• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

Biyogaz, ısınma ve enerji elde etmek maksadı ile kullanılan bir tür yanıcı bir gazdır. Biyogaz; doğalgaz ve yanıcı diğer gazlardan farklı olarak hayvansal ve bitkisel, hammaddelerin işlenmesi sonucunda elde elde edilir.Bu organik hammaddelere biyokütle denir.

Hayvan besiciliğinde çiftliklerinde oluşan hayvan dışkıları, gıda sanayii atıkları, bozulmaya uğramış bitkisel ürünler (pazar yeri atıkları), mısır veya pancar gibi yüksek enerji içeren bitkiler, yağlar kısaca her türlü biyolojik ürün ve atıklar, biyogaz tesislerinde substrat olarak kullanılabilir.

 

Biyokütlenin Biyogaz tesislerinde işlenmesi sonucu temelde üç çeşit çıktı alınır.

  1. 1- Elektrik enerjisi
  2. 2- Isı
  3. 3- Organik gübre

 

Biyogaz tesisinin çalışması aşağıdaki şekildedir :

Biyogaz tesisinin konumu çok önemlidir. Tesise olabildiğince yakın noktalardan ve mümkün olan en ucuz maliyetle temin edilen gübre ve diğer organik materyaller öncelikle homojen olarak karıştırılır. Karışım içindeki inorganik malzemeler (taş, metal, plastic vb) ayrıştırılır ve karışım mümkün olduğunca fiziksel ve hücre bazında parçalanarak ufalanır ve çürütücü tanklara beslenir. Bakteriler ve diğer bazı mikro organizmalar kullanılarak çürütücü içindeki biyokütle ayrıştırılırak fermente edilir. Fermantasyon sürecinin nihai ürünleri olarak, oksijen, metan (% 45-70) ve karbon dioksit (% 25-55) oluşur.

 

Biyogazın kalitesi biyogaz içerisindeki metan oranına bağlıdır. Oluşan biyogaz kojenerasyon ünitesinde (gaz jeneratörlerinde) yakılarak elektrik enerjisine dönüştürülür. Üretilen elektrik ya lokal alanda kullanılır veya elektrik şebekesine verilir.

 

Biyogazın yanması sırasında oluşan ısının tesis yakınındaki konutlarda veya sera ısıtılmasında, saman kurutulmasında, süt soğutulmasında veya ahırların iklimlendirilmesinde kullanımı mümkündür. Tesis yatırımının kısa sürede geri gönmesi, her iki çıktının da (elektrik ve ısı) kullanılmasına bağlıdır.

 

Fermantasyon artıkları ise biyogaz tesisinden elde edilen diğer bir ürün olarak, tarım işletmecisine yüksek kaliteli gübre olarak satılabilir. Ham haldeki sıvı veya katı çiftlik gübresine kıyasla fermantasyon artıkları, bitkiler tarafından daha rahat emilir. Ayrıca biyogaz üretim süreci sonucunda elde edilen sıvı gübre, ham çiftlik gübresine oranla daha az yakıcı ve genelde kokusuzdur. Hastalık oluşturucu bakteri ve parazitler de üretim sürecinde büyük oranda yok

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(55169 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Biyogaz Tesisi Nasıl Çalışır?

Biyogaz Tesisi Nasıl Çalışır?

Biyogaz, ısınma ve enerji elde etmek maksadı ile kullanılan bir tür yanıcı bir gazdır. Biyogaz; doğalgaz ve yanıcı diğer gazlardan farklı olarak hayvansal ve bitkisel, hammaddelerin işlenmesi sonucunda elde elde edilir.Bu organik hammaddelere biyokütle denir. Hayvan besiciliğinde çiftliklerinde oluşan hayvan dışkıları, gıda sanayii atıkları, ...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi