Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Su Ve Substrat Kültürünün Karşılaştırılması
Su Ve Substrat Kültürünün Karşılaştırılması
Serada ticari anlamda bitki yetiştiriciliğinde substrat kültürü daha fazla kullanılmaktadır. Özellikle meyvesi yenen sebze türlerinin (domates, biber, patlıcan, hıyar, kavun vb) ve kesme çiçeklerin (gül, gerbera vb) yetiştiriciliğinde substrat kültürü tercih edilmektedir. Su kültürü yetişme süresi kısa olan yeşil sebzelerin ticari üretiminde önemlidir. Bu durumun nedenini açıklamak için bu yöntemlerin olumlu ve olumsuz özelliklerini bilmek önemlidir.
Su Kültürünün Avantajları
- Besin çözeltisinin sıcaklığı, elektriksel geçirgenliği ve pH’sı ayarlanarak bitki kök bölgesi daha iyi kontrol edilebilir. Bitkinin yetiştirilmesi daha iyi kontrol edilebilir.
- Bitki kökleri su ve besin maddelerinden daha iyi faydalanır.
- Bitkilerin su gereksinimlerinin hesaplanması gerekli değildir.
- Atık substrat sorunu yoktur.
- Bir üretim bittikten sonra diğer üretime hızlı bir şekilde geçilebilir.
Substrat Kültürünün Avantajları
- Bitkilerin ayakta tutmak kolaylaşır.
- Substratlarda yeterli hava boşluğu bulunduğundan, normal kök gelişimi ve aktivitesi için yeterli oksijen mevcuttur.
- Elektrik kesilmesi veya herhangi bir arıza nedeniyle besin çözeltisi verilememesi durumunda bitkilerin dayanımı su kültürüne kıyasla daha yüksektir.
Su Kültürünün Dezavantajları
- Daha ayrıntılı bir teknik donanım gerektirmektedir.
- Bitkileri ayakta tutmak zordur.
- Besin çözeltisinin havalandırılması güçtür.
- Elektrik kesilmesi veya herhangi bir arıza nedeniyle besin akışının kesilmesi ve çözeltisinin verilememesi durumunda, bitkiler özellikle sıcak bölge ve mevsimlerde birkaç saat içinde ölmeye başlar.
- Sıcak bölgelerde yaz aylarında besin çözeltisi sıcaklığın 35oC’nin üzerine çıkması Phytium gibi bazı hastalık etmenlerinin çözeltide çoğalmasına ve sonuçta köklerin ölümüne yol açmaktadır.
Substrat Kültürünün Dezavantajları
- Seranın üretime hazırlığı zor ve zaman alıcıdır.
- Üretim sonrası atılan substratlar çevre kirliliğine yol açabilir.

Muz kendi kendine yayılmaz, mutlaka insan eli ile dikilmesi gereklidir. Bilimsel açıdan da muz ağacı, aslında ağaç değil "ot" kabul edilmektedir. Odunsu yapılı olmayan bitkiler arasında en yaygın olanı muzdur.
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri