• notifications1
  • menü

Bugün : 28 Mart 2024 Perşembe

Limon Meyvesi Faydaları ve Zararları

Limon (Citrus limon)

Limon: Köken olarak limonun anavatanı Hindistan’ın doğu Himalaya bölgesidir. Anavatan olarak bilinen bu bölgede bildiğimiz limonlara rastlanılmamakta ve daha çok limon benzeri ya da melezlerine rastlanılmaktadır. Limon Akdeniz havzası ve Ortadoğu’da oluşmuş bir türdür. Limonların dağılışı ve başlıca üretim alanları en düşük sıcaklıkları -4˚C’nin üstünde olan yarı kurak ve kurak subtropik bölgeler arasında sınırlıdır. Limon genellikle kuzey ve güney yarımkürenin subtropik iklim bölgelerinde yetiştirilen bir türdür. 

Limon Meyvesi Faydaları

Limonlar 3-7 m civarında, orta büyüklükte ağaçlar oluştururlar. 8 m.’yi geçen ağaçlara da rastlanılabilmektedir. Taç yapıları dağınık olup; ağaç olgunlaştıkça taç yapısı orta sıklığa ulaşır. Genç sürgünlerinde köşeli dal oluşumu gözlenir. Çeşit, yetiştirme şartları ve ağaç yaşına göre değişmesine rağmen ağaçlar çoğunlukla dikenlidir. Limonlarda yeni gelişen yapraklar mordur, yaprak ayaları olgunlaştıkça yapraklarının rengi yeşile dönüşür. Yaprakları orta boyda olup yaklaşık 10 cm dir. Limonlarda kanatçıklar iz şeklindedir. Limon çiçekleri tam ve hermofrodit yapıya sahiptir.

 

Çiçek taç yaprakları morumsu beyazdır. Çiçekler tipik kümeler halinde dağılırlar. Meyveleri 7-10 dilimlidir. Limonlarda meyve şeklinin genelde yuvarlak ve silindirik olmasının yanında; stil yanında “meme” adı verilen bir çıkıntı bulunmaktadır. İklim koşulları iyi oldukça, limonlarda çiçeklenme ve meyve verme eğilimi bütün yıl boyunca sürer. Buna “yediverenlik” özelliği adı verilir ve bu duruma sık rastlanır. Yediverenlik özelliği çevre koşullarına çabuk tepki vermekten kaynaklandığı gibi; bu özellik genetik olarak ta vardır. Limon bölgemizde; genel bir ifadeyle nisan ayında çiçek açar. Çeşit özelliğine göre değişmekle birlikte olgunlaşma periyodu ekim-ocak ayları arasında dağılım göstermektedir. 
 

Limonun Faydaları: Her derde deva, küçük vitamin deposu limon; ilaç yerine kullanıldığı gibi, kadınları güzelleştirmek için de kullanılıyor. Limon, astıma ve mide rahatsızlıklarına da iyi geliyor. Sarı, oval, bir ucu kabarık limonun görünüşü çekici olduğu kadar da karakteristiktir. Ancak hepimiz limonu hoş dış görünüşü uğruna değil, hemen her derde deva ekşi, asitli suyu için alırız.

 

Limonun ekşiliği, dildeki tat gözeneklerini uyarıp tükürük salgılanmasını artırır. Birkaç damla limon suyu, yiyeceklerden sayısız tat nüansları algılamamızı sağlar. Yediğimiz hemen her yiyecekte, çok az miktarlarda da olsa limon asidi bulunur; aksi takdirde, o yiyecekleri tatsız, yavan olarak algılarız. Limon suyu ya da limon kabuğunun tadı; sebzelerin, et ve tatlıların lezzetini güçlendirir.

 

Limon çeşitleri; Ekşi limonlar,Tatlı limonlar ve Farklı grup (Limon Benzerleri) olmak üzere üç grupta incelenir. Ticari anlamda yetiştirilen limon çeşitleri Ekşi limonlar grubunun üyeleridir.

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(81829 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Limon Meyvesi Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Limon Meyvesi Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Limon Meyvesi Faydaları ve Zararları Limon (Citrus limon) Limon: Köken olarak limonun anavatanı Hindistan’ın doğu Himalaya bölgesidir. Anavatan olarak bilinen bu bölgede bildiğimiz limonlara rastlanılmamakta ve daha çok limon benzeri ya da melezlerine rastlanılmaktadır. Limon Akdeniz havzası ve Ortadoğu’da oluşmuş bir türdür. Limon...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi