• notifications1
  • menü

Bugün : 19 Mart 2024 Salı

Papatya Çayının Faydaları ve Zararları

Papatya çayı, İlkbaharda çayır ve yol kenarlarında kendini gösteren papatya, bileşikgiller familyasına ait olan bir bitki olan papatya, 25 santime kadar boylanabilir. Hafif bir kokuya sahip olan papatya, ilkbaharda toplanarak demetler halinde gölge, havadar bir yerde kurutulur.

Papatya Çayının Faydaları

Siyah çaydan sonra özellikle kadınlar tarafından en çok kullanılan bitki çaylarından biri papatya çayıdır. Daha çok sinir yatıştırıcı etkisi nedeniyle ve uykuya geçiş sürecini kolaylaştırmak için yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Papatya çayı, ayrıca adet sancılarına, mide kramplarına, boğaz ağrısına, ağız içinde oluşan yaralara ve sindirim sistemi sorunlarına karşı da iyi gelen bir çaydır.

 

Papatya Çayının Faydaları

  1. Soğuk Algınlığı: Papatya çayının vücudu rahatlatıcı etkisi bulunmaktadır. Bu etkisi ile grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklar ile mücadele etmeyi kolaylaştırır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkisi ile düzenli tüketildiğinde birçok hastalığa yakalanma olasılığını azaltır. Bağışıklığın virüsler ile savaşmasını sağlayan bir etkisi vardır.
  2. Cilt Sağlığı: Mükemmel bir antioksidan etkisi olan papatya çayı, cildi temizleyerek nem oranını arttırır. Bu özelliğinden dolayı birçok kozmetik ürün içinde kullanılmaktadır. Cilt tonun açılmasını sağlayan papatya çayı, cilde daha hoş ve sağlıklı bir görünüm kazandırır. Göz altında oluşan torba ve morluklara karşı iyi gelir. Ciltte oluşan akne ve sivilce gibi sorunlara karşı etkilidir ve güneş yanıklarına karşı iyileşme sağlar. Cildin ölü hücrelerden arınması için kullanılabilir. Kuru cilt tipine sahip olan kişiler için mükemmel bir nemlendirici olarak kullanılabilir.
  3. Yaraların Daha Kolay İyileşmesini sağlar: Papatya çayı cilt yüzeyinde oluşan açık yaraların iyileşme sürecini kısaltır. Antioksidan içeriği ile yaraların enfeksiyon kapmasını engeller. Yara ve çizikler papatya çayı ile silinebilir.
  4. Saç Sağlığını Korur: Papatya çayı, saç sağlığı için kullanılabilecek mükemmel bir bitki çayıdır. Kimyasal içerikli kozmetik bakım ürünlerini kullanmaktansa saç sağlığı için papatya çayı kullanmak daha mantıklıdır. Papatya çayı saç kınasına eklendiğinde saçların koyu bir ton olmasını sağlar. Saç dökülmesi, kepek ve kafa derisi için faydalıdır. Kafa derisinde oluşan kaşıntı ve döküntülere karşı iyi gelir.
  5. Kas Gevşetici Özelliği Vardır: Özellikle düzenli tüketildiğinde rahim kaslarını gevşeyerek rahatlamasına yardımcı olur. Rahimde oluşabilecek krampları engeller. Ancak bu sorun için tüketim miktarına çok dikkat edilmelidir. Çünkü fazla tüketildiğinde mide bulantısı, ishal ve mide ağrısı gibi problemlere neden olabilir.<
  6. Ülsere Karşı İyi Gelir: Papatya çayı ülser ağrılarını kontrol altına almak için kullanılabilir. Daha evvel mide taşı düşüren kişiler mideyi taş oluşumundan korumak için de papatya çayı tüketebilir.
  7. Kan Şekerini Düzenler: Kan şekerini kontrol altında tutmak amacıyla papatya çayından yardım alınabilir. Şeker hastaları için de faydalı bir çaydır. Ancak doktor bilgisi dahilinde kullanılmaya özen gösterilmelidir.
  8. Migrene Karşı iyi gelir: Papatya çayı alışkanlık haline getirilerek içildiğinde migrenden kurtulmayı sağlayabilir. Özellikle henüz başlangıç döneminde olan migreni iyileştirici etki yaratabilir.
  9. Doğal Bir Antibiyotik: Antibakteriyel etkisi ile papatya çayı, öksürük, soğuk algınlığı ve antibiyotik tedavisi gerektiren hastalıklara karşı iyi gelir.

 

Papatya Çayı Nasıl Hazırlanır?

Papatya çayının hazırlanış kısmı oldukça basittir. Papatya çayına elma dilimleri eklendiğinde daha etkili ve sağlıklı bir çay elde edilebilir. Elma dilimleri tahta bir kaşık yardımı ile ezilir. Ardından yeteri kadar papatya yıkandıktan sonra elmaların üzerine eklenir. 3 yemek kaşığı kadar papatya yeterli olacaktır. Karışımın üzerine 500 ml kaynar su eklenerek 5 dakika kadar demlenir. Demlenme süresi tamamlandıktan sonra çay süzülerek içilmeye başlanabilir. Papatya çayı elma dilimi eklemeden de aynı şekilde hazırlanabilir. Tatlandırmak için bal ve limon eklenebilir.

 

Papatya Çayının Yan Etkileri

Saman nezlesine yol açan Ambrosia ailesine ait olan papatya bazı alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Papatya alerjisinin varlığını tespit etmek için öncelikle sağlık kuruluşuna başvurularak alerji testi yaptırmak en güvenli yöntemdir. Papatya çayı, kan inceltici ilaçlar ile etkileşime girebileceğinden dolayı bu tür ilaçlar ile birlikte kullanılmamalıdır. Gebelik dönemi ve emzirme dönemi için mutlaka doktora danışılmasında fayda vardır. Yine çocuklarda ne tür yan etkilere yol açtığına dair yeterli çalışma bulunmadığından çocuk ve bebeklerde kullanılmamalıdır.

 

Papatya çayı uykuyu kolaylaştıran bir çay olduğundan özellikle dikkat gerektiren işlerde çalışan kişiler mesai saatlerinde kullanmamalıdır. Papatya çayının kullanımı yaş, kilo ve sağlık durumu ile yakından alakalı olduğu için her birey için kullanım miktarı değişebilir. Sinir sistemi üzerinde direkt etkisi olduğundan uzun süre devamlı kullanılmaması gereken bir bitki çayıdır. Geçmişte hormon dengesizliği yaşayan kişiler papatya çayı içmeden önce yine doktorunu bilgilendirmelidir. Şeker hastalığı nedeniyle devamlı ilaç kullanan kişiler aynı zamanda papatya çayı tüketmemelidir.

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

Hasan Hüseyin

27.02.2021 02:52:19

Epilepsi hastasıyım acaba bu çay bana dokunurmu

Şeyma

8.02.2021 02:41:37

Guattır hastasıyım ilaç kullanıyorum herhangi bir zararı olurmu Papatya çayının

Esra

6.01.2021 22:06:03

Faydalarından yararlanabilmek için nasıl ve hangi sıkllıkda çayını tüketmeliyiz?

Beren

18.11.2020 22:42:48

Ben 1 aydır düzenli olarak papatya çayı içiyorum.Biranda vücudum döküp kaşınmaya başladı.Acaba bu çaymı dokundu?

(46993 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Papatya Çayının Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Papatya Çayının Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Papatya Çayının Faydaları ve Zararları Papatya çayı, İlkbaharda çayır ve yol kenarlarında kendini gösteren papatya, bileşikgiller familyasına ait olan bir bitki olan papatya, 25 santime kadar boylanabilir. Hafif bir kokuya sahip olan papatya, ilkbaharda toplanarak demetler halinde gölge, havadar bir yerde kurutulur. Siyah çaydan sonra özelli...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi