• notifications1
  • menü

Bugün : 19 Mart 2024 Salı

Badem aşılama, bu yöntem cins olmayan badem ağaçlarına uygulanırken; çekirdekten yetişmiş badem olan badem ağaçlarının cinslerin değiştirmek için uygulanır. Daha kaliteli ürün elde etmek için yapılan yöntemlerin ilk sıralarında yer alır. Uzman kişiler tarafından uygulanan badem aşılama yöntemi sayesinde ağaçlar başka cinslere çevrilirken; uygulamadan üç yıl sonra düzenli olarak meyve alınmaya başlanır. Aşılama için özellikleri bilinen çeşitlerden aşı kalemleri temin edilmelidir. Badem ağacının verimi oldukça yüksek olduğundan dolayı yapılan aşı sayesinde daha kaliteli ürünler alınması sağlanır.  Ayrıca yapılacak aşılamalar arasında geç çiçek açan ve birbirlerini karşılıklı olarak tozlayıcı ağaç cinslerinin seçilmesi ürün açısından oldukça önemlidir .

Çevirme aşısı

Genel olarak ilkbahar döneminde yapılan bu uygulama ile aşı kalemleri ağaçlardan uyanmadan alınır ve aşı zamanına kadar nemini yitirmeden soğuk olan buzdolabında plastik poşetler içinde saklanır. Aşı yapılırken aşı kalemleri uyanmamış olmalıdır. Buna karşılık olarak ağaçlar ise yeni uyanmaya başlamış döneminde iken çevirimi aşısının uygulanması gerekir. Çevirme aşısı kalemi ya da göz aşıları ile uygulanır. Yaklaşık olarak beş santime kadar olan dallarda gövdelere çift kapaklı göz aşıları uygulanırken; kalın dalda gövdelerde kalem aşılar uygulanır.

 

Badem ağacına yapılan çevirme aşısına başlamadan önce ağaçların durgun dönemindeyken tek tek incelenip aşı yapılacak yerlerin belirlenmesi aşı yapma işleminin daha kısa sürmesine neden olur. Hazırlık için kısaltma budamalar yapılır. Gerekirse taç içinde dal seyretmesi yapılan aşıdan sonra yeni çeşidin sürgünlerinin kolayca büyümesi desteklenmiş olur. Büyük ağaçlarda tüm dallara bir yılda aşılama yapılması yerine dallardan yarısına bir yıl içerisinde, diğer yarısının diğer yıl aşılanması daha sağlıklıdır. Küçük ağaçlarda ise ana gövdeye yapılacak kalem ya da göz aşıları ile birlikte ağacın tek bir aşı sürgününden büyümesi sağlanır.

 

Göz aşısı

Yapılan bu işlemin küçük kabuk parçası ile üzerine tek bir göz yapılmasıyla uygulanır. Göz aşısında kabuk parçasının altında odun dokusu bulunur. Sonbahar göz aşısı durgun zaman da yapılırken; ilkbahar göz aşısı erken sürgün aşısı olarak uygulanır. Haziranda göz aşısı yapılırken; bu uygulama geç sürgün aşısı olarak uygulanır. Göz aşısı yapılması için 6 mm ile 2,5 cm arasındaki çapta olan anaçlara bu işlem uygulanır.

 

Yapılan göz aşısında dikdörtgen biçimindeki bir kabuk parçasının anaç bölgeden kesilip çıkarılması ile üzerinde göz bulunan kalem üzerinde aynı büyüklükte bir kabuk parçasının çıkartılıp bölgeye yapıştırılması ile bir göz meydana getirilirken; anaç üzerine yerleştirilmesi şeklinde meydana gelir. Genellikle diğer aşıların başarısız olduğu zamanlarda bu işlem uygulanırken; günlük sıcak farkının az olduğu zamanlarda yapılıp, aşı yeri bağlanarak bu işlem uygulanır. 

 

Kalem aşısı

Yarma aşı, uygulanan kalem aşısı ile badem ağaçlarının gövdelerinde veya büyük dallarında uygun olan bölümün seçilmesi ile aşı yapılarak uygulanır. Ağaç ikiye yarılarak aşı yapılan cinsin yerleştirilmesi ile uygulanır. Böylece yeni bir sürgünün elde edilmesi sağlanarak ağacın cinsini değiştirilir.

 

Kakma aşı, bu aşılama teknik çeşit değiştirmelerde özellikle 10 santim veya daha kalın çaplı dalların aşılanmasında daha fazla kullanılan bir yöntemdir. Genellikle her dala uygulanırken 3 kalemle aşılama sağlanır. 

 

Dilcikli aşı, aşılama tekniği badem ağaçlarının cinsini değiştirilmesinde en çok kullanılan yöntemlerden biridir. Bu işlem esnasında anaç ve kalem aynı kalınlıkta olmalıdır. Anaca aşılanmasında uygulama daha kolaydır. Gerekli şartlar olduğu takdirde dilcikli aşı tutma oranı oldukça yüksektir. Bu işlemi sayesinde yapılan aşı ile anaç dal çabukça kaynayarak kuvvetli bir birleşme meydana getirirken; dilcikli aşının tutması sağlanır.

 

Kenar aşı, bu aşılama tekniği sayesinde badem ağacının kalemin kendinden kalan anacın yan kısmına yerleştirilmesi ile uygulanan işlemdir. Kenar aşı yaygın olarak kullanılırken cins değişiminde garanti sonuçlar sağlanır. Aşıların yapımından sonra aşı bölgeleri aşı bağı bağlanmalı, daha sonra macun ile bu bölgeler kapatılmalıdır. Aşı için kullanılan macunlar ile bu bölgeler kapatılarak aşının hava alması engellenir. Böylece yapılan aşı ile ana gövde de bulunan anaç dalın birbirine kaynaması daha kolay sağlanır. Bu yöntemler sayesinde badem ağacının aşılanması yapılarak daha kaliteli ve fazla ürün elde edilmesi sağlanmış olur.

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

Haci Mehmet Sever

14.09.2023 13:30:13

Badem ve armut aşısı ne zaman ve nasıl yapılır.

Ali Vuruşkan

6.05.2021 16:49:48

Merhaba ben 500 kadar bademe yarma aşı yaptırdım hala canlanmadı aşılar kuru değil bu normalini yarma aşı ne zaman zarfında canlanır

İdris

15.01.2021 21:58:49

Trabzon hurması hangi fidanlara asi yapılabilir (mesela erik anacina kayısı ) gibi cins değişikliği

Serhat Babalık

14.11.2020 14:39:52

hocam hangi ayda göz aşısı için gözleri almamız gerekiyor, göz aşısınıa en uygun ay hangisinde başlayalım. tşk ederim

(71406 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Badem Ağacı Ne Zaman ve Nasıl Aşılanır?

Badem Ağacı Ne Zaman ve Nasıl Aşılanır?

Badem aşılama, bu yöntem cins olmayan badem ağaçlarına uygulanırken; çekirdekten yetişmiş badem olan badem ağaçlarının cinslerin değiştirmek için uygulanır. Daha kaliteli ürün elde etmek için yapılan yöntemlerin ilk sıralarında yer alır. Uzman kişiler tarafından uygulanan badem aşılama yöntemi sayesinde ağaçlar başka cinslere çevrilirken; uygula...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi