• notifications1
  • menü

Bugün : 16 Nisan 2024 Salı

Ihlamur Aşılama, ıhlamur ağacın üretim işlemi bilindiği üzere tohumla yapılmaktadır. Ancak kalem aşısı, çelikleme ya da daldırma yöntemiyle de üretiminin gerçekleştirildiği bilinmektedir. Tohumların döllenme aşamasında belli bir embriyo dinlenme zamanı vardır. Üzerlerinde bazı su girmeyen tabakaların var olduğu tohumların çimlenme süresi bu sebepten ötürü yavaştır. Bu biçimde bir çimlenme önündeki engellerin ortadan kaldırılması amacıyla bir takım uygulamalar yapmak zorunludur. Bunların başında asitle uygulama işlemi sayesinde, üst kabuğun mekanik bir biçimde soyulması gibi faaliyetler yapılabilir.

Böylelikle çimlenme işlemi çok daha kolay bir şekilde gerçekleşir. Daldırmayla gerçekleşen üretimde ise, ağacın dip kısmında çıkan sürgünler ilkbahar ayları yaklaştığında ağacın dibinden itibaren kesilir ve ağaç yeni bir sürgün vermek amacıyla teşvik edilir. Yeni olarak gelen sürgünlere ise aşılama noktasında tepe daldırması adı verilen işlem yapılır. Çelik ile yapılan ıhlamur ağacı üretimde ise, özellikle haziran ve temmuz aylarında çelikler üzerinden alınır. Bu çeliklere hormonlama işlemi uygulanır. Kalem aşısıyla yardımıyla da ıhlamur ağacı üretimi gerçekleştiği bilinmektedir. Kalem aşısı yöntemi ıhlamur aşılama da bilinen ve en sık kullanılan yöntem çeşididir. Bu yapılan işlem ise genellikle Şubat aylarında ıhlamur aşısı uygulanır. Fakat anaç ile kullanılan kalem kalınlığı ise aynı olmalısı gerekmektedir.

 

Ihlamur ağacı geliştirmede, ıhlamur ağacının sadece kuzey yarım kürede bilindiği kadarıyla 30 türü yetişmektedir. Çok iyi bir sokak ağacı olarak kullanılır. Temiz hava ile derin ve nemli olan toprakları çok severler. Yazın genellikle yeşil rengini alırlar. Ihlamur ağacının yaklaşık olarak ömrü bin yıla kadar ulaşabilmektedir. Sarmal bir biçimde dizilmiş olan yaprakları, uzun saplı, kenarları dişli olan ve yürek şeklinde bir yapıya sahiptir. Haziran ile temmuz aylarında rengi giderek sarımsı beyaza dönen ve oldukça hoş kokulu çiçekler açan bir bitki türüdür. Ağacın meyveleri kalın kabuklu, kapalı bir kapsül biçiminde olan küremsi ve oval bir yapıya sahiptir. Ihlamur ağacının çiçekleri ile meyvelerinin dışında, odunu da kontraplak yapımında  gördüğümüz kaplama işleminde, oymacılıkta, modelcilikte ve kirpit üretimi şeklinde olan ayakkabı kalıplarında kullanılmaktadır. Genellikle şekil olarak kalas biçimine getirilip satılır.

 

Ihlamur ağaçları olgun olan odunlu türdendir. Gözeneklere sahip olup dış odunu oldukça geniştir. Ağacın geçirmiş olduğu yıl halkaları tüm kesitlerinde çok net bir şekilde görülebilir. Uzun yıllar boyunca tabiatta kaldığı bilinmektedir. Yetiştiği alanlara göre de renklerinde gözlemlenen sarımsı ve pembe renkler hakim olabilir. Oldukça yumuşak bir yapısı bulunmaktadır. Çok fazla esnek olması sebebiyle kuruma sırasında da çeker. Hava şartlarından ötürü kolay bir şekilde bozulma etkisi yaratabilirler. Yani fiziksel olarak dış etkenlere karşı oldukça dayanıksız olan bir yapıları vardır.

 

Bu sebepten ötürü de hem ıhlamur ağacının dış etkenlerden etkilenmeden uzun yıllar boyunca ayakta durabilmesi adına ve hem de meyve vermede gözlemlenen olumlu etkiler için ıhlamur ağacının aşılanma işleminin uygulanması oldukça önemli bir noktadır. Ihlamur ağacının meyvesinden hiç verim alamıyorsanız ya da çok az bir miktar meyve elinize geçiyorsa eğer aşılama işlemi sayesinde istenilen sonuçlara ulaşmanız mümkündür.

 

Her ağaçta olduğu gibi ıhlamur ağacında da ekolojik istekleri bulunmaktadır. Ekolojik anlamda ıhlamur ağacı ılıman geçen iklimleri severler. Güneş alan yerlerde sıklıkla rastlamak mümkündür. Ihlamur ağacı don tehlikesine karşı oldukça duyarlı bir bitkidir. Toprak bakımından serin, derin, nemli, besin maddesi bakımından oldukça zengin olan ve hafif asidik toprakları severler.

 

Tüm bu ekolojik etkenlerden doğrudan etkilenen ıhlamur ağacı yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gereken hususlardan birisi atlanması dahilinde gerekli verimi almak mümkün değildir. Özellikle ıhlamur ağacı aşılama işleminin yapılmaması ya da geciktirilmesi durumunda ise istenilen sonuçları almak mümkün değildir. Bu yüzden de ıhlamur aşısını zamanında yapmak şarttır. Özellikle de aşılama işlemi için şubat ayını tercih etmek gerekmektedir. Aşılama işlemi için kalem aşısı kullanmak da oldukça faydalıdır.

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

Mehmet Geze

2.08.2023 11:00:47

Ihlamura kayisi asilanirmi

Ali Karaman

17.05.2023 20:44:22

Ihlamur erkeği çiçek açar mı

Salih Can

15.02.2022 23:58:44

ihlamur ağacına hangi meyve aşılanır

Minel Can

14.02.2021 09:48:41

Ayva ağacına Ihlamur aşılanabilir mi

Cuma

30.01.2021 14:17:51

akasya ağacına ıhlamur aşılanırmı ?

Mehmet Ali

6.10.2020 15:35:48

Ihlamura kayısı aşılanır mı

(04228 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Ihlamur Ağacı Ne Zaman ve Nasıl Aşılanır?

Ihlamur Ağacı Ne Zaman ve Nasıl Aşılanır?

Ihlamur Aşılama, ıhlamur ağacın üretim işlemi bilindiği üzere tohumla yapılmaktadır. Ancak kalem aşısı, çelikleme ya da daldırma yöntemiyle de üretiminin gerçekleştirildiği bilinmektedir. Tohumların döllenme aşamasında belli bir embriyo dinlenme zamanı vardır. Üzerlerinde bazı su girmeyen tabakaların var olduğu tohumların çimlenme süresi bu sebe...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi