• notifications1
  • menü

Bugün : 19 Nisan 2024 Cuma

Beyaz Çayın Faydaları ve Zararları

Beyaz çay, yeşil ve siyah çay ile aynı bitkinin yapraklarından elde edilen bir çaydır. Siyah ve yeşil çayda toplanan yaprakların işlenme yöntemi ile beyaz çayın işlenme yöntemi tamamen farklıdır. Ayrıca seçilen yapraklar da siyah ve yeşil .ay yapraklarına göre daha farklıdır. Beyaz çay da bitkinin daha olgunlaşmamış ve açılmamış yaprakları kullanılır. Kullanılan yaprakların üzeri beyaz tüy ile çevrilidir. Bu nedenle de çay beyaz çay olarak adlandırılmaktadır. Siyah, yeşil ve beyaz çay aynı bitki kullanılarak elde edilse de lezzet olarak tamamen farklıdırlar. Siyah çay oldukça sert, yeşil çay siyah çaya göre daha hafif ve bitkimsi, beyaz çay ise daha hafif ve aromatik bir yapıya sahiptir.

Beyaz Çayın Faydaları

Beyaz Çay Türleri

Beyaz çay üretim yapıldığı bölgeye ve üretim anında kullanılan yaprakların harmanına göre farklı adlarla bilinir. Beyaz çayın en kaliteli olanı gümüş iğne ve silver needle olarak bilinmektedir. Gümüş iğne beyaz çay, Tamamen açılmamış çay yaprakları kullanılarak elde edilir. Adı da hem yaprakların rengi hem de şeklinden dolayı almıştır. Beyaz şakayık türü ise açılmamış ve açılmış yaprakların karışımı ile elde edilir.

 

Beyaz Çay Nasıl işlenir?

Beyaz tüylerle çevrili olan tomurcuklar toplanır. Toplana tomurcuklar fazla suyunu atması için düşük ısıya maruz bırakılır ve ardından kurutma işlemine alınır. Beyaz çay siyah ve yeşil çaya nazaran daha az işlem görmektedir. Ancak üretimi bu iki çaydan da daha zordur. Çünkü beyaz çay için doğru yaprakların doğru zamanda toplanması gerekir. Ayrıca toplanan yaprakların kurutma işlemi için hava koşullarının uygun olması gerekir. Kaliteli beyaz çay elde etmek için kaliteli yapraklar, ilkbaharda yalnızca 3-5 gün süreyle toplanmaktadır.

 

Beyaz çay sağlık açısından da oldukça faydalıdır. Beyaz çay yapımında kullanılan yapraklar işlem görürken yeşil çaya nazaran daha az okside olduğundan yeşil çaydan daha fazla antioksidan içermektedir. Yeşil ve beyaz çayın sağlığa kattığı yararlar hemen hemen aynı olsa da beyaz çay biraz daha fazla antioksidan içerdiğinden yeşil çaydan bir adım öndedir.

 

Beyaz Çayın Faydaları

Yapılan bir araştırmaya göre beyaz çay, kanserli hücre oluşumunu engelleyici etkiye sahiptir. Vücutta oluşan kanserli hücrelerin çoğalarak vücuda yayılmasını önleyici etkisi vardır. Karaciğer, göğüs, pankreas, kolon, akciğer, yemek borusu, cilt gibi kanser türlerinin oluşma riskini azaltır. Kanser tedavisi gören ve kanseri yenen kişiler kanserin tekrarlamaması için beyaz çaydan yardım alabilir. Beyaz çay, kalp hastalıklarının gelişme riskini azaltıcı etki sağlamaktadır. Vücut genelinde kan akımını iyileştirici etkisi ile kan basıncını düşürmektedir.

 

Beyaz çay cilt sağlığı için de önemli bir çaydır. Serbest radikallerin yol açtığı zararlara karşı cildi korur. Cilt yüzeyinde kullanıldığında cilt hücrelerini onarıcı etki yaratır. Ayrıca yaşlanma izlerini giderici etki yaratır. Kilo vermek isteyenler için mükemmel bir çaydır. İçerisinde yer alan kafein ve polifenoller sayesinde beyaz çay kilo vermeye yardımcı olur. Vücutta yağ birikimini engelleyici etkisi ve metabolizmayı hızlandırıcı etkisi bulunmaktadır. Bu etkilerinden yararlanarak kilo verilebilir.

 

Beyaz Çay Seçerken Ve Demlerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Beyaz çay türlerine aktarlardan rahatça ulaşmak mümkündür. En kaliteli ve fiyat olarak daha yüksek olan beyaz çay türü gümüş iğne beyaz çaydır. Bazı beyaz çay türlerinde yeşil çay, yasemin ya da gül karıştırılabilmektedir. Bu nedenle beyaz çayın tam etkilerinden yararlanmak için gümüş iğne beyaz çay tercih edilmelidir. Tercih edilen çayın mutlaka hava almayan bir paket ile ambalajlanması gerekir. Beyaz çayın saklanma süresi diğer bitki çaylarına nazaran daha kısadır. Beyaz çay hava ile temas ettikten sonra 4-5 ay içinde tüketilmelidir.

 

Beyaz çay demlenecek suyun 75 derece sıcaklığı geçmemesi gerekir. Su kaynatılıp, ocaktan alındıktan hemen sonra beyaz çay yaprakları eklenmemelidir. Kaynayan su ocaktan alındıktan sonra en az 5 dakika bekletilmeli ve çay ondan sonra suya eklenmelidir. Direkt kaynar suya atılan çay yaprakları haşlanarak, çayın tadını acılaştırabilir. 1 su bardağı beyaz çay için 1 tatlı kaşığı beyaz çay kullanılmalıdır. Su ve beyaz çay buluşturulduktan sonra 10 dakika demlenmelidir. Demlenme için kullanılacak suyun sıcaklığı ne kadar düşükse demlenme süresi o kadar artar. Örneğin suyun sıcaklığı 60 derece ise demlenme süresi 13 dakikaya kadar çıkabilir. Kullanılan çayın miktarı ve demlenme için bekletilen süre tamamen damak tadı ile alakalıdır. Hafif ve aromatik bir tada sahip olan beyaz çay tek başına tüketilebilir. Şayet tek olarak tüketilemiyorsa süt ya da limon dilimleri eklenebilir.

 

Beyaz Çayın Yan Etkileri

Yeşil ve siyah çaya nazaran daha az kafein içeren beyaz çayın 250 ml kadarında yaklaşık 50 mg kafein bulunmaktadır. Bu nedenle de beyaz çay gebelik ve emzirme döneminde tüketilmemesi gereken çaylardandır. Fazla beyaz çay tüketimi çarpıntı, hipertansiyon, mide bulantısına neden olabilir. Beyaz çay ayrıca depresyon şikayetlerini de arttırıcı etkiye sahiptir. Kan inceltici, demir desteği ya da farklı hastalıklar nedeniyle devamlı ilaç kullanan kişiler için de beyaz çay tüketimi uygun değildir.

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(50534 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Beyaz Çayın Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Beyaz Çayın Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Beyaz Çayın Faydaları ve Zararları Beyaz çay, yeşil ve siyah çay ile aynı bitkinin yapraklarından elde edilen bir çaydır. Siyah ve yeşil çayda toplanan yaprakların işlenme yöntemi ile beyaz çayın işlenme yöntemi tamamen farklıdır. Ayrıca seçilen yapraklar da siyah ve yeşil .ay yapraklarına göre daha farklıdır. Beyaz çay da bitkinin daha olgunla...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi