• notifications1
  • menü

Bugün : 28 Mart 2024 Perşembe

Bakteri Aşılaması

Aşılama baklagil bitkisinde etkin nodül oluşumu ve azot tespitini sağlamak veya şansını arttırmak amacı ile tohum yüzeyini ekimden önce ekilecek baklagil türüne uygun, azot tespit etme yeteneği yüksek, yeter sayıda Rhizobium bakterisi ile bulaştırmaktır.

 

Aşılama Hangi Hallerde Yapılır

Ekilecek bir baklagil tününün köklerinde efektif (azot tespit etme yeteneğinde) ve etkin (bol miktarda azot tespit edebilen) nodüllerin oluşabilmesi için her şeyden önce o toprakta yalnız o baklagil türüne veya onun bulunduğu çapraz aşılama grubuna özgü, yalnız o türlerde nodül oluşturan Rhizobium türü bakterilerin bulunması gereklidir. Uzun bir süre bir tarlada ekeceğimiz baklagil türü veya onunla aynı çapraz aşılama grubuna giren bir baklagil türü etkin bir nodülasyon oluşturmuş şekilde yetiştirilmemişse veya yabani ot olarak bulunmamışsa o tarlaya ekilecek baklagil türünde etkin bir nodülasyonun olması beklenmemelidir.

 

Toprakta Rhizobium bakterilerinin canlı kalabilmelerine ve üremelerine pek çok faktör etki yapmaktadır. Bu bakımdan etkin nodülasyon yapabilecek rhizobium bakterilerinin toprakta yeter miktarda bulunmaları oldukça değişmekle beraber uçun süreli kuraklık, su altında kalma, bazı makro ve mikro besin elementlerinin belli bir sınırın altına düşmesi gibi bazı ters şartlar olmadığında bu süre ortalama 10 yıl olarak kabul edilmektedir.

 

Yani bir tarlaya son 10 yıl içerisinde ekilecek baklagil türü veya bununla aynı çapraz aşılama grubuna giren başka bir baklagil türü etkin nodülasyon oluşturmuş şekilde yetiştirilmişse bu toprakta yeteri kadar uygun Rhizobium bakterisinin olduğu kabul edilir ve etkin bir nodülasyonun oluşması beklenebilir. Şayet tarlada son yıllarda etkili nodülasyon oluşturmuş şekilde ekeceğimiz baklagil türü veya onunla aynı gruba giren baklagil türü yetişmemişse veya tarlada yukarıda bahsedilen ters durumlar ortaya çıkmışsa etkili bir nodülasyonun meydana gelmesi için bu ters şartlar düzeltildikten sonra aşılama yapılmalıdır.

 

Etkin nodülasyonda nodüller çok fazla sayıda olmazlar, iridirler, genellikle ana kökün kök tacı bölgesinde yoğunlaşmışlardır. Çoğunlukla birkaç tanesi birleşip küme oluşturmuştur ve kesildiklerinde içleri pembe, kırmızı renktedir. Şayet nodüller küçük, pek çok sayıda ve bütün köke dağılmış halde ise bu bize etkin bir nodülasyonun olmadığını, nodülasyonunun zayıf ırklar tarafından meydana getirildiğini ve azot tespitinin önemsiz şekilde çok az yapılabileceğini gösterir. Bunun nedeni o baklagil türünde etkin nodülasyon oluşturabilecek verimli bakteri suşunun (ırkının) o toprakta zayıf ırklarla rekabet edebilecek kadar yeteri miktarda bulunmamasındandır.

 

Bundan başka baklagil kökünde nodül oluşmamış olabilir veya kesildiklerinde içi yeşil veya sarı renkli olan nodüller bulunabilir. Bu durumda azot tespiti olmaz ve efektif olmayan bu tip nodüller baklagil bitkisine azot temin edemediklerinden başka bitkiden karbonhidrat aldıklarından asalaktırlar yani zararlıdırlar. Bu bize o toprakta yetiştirilmekte olan baklagil türünde nodül oluşturacak özel bakteri türünün bulunmadığın gösterir. Bu durumlarda aşılama yapılmalıdır.

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(39424 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Bakteri Aşılaması Nedir, Nasıl Yapılır?

Bakteri Aşılaması Nedir, Nasıl Yapılır?

Bakteri Aşılaması Aşılama baklagil bitkisinde etkin nodül oluşumu ve azot tespitini sağlamak veya şansını arttırmak amacı ile tohum yüzeyini ekimden önce ekilecek baklagil türüne uygun, azot tespit etme yeteneği yüksek, yeter sayıda Rhizobium bakterisi ile bulaştırmaktır. Aşılama Hangi Hallerde Yapılır Ekilecek bir baklagil tününün kökleri...

Sebzelerde Görülen Fungal Ve Bakteriyel Hastalıklar Nelerdir?

Sebzelerde Görülen Fungal Ve Bakteriyel Hastalıklar Nelerdir?

Sebzelerde Görülen Fungal ve Bakteriyel Hastalıklar 1-Domateste Kurşuni Küf Hastalığı (Botrytis Cinerea) Hastalık gövde ve meyvelerde zarar meydana getirir. Lekeler önceleri toplu iğne başı büyüklüğünde olup bitkinin iç kısmında gelişerek genişler ve dokulara yayılırlar. Gövde ve meyve sapı lekeleri nedeniyle meyve dökümü ortaya çıkar. Hastalı...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi