• notifications1
  • menü

Bugün : 20 Nisan 2024 Cumartesi

Evde Yoğurt Mayalamak İçin İki Farklı Yöntem

Yoğurt makinesi olmadan da evde yoğurt mayalamanın pek çok farklı yöntemi bulunur. Hayatlarında ilk defa yoğurt yapmayı deneyecek kişilerin bile kolaylıkla uyguladığı tarifler üzerinde ustalaştıkça kendi reçetelerinizi bulabilir, damak tadınıza uygun yoğurtlar yapmayı öğrenebilirsiniz.

Yoğurt mayası

1) Fırında yoğurt mayalama yöntemi için

Son dönemlerin en popüler yoğurt yapım teknikleri içerisinde yer alır. Yoğurt makinesi olmayan fakat pratik bir yoğurt mayalama yöntemi arayanlar için ideal bir tarif olan fırında yoğurt mayalama, katı kıvamlı yoğurtları sevenler için ideal tarifler arasında yer alır. Şişelenmiş günlük sütler, arzu edilen ideal kıvam ve lezzete en güvenli yoldan ulaşılmasına yardımcı olur. Pastörize sütlerde kıvam tutma problemi yaşanabildiği gibi sokak sütü olarak tabir edilen sütler de sağlık problemlerine neden olabilir. Çelik tencere içerisinde kaynatılması tavsiye edilen süt, bir parmak eksilene kadar karıştırılarak kısık ateşte kaynatılır. Kenara soğuması için alınan süt, ideal mayalanma sıcaklığına gelene kadar kenarda bekletilir. Yoğurdun mayalanmasını kolaylaştırmak adına dilenirse mayanın içerisine bir fiske tuz ya da şeker katılabilir.

 

Makinede yoğurt mayalama tekniğindeki gibi bir litrelik süte yaklaşık bir çorba kaşığı yoğurt ilavesi yapılarak homojen bir karışım elde edilir. Fırını ideal sıcaklığa kavuşturmak adına 50 dereceye ayarlayıp 10 ile 15 dakika kadar çalıştırılıp hazırlanması gerekir. Mümkünse cam bir yoğurt kabı içerisine boşaltılan karışım ağzı açık bir şekilde fırına yerleştirilir. Fırın kapağı hiç açılmadan 4 buçuk saat kadar fırında bekletilen karışımın sallanmadan buzdolabına taşınması ve burada yedi saat kadar ağzı açık şekilde dinlendirilmesi gerekir. Ağzı kapalı pozisyonda mayalandığında yoğurt sulanma gibi problemlere neden olabilir. Yedi saatlik dinlenme sonrasında kapağı dilerseniz kapatabilirsiniz.

 

2) Klasik anne usulü yoğurt mayalaması için

Yoğurt tenceresi içerisine yoğurt mayası katıldıktan sonra dilenirse tencere içerisinde dilenirse toprak bir çömlek içerisinde mayalanma işleminin başlatılması gerekir. Yoğurt çalmak için kaynama ve ideal sıcaklığa kadar getirilen sütün mayalandıktan sonra ağzı kapakla sıkıca kapatılır. Fazla sarsmadan ve sallamadan öncesinde sofra bezi, sonrasında sıcak tutacak kalın bir battaniye ile sıkı sıkı sarılan karışım, 4 saat kadar mayalandırmak gerekir. 4 saatin sonunda ağzı açık bir şekilde hava sıcaklığına düşene kadar dinlendirilen yoğurt, sonrasında buzdolabında bir gün kadar bekletilir.

 

Probiyotik Yoğurt Mayalama Teknikleri

Probiyotik; sindirim sistemimizde de yer alan faydalı mikroorganizmalar olarak adlandırılır. Kelime kökeni olarak yaşam için iyi anlamına gelen probiyotik, tüketildiği zaman bağırsaktaki faydalı ve zararlı bakterileri dengeleyen ürünleri kapsar. Bu açıdan düşünüldüğünde fermente işleminden geçmiş her şey gibi yoğurdun da probiyotik özellik taşıdığı gözler önüne serilir. Fakat günümüzde bir ürünün probiyotik sayılabilmesi için birden fazla probiyotik kültürü barındırması gerekir. Buradan yola çıkılırsa bir yoğurdun probiyotik yoğurt olarak adlandırılabilmesi için sütün yoğurda dönüşmesini sağlayan bakteri kültürü ile birlikte kefir kültürü gibi farklı probiyotik kültürleri de barındırması gerekir. Klasik yoğurt mayası ile kıyaslandığında farklı probiyotik kültürlerle zenginleştirildiği için probiyotik yoğurt mayası klasik yöntemlerle elde edilemez.

 

Evde probiyotik yoğurt mayalamak istiyorsanız, güvenilir bir markadan yoğurt şase mayası edinmek ilk yapmanız gereken iş olarak kabul edilir. Klasik yoğurt bakterilerini barındıran probiyotik maya, farklı maddeleri fermente eden laktik asit bakterilerini de içinde barındırır. Bu sebeple her probiyotik yoğurt mayası, aynı bakteri ve bileşenleri barındırmayabilir. Satın almış olduğunuz probiyotik maya, birden fazla kez mayalama yapmanıza izin verecek boyutlarda olur. Probiyotik yoğurt mayalama ile klasik yoğurt mayalama arasında maya haricinde herhangi bir fark bulunmaz. Yoğurt makinesi kullanarak probiyotik yoğurt mayalanabileceği gibi klasik anne usulü ya da fırında mayalama tekniklerinden biri tercih edilebilir. Mayalama işlemi sonrasında bir gün boyunca buzdolabında dinlendirilmesi, tam oturmuş lezzette bir yoğurt elde etmek için tavsiye edilir.

 

Probiyotik maya, klasik yoğurt mayaları ile kıyaslandığında bir miktar pahalı olduğu için, çoğu kişi ilk probiyotik yoğurdunu mayaladıktan sonra düzenli kullanabileceği bir maya elde etmeyi ister. Taze mayalanmış probiyotik yoğurttan alınan ilk kaşığı maya olarak saklamak, her mayalamada yeni probiyotik maya alma ihtiyacını ortadan kaldırır. Temizliğe özen gösterilerek yapılan maya ayırma işlemi, probiyotik kültürün zararlı bakteri ve mikroplarca zarar görmesine de engel olur. Probiyotik yoğurttan alınan maya, yedi gün boyunca, buzdolabı ortamında saklanabilir. Alınan örneğin temiz ve kapalı bir kapta muhafaza edilmesi önerilir.

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(80014 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Evde Sucuk Nasıl yapılır?

Evde Sucuk Nasıl yapılır?

Evde Sucuk Yapımı Sucuk, birçok kişi tarafından kahvaltılarda yumurtayla, kızartarak veya tostlarda sıklıkla kullanılan bir gıdadır. Kasaplardan marketlere kadar birçok yerde hazır sucuklar bulunabilir. Piyasada bulunan işlenmiş gıdalar kullanmak istemiyorsanız evde sucuk yapabilirsiniz. Özellikle kurban kestikten sonra çıkan parça etlerden ve ...

Evde Sebzeler Nasıl Kurutulur?

Evde Sebzeler Nasıl Kurutulur?

Evde Sebze Nasıl Kurutulur 1-Gerekli malzemeler: Keskin bir bıçak, sebzeleri yıkamak için geniş bir kap, süzgeç, kurutma tepsileri, sebzeleri haşlamak için kapaklı bir tencere. 2- Sebzelerin toplanması: İyi kalitede ve körpe olan sebzeler taze taze toplanmalıdır. Çürük, ezik ve bereli olanlar ayrılmalıdır. İyi kalitede sebze kullanılırsa, k...

Evde Zeytinyağlı Sabun Nasıl Yapılır?

Evde Zeytinyağlı Sabun Nasıl Yapılır?

Artık günlük televizyon programlarının ve haberlerin olmazsa olmaz konularından birisi doğal ürünler. Temizlik için kullandığımız sabunlar bile maalesef bu kategoride değil ve gerçekten doğal sabunlar için talep edilen ücretler ise muadillerinin çok üzerinde. Bu yüzden biz de, evde sabun yapmak isterseniz sizin için kısa bir tarif verelim ist...

Evde Yoğurt Mayalamak İçin İki Farklı Yöntem

Evde Yoğurt Mayalamak İçin İki Farklı Yöntem

Evde Yoğurt Mayalamak İçin İki Farklı Yöntem Yoğurt makinesi olmadan da evde yoğurt mayalamanın pek çok farklı yöntemi bulunur. Hayatlarında ilk defa yoğurt yapmayı deneyecek kişilerin bile kolaylıkla uyguladığı tarifler üzerinde ustalaştıkça kendi reçetelerinizi bulabilir, damak tadınıza uygun yoğurtlar yapmayı öğrenebilirsiniz. 1) Fırında ...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi