• notifications1
  • menü

Bugün : 5 Temmuz 2025 Cumartesi

Arılarda Kireç Hastalığı Nedir, Nasıl Mücadele Edilir?

Arılarda Kireç Hastalığı Nedir?

Arılarda Kireç Hastalığı Etmeni “Ascosphaera apisfungus olan yavru hastalığıdır. Hastalıklı larvalar mumyalaşmamış siyahımsı gri veya beyaz renktedirler Hastalığın ilk dönemlerinde beyazlaşmış larvalar iki parmak arasında ezilebildiği halde ileri dönemde pirinç tanesi gibi sertleşerek  ezilmeler ve arılar tarafından kovan önüne ve uçuş tahtası üzerine atılırlar.

Arılarda Kireç Hastalığı Nedir?

Hastalığın etmeni olan sporlar toprak altında bile 15 yıl etkinliğini sürdürebildiğinden ve rüzgarla sürüklenebildiğinden bu hastalıkla  daha çok kültürel önlemlerle mücadele edilerek başarılı sonuçlar alınabilir.

Arılarda Kireç Hastalığı

Hastalığa neden olan fungus   havasızlık nedeniyle kovanda biriken CO2 ve nemli ortamda gelişirler. Sonbahar –kış  ve ilkbaharda kullanılan sabit arılıklarda kovanlar sehpalar üzerine yerleştirilerek havalandırma  sağlanmalı ve nemden korunmalıdır. Kireç hastalığına karşı alınabilecek bir başka önlem, aynı şartlarda bulunduğu halde bu hastalığa kolay yakalanan kolonilerin ana arılarının  dayanıklı hatlarla değiştirilmesidir.

 

Bu yöntemde koloninin ana arısı imha edilerek bir başka kovandan ergin arı silkemek suretiyle yavru arı dengesinin ergin arıdan yana olması sağlanır. Böylece  kireçleşmiş larvalar ergin arılarca temizlendikten sonra koloniye yeni ve dayanıklı ana arı verilir. Kolonilerin beslenmesinde katı şerbet (1/1) uygulanması  ve arılara doğal nektar kaynağı sağlanması da bu hastalığa karşı etkin bir mücadele yöntemidir. Kireç hastalığının tedavisinde ilaçlı mücadele denemelerinde bugüne kadar olumlu bir sonuç alınamamıştır.

x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

(07852 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

reflesh

Yüzümüzün ve gözlerimizin rengi ne olursa olsun, gözyaşlarımızın rengi aynıdır.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri