• notifications1
  • menü

Bugün : 18 Nisan 2024 Perşembe

Ayçiçeğinde arzulanan yüksek verim, yeterli ve dengeli gübreleme ile gerçekleşebilir. Bu nedenle üreticilerin topraklarını tahlil ettirmeleri, tahlil sonucuna göre gübre kullanmaları daha faydalıdır. Tek yönlü azotlu gübre dane tutmasını azaltır. Çiftlik gübresi de aynı şekilde etki yapar. Kompoze gübreler verilebilir. Azotlu gübrenin yarısı ekimle, diğer yarısı kuru şartlarda ilk çapadan önce, sulu şartlarda ise ilk sulamadan önce sıra arasına verilir.

 

Fosforlu ve potasyumlu gübreler ekimle beraber verilmelidir. Gübreler son sürümden önce toprağa serpilir, diskaro ve pullukla gömülürse toprağa karışımı sağlanır. Toprak tahlili yapılmamışsa saf madde olarak  dekara ortalama 10-12 kg azot, 7-9 kg fosfor,  4-5 kg potasyum verilebilir.

 

Ayçiçeği Kıraç Alanlarda Gübreleme Proğramı

Dönem

Dekara (1000 m2)

Dekara

Ekim öncesi toprak hazirliginda veya ekimde tabana

50 kg 15-15-15 + Zn kompoze 
10 kg toz kükürt
10 kg kati hümik asit

-

Üst gübreleme

 Birinci çapada 7 kg üre  Ikinci çapada 9 kg AN (%33 N)

Ilk yagmurlama ile 
5 kg magnezyum sülfat
1 L sivi hümik asit (iz elementli)

Ikinci yagmurlama ile 
1 L sivi hümik asit (iz elementli)

 

Ayçiçeği Damala Sulama İle Sulanan Alanlarda Gübreleme Proğramı

Zaman

Dekara (1000 m2)

Ekimde mibzerle tabana banda

20 kg 15.15.15+S+Zn kompoze

Mayista Yaprak gübrelemesi

Bitkiler 20 cm boyda iken 100 L suda 500 g üre ve 300 g Combi eritilip yayici-yapistiricili olarak sabah veya aksamüstü serin ve rüzgarsiz bir havada yapraklara püskürtülecek, ayni uygulama 10 gün sonra bir kez daha tekrarlanacaktir.

Haziranda Damla sulama ile

1 L Flower Gold hümik asit 
1 kg demir sülfat
1 kg çinko sülfat
0.5 kg mangan sülfat
10 kg MAP
18 kg AN-33
1 L nitrik asit (tikanikliklari açar, azot kaynagidir, pH düsürür)

Temmuzda Damla sulama ile

1 L Enlarge Potash hümik asit 
18 kg AN-33
10 kg potasyum sülfat
1 L nitrik asit (tikanikliklari açar, azot kaynagidir, pH düsürür)

Agustosta Damla sulama ile

1 L nitrik asit (tikanikliklari açar, azot kaynagidir, pH düsürür)

 

MAP, AN-33 ve potasyum sülfat miktarlari ilgili aylardaki damla sulama sayisina bölünerek her bir sulama ile esit miktarlarda verilecek. Diger az miktarli gübreler ve hümik asit ilgili aydaki sulama sayisina bölünmeden bir veya iki seferde verilebilir. Sulamalar genellikle haftada bir 8-10 saat süre ile gece serinde yapilir. Gübre tanki vanasi sulamanin yarisinda açilirsa daha iyi olur.

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(73612 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Ayçiçeğinde Gübreleme Tavsiyeleri

Ayçiçeğinde Gübreleme Tavsiyeleri

Ayçiçeğinde arzulanan yüksek verim, yeterli ve dengeli gübreleme ile gerçekleşebilir. Bu nedenle üreticilerin topraklarını tahlil ettirmeleri, tahlil sonucuna göre gübre kullanmaları daha faydalıdır. Tek yönlü azotlu gübre dane tutmasını azaltır. Çiftlik gübresi de aynı şekilde etki yapar. Kompoze gübreler verilebilir. Azotlu gübrenin yarısı eki...

Ayçiçeğinde Gübreleme Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Ayçiçeğinde Gübreleme Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Ayçiçeğinde Dengeli Gübreleme Ülkemizin en önemli yağ bitkilerinin başında ayçiçeği gelmektedir. Yörelere göre çeşitli isimlerle anılan ayçiçeği bitkisinin yağ sanayinde işlendikten sonra küspesi önemli bir hayvan yemidir. Sap ve tabla kısımları da hayvan beslenmesinde değerlendirilmektedir. Sap kısmı aynı zamanda kağıt sanayin de değerlendiril...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi