• notifications1
  • menü

Bugün : 12 Temmuz 2025 Cumartesi

Yaprak Büken (Tırtıl) Zararlısı

Yaprak Büken (Tırtıl)

Yaprak büken larvaları ilk iki dönemlerinde yeni sürmüş yaprakların uç; gözlerin iç ve dış kısımlarını yanlardan ve dip kısımlarından yiyerek beslenirler. Çiçekleri ipeğimsi bir ağ ile birbirine bağlayarak yumak haline dönüştürürler. Çiçeğin içini yiyerek kuruturlar. Zararlının türüne göre birkaç yaprağı birleştirerek buket haline getirdikleri gibi, yaprakları enine veya boyuna da puro gibi kıvırabilirler.

Yaprak Büken Tırtıl Zararlısı

Larva ve tırtıl zararları

  1. Meyveleri kemirirler     
  2. Zararlı, bir kelebek olup kışı yumurta halinde geçirir.  Yılda 1 döl verirler.
  3. Yumurta paketleri ortalama 60 yumurtadan oluşur. Tükürük gibi görülür.
  4. Renkleri kestane renginde veya beyazdır. Parazitli yumurtalar siyahtır

 

Larvalar açık sarı-yeşil, koyu yeşil ve baş kısmı kahverengi-siyahtır. Dokunulduğunda larvalar zigzaglar yaparak kendilerini geri atıp bir ağ ile yere doğru sarkarlar. Olgun larva ortalama 20-22 mm. uzunluğundadır. Kirazlarda %80-100 çiçekte olduğu zaman yapılır. Çok yoğun bahçelerde, birinci ilaçlamadan 15-20 gün sonra ikinci bir ilaçlama daha yapılabilir. 

 

Kültürel Önlemler

Erken ilkbahar, sonbahar ve kış aylarında, gövde ve kalın dallardaki yumurta paketleri ezilerek yok edilmeli, parazitlenmiş (siyah) yumurtaların ezilmemesine dikkat edilmelidir.

 

Kimyasal Mücadele Zamanı

  1. 1.İlaçlama: Elma da Pembe Tomurcuğu dönemi
  2. 2.İlaçlama: Çiçek taç yaprakları % 80 döküldüğü dönemde.
x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

(30708 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

reflesh

Küçük işlere gereğinden çok önem verenler, elinden büyük iş gelmeyenlerdir.Eflatun

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri