrelenmiş tarlalarda bulunur. Yeni çimlenen pancar fidesini gövdesinden, toprak içinde keserek zarar verir.

 

Tel kurdu zararlısı ile mücadele

Tohum ilaçlaması ve çapa ile toprağın havalandırılması gerekir

 

Pancar Piresi (Chaetocnema)

Pancar piresi zararlısı parlak siyah renkte, 1,5–2 mm büyüklüğünde ülkemizde yaygın bulunan bir zararlıdır. Pancar ekim mevsimi ile ortaya çıkar ve pancarın çimlenmesiyle birlikte zarar vermeye başlar. Sıcak ve yağış olmayan  günlerde zararı daha da artar.

 

Pancar piresi zararlısı ile mücadele:

İlaçlanmış tohum kullanmak ve normal ilaçlama yapmak gerekir.

 

Danaburnu (Gryllotalpa)

Danaburnu Çiftlik gübresi ile gübrelenmiş, hafif topraklı taban arazilerde sık rastlanan bir zararlıdır. Toprak altına açtığı geçitlere rastlayan pancarları keserek zarar verir.

 

Danaburnu ile Mücadele

İlaçla karıştırılarak hazırlanmış nemli kepekler güneşin batmasına yakın saatlerde,danaburnunun bulunduğu yere koyululur.

 

Toprak Kurdu (Agrotis)

Toprak kurtları şeker pancarı tarımı için büyük tehlike oluşturur. Larvalar gündüzleri toprağın 2–3 cm altında, kıvrık vaziyette kalır, geceleri yüzeye çıkarak pancarları toprak hizasından keser.

 

Toprak kurdu ile mücadele

Vakit geçirilmeden ilaçlı mücadele yapılmalıdır. Çapalama esnasında larvaların öldürülmesi de mücadeleye yardımcı olur.

 

Kalkan Böceği (Cassida)

Kalkan böceği zararlısı Ülkemizin geniş bir bölümünde mevcut olup, 5–6 mm boyunda canlılardır. Nisan ortalarından temmuz sonlarına kadar larva ve erginleri pancar yapraklarının, yaprak ayarlarının etli kısımlarını kemirir. Kemirilen kısımlar bir zar halini alır. Kasida zararı,yaprakların uzaktan parlayan zarları ve delikleri ile kolayca tanınır.

 

Kalkan böceği zararlısı ile mücadele

İlaçlamak suretiyle zarar yapmaları önlenir.

 

Yaprak Kurtları (Caradrina)

Şeker Pancarı yaprak kurtları Ülkemizin hemen her tarafında bulunan ve pancar için büyük tehlike oluşturan bir zararlıdır. Karadrina larvasının sırtı koyu yeşil, karın kısmı açık yeşil, baş kısmı yeşil kahverengidir. Mayıs ayından ağustos ayına kadar zarar yapabilir. Pancar yapraklarının damarlarını bırakarak, damar aralarındaki yeşil kısmı yer.

 

Şeker Pancarı yaprak kurtları Mücadelesi

Geç kalındığı zaman çok büyük zararlar meydana getirir. Bu nedenle nisan ayından itibaren dikkatle gözlenmeli ve ilk nesil ortadan kaldırılmaya çalışılmalıdır. Vakit geçirilmeden ilaçlı mücadele yapılmalıdır.

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

Seyran

12.08.2020 22:40:53

Pancar hortumlu böceği latincesi nedir

Karadrina

9.04.2016 02:44:33

Şeker Pancarı yaprak kurtları Ülkemizin hemen her tarafında bulunan ve pancar için büyük tehlike oluşturan bir zararlıdır. Karadrina larvasının sırtı koyu yeşil, karın kısmı açık yeşil, baş kısmı yeşil kahverengidir.

(33145 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Şeker Pancarında Görülen Zararlılar Ve Mücadele Yolları

Şeker Pancarında Görülen Zararlılar Ve Mücadele Yolları

Tel Kurdu (Agriotes) Tel kurdu zararlısı rutubetli taban arazilerde, çiftlik gübresi ile gübrelenmiş tarlalarda bulunur. Yeni çimlenen pancar fidesini gövdesinden, toprak içinde keserek zarar verir. Tel kurdu zararlısı ile mücadele Tohum ilaçlaması ve çapa ile toprağın havalandırılması gerekir Pancar Piresi (Chaetocnema) Pancar piresi...

Şeker Pancarı Hastalık Ve Zararlı İlaçlama Tablosu

Şeker Pancarı Hastalık Ve Zararlı İlaçlama Tablosu

ŞEKER PANCARI HASTALIK ve ZARARLILARI ŞEKER PANCARI HASTALIKLARI Pancarın, özellikle tohum çıkışı ve gelişme dönemlerinde Zararlı ve hastalıklara karşı etkin bir mücadele programı ile korunması, verim ve kaliteyi önemli ölçüde etkilemektedir. Türkiye’de şeker pancarı ekim alanlarında görülen ve ekonomik önem taşıyan hastalıklar; Cercos...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi