• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

TURUNÇGİL UNLU BİTİ

(Planococcus citri)

 

UNLU BİT TANIMI VE YAŞAYIŞI

Ergin dişiler, uzunca oval biçimde ve beyaz unlu gibi görünür. Ortalama uzunluğu 3,7 mm, eni ise 1.8 mm'dir. Vücudun her tarafı beyaz ince mumlu iplikçiklerden oluşmuş bir örtü ile kaplıdır. Bazen tek başına çoğunlukla koloni halinde yumakçıklar şeklinde görülür.

Turunçgil Unlu Biti

Kışı çoğunlukla yumurta ve yumurtalı ergin olarak gövde çatlakları arasında, yumurtasız ergin ve larva olarak da sürgün uçları arasında beslenerek geçirir. Yeni meyvelerin teşekkülü ile çanak yaprakları arasına yerleşir. Burada meyveye gelen bireyler özsuyu emerek beslenir.

Turunçgil Unlu Biti

Orantılı nemi yüksek gölgeli sıcak yerler gelişmesine uygundur. Meyve çanak yaprağı arası dolduktan sonra bitişik meyveler, yaprağın birbirine değdiği yerlere, göbekli portakalların göbek kısmına girerek buralarda çoğalmaya başlarlar. Yaz sonuna doğru bu belirtilen yerlerden gövde ve dallara dağılırlar.

 

UNLU BİT ZARAR ŞEKLİ

Mayıs ayı başlarından itibaren turunçgillerde meyvelerin sapla birleştiği çanak yaprakları ve meyvelerin birbiriyle temas ettiği yerlerde, göbekli portakalların göbek kısmında emgi yaparak meyve kalitesini düşürür ve sap dipleri zayıflayan meyvelerin dökülmesine neden olurlar. Bu zararlının bulunduğu yerlere harnup ve portakal güveleri yumurta bırakırlar.

Turunçgil Unlu Biti

Zararlının çıkardığı tatlı maddeler bu güvelerin larvalarının besin kaynağı olur. Daha sonraki dönemlerde harnup güvesi larvaları göbekten içeri girerek meyvelerin olumdan önce dökülmesine neden olur. Portakal güvesi ise meyve kabuğunu delerek meyveleri döker. Ayrıca salgıladığı tatlımsı madde ile de yaprak ve meyvelerde fumajine neden olur.

 

UNLU BİT ZARARLI OLDUĞU BİTKİLER

Birinci derecede turunçgiller olmak üzere zeytin, dut, bağ, nar, muz, zakkum, yerfıstığı, balkabağı, kavun, karpuz ve pek çok süs bitkisinde zarar yapar.

 

UNLU BİT MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Kültürel Önlemler

Bahçede yabancı ot temizliğine dikkat edilmeli, sürümler tavında yapılmalı, Budama yaparken ağaç taçları hiçbir zaman birbirine kavuşmamalıdır. Güneşlenme ve hava akımı sağlanmalıdır.

 

BİYOLOJİK MÜCADELE

Ülkemizde kitle üretimi yapılan ve bahçelere salınan, bölge şartlarında kışı geçiremeyenCryptolaemus motrouzieri Muls. (Col.:Coccinellidae) avcı böceği ve Leptomastix doctiilopii How (Hym.: Encyrtidae) parazitoidi en önemli doğal düşmanlarıdır. Bunlar dışında ülkemizde yerli doğal düşmanları da vardır.

 

Bahçe, nisan ayı ortasından itibaren 15 gün ara ile kontrol edilir. Yeni meyvelerin oluşmasından meyvelerin çanak yapraklarının kapanmasına kadar olan devrede ağacın gövde dal ve sürgün uçları, bu devreden haziran ayının son yarısına kadar meyve çanak yaprağı arası, temmuz ayından itibaren ise bitişik meyveler ve yaprağa temas eden meyveler kontrol edilir.

 

Mayıs ayı sonuna kadar % 5 ağaç ve haziran ayı sonuna kadar % 8 ağaç veya meyve bulaşıklığı saptanırsa ağaç başına 2-3 adet predatör C. montrouzieri ile 10 adet parazitoit L. Doctylopii salınması gerekir. Ağustos ayında gerek ağaç ve gerekse meyve bulaşıklığı % 15 olursa ağaç başına 4-5 adet predatör ile 10 adet parazitoit verilir. Bu devrede meyve bulaşıklığı daha yüksek oranda tespit edilir ve koloni teşekkülü görülürse 5-10 adet veya daha çok sayıda predatör ile bu miktarın 2 katı parazitoit salınır.

 

Eylül ayında %20 ağaç ve meyve bulaşıklığı bulunan bahçeye iklim durumuna göre Kasım sonuna kadar ağaç başına 10 adet predatör ve 20 adet parazitoit salımına devam edilir. Daha önce hiç parazitoit ve predatör salınmamış ve yoğun unlubit görülen bahçelerde yazlık beyaz yağlarla bir uygulama yapılarak unlubit populasyonu düşürülür ve uygulamadan bir hafta sonra yukarıda belirtilen değerler dikkate alınarak parazitoit ve predatör salımı yapılır.

 

Karınca faaliyeti olan bahçelerde yararlı böcek salımlarından önce ağaçların kök boğazları daire şeklinde karınca öldürücü toz bir ilaçla ilaçlanmalıdır. Ayrıca ağaçların toprakla temas eden dal uçları budanarak karınca faaliyeti önlenmelidir.

 

KİMYASAL MÜCADELE

Meyveler fındık iriliğinde iken %10 meyve bulaşıklığı(1 birey/10 meyve, bulaşık kabul edilir) görülen bahçelerde biyolojik mücadele uygulamasından önce populasyonu düşürmek ve dökümü kısmen önlemek için yazlık beyaz yağlar kullanılır.

 

 

UNLU BİT KİMYASAL MÜCADELEDE KULLANILACAK İLAÇLAR VE DOZLARI

Etkili madde adı ve oranı Formülasyonu Doz 100 lt suya İlaçlama ile hasat arası
süre (Gün)
Yazlık yağ 700g/l EC 1.5 lt 21
Yazlık yağ 850g/l EC 1.2 lt 21
       
       

Konu İle İlgili Dokümanlar

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

Sorhocam

10.12.2020 23:49:04

Zirai ilaçların internetten satışı yasaktır efendim

Süleyman

10.12.2020 15:08:01

Merhaba. Unlu bit ilacını nasıl alırım, fiyat bilgisi yok mu?

Sorhocam

19.10.2020 22:18:13

Diğer bitkilerinize geçme ihtimali yüksek ama evcil hayvanlarınıza zarar verme ihtimali yok. Mücadelesi hakkında size en yakın zirai ilaç bayisinden bilgi alabilirsiniz.

Ezel

19.10.2020 21:53:16

Sukulentlerimde var..diğer balkon ve salon bitkilerime geçmesinden korkuyorum. Evde köpeğim de var..evcilime zarar vermeyen ama bu musibetten kurtulacağım ne kullanmalıyım?

Alim Yeşil

22.03.2020 13:48:33

Corteva Agriscience firması, Batı Akdeniz Bölgesi'nde Ziraat Mühendisi olarak çalışmaktayım. Sitenizi beğeniyle takip ediyorum. BREAKER™ 240 SC (240 g/l sulfoxaflor) ürünümüz Turunçgil Unlubiti ve Turunçgil Kırmızı Kabuklubiti zararlılarında oldukça etkilidir. Ürünümüzü tavsiyeler kısmında görmeyi talep eder, iyi çalışmalar dilerim.

Admin

3.10.2016 14:28:13

Etrafınızda bu zararlının konukçuları fazla olduğu için baş edemiyorsunuz. Her gün ilaçlama yapmaktansa bataklığı kurutmak daha iyidir. Fakat sizin böyle bir şansınız olmadığı için koruyucu ilaçlamalar yapmanız gerekiyor. Bunlardan biride kışlık ve yazlık yağlardır.

İsmail Derin

3.10.2016 14:16:47

blok apartmanımızın etrafındaki taflanlar sık sık unlu bit hastalığına yakalanıyor. Yazlık ve kışlık yağ kullanmama rağmen tamamen bitmedi. Bu yıl 2016- Eylül ayıonda dursban 4 ile ilaçladım. Şu an öidü gibiler. Acaba buna ormana yakın oluşumuz mu yoksa bahçede bunların dibindeki yabancı otlarmı sebep oluyor bu inatçı hastalığa?

(83529 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Turunçgil Kabuklu Bitleri Zararlısı (A.aurantii, A.citrina)

Turunçgil Kabuklu Bitleri Zararlısı (A.aurantii, A.citrina)

TURUNÇGİL KABUKLU BİTLERİ Kırmızı Kabuklu Biti (A.aurantii) Sarı Kabuklu Biti(A.citrina) KIRMIZI KABUKLU BİTİ TANIMI VE YAŞAYIŞI Bu iki tür birbirine oldukça benzer. Olgunlaşmış ergin dişinin kabuğu daire şeklindedir. Ayrıca sarı kabuklu bit ‘de kabuk yassı, diğerinde ise bombelidir. Bu kabuklu bitler ovovivipardırlar. Yani yumurt...

Turunçgil Unlu Biti Zararlısı (Planococcus citri)

Turunçgil Unlu Biti Zararlısı (Planococcus citri)

TURUNÇGİL UNLU BİTİ (Planococcus citri) UNLU BİT TANIMI VE YAŞAYIŞI Ergin dişiler, uzunca oval biçimde ve beyaz unlu gibi görünür. Ortalama uzunluğu 3,7 mm, eni ise 1.8 mm dir. Vücudun her tarafı beyaz ince mumlu iplikçiklerden oluşmuş bir örtü ile kaplıdır. Bazen tek başına çoğunlukla koloni halinde yumakçıklar şeklinde görülür. Kışı ç...

Turunçgil Kırmızı Örümceği Zararlısı (Panonychus Citri)

Turunçgil Kırmızı Örümceği Zararlısı (Panonychus Citri)

TURUNÇGİL KIRMIZI ÖRÜMCEĞİ (Panonychus citri) TURUNÇGİL KIRMIZI ÖRÜMCEĞİ TANIMI VE YAŞAYIŞI: Ergin dişiler kırmızı kadife rengindedir. Fakat açık kırmızıdan mora kadar değişen renklerde olanları da vardır. Çıplak gözle zor görülürler. Vücutlarının üzeri kabarcıklardan çıkan uzun kıllarla kaplıdır. Dişiler yumurtalarını yaprak, meyve ve sü...

Turunçgil Pamuklu Beyaz Sineği Zararlısı (Aleurothrixus floccosus (Maskell))

Turunçgil Pamuklu Beyaz Sineği Zararlısı (Aleurothrixus floccosus (Maskell))

TURUNÇGİL PAMUKLU BEYAZ SİNEĞİ Aleurothrixus floccosus (Maskell) (Hemiptera: Aleyrodidae) TURUNÇGİL PAMUKLU BEYAZ SİNEĞİ TANIMI VE YAŞAYIŞI Erginleri açık sarı renklidirler. Daha sonra salgıladıkları beyaz mumsu madde tüm vücutlarını kaplar ve bu nedenle de beyaz bir görünüm alırlar. Yumurtaları ilk bırakıldıklarında açık sarı renkte ve ya...

Turunçgil Beyaz Sineği Zararlısı (Dialeurodes citri)

Turunçgil Beyaz Sineği Zararlısı (Dialeurodes citri)

TURUNÇGİL BEYAZ SİNEĞİ Dialeurodes citri TURUNÇGİL BEYAZ SİNEĞİ TANIMI VE YAŞAYIŞI Erginler süt beyaz renkli, 1-1,5 mm boylu küçük kelebekleri andırır. Nimfleri kabuklu bitleri andırır şekilde yassı ve yaprağın alt yüzünde sabitleşmiş bir konumda olup saydam, soluk yeşil sarımsı renktedir. İlkbaharda erginler çıktıktan 1-2 gün sonra yumurt...

Turunçgil Tomurcuk Akarı Zararlısı (Aceria sheldoni)

Turunçgil Tomurcuk Akarı Zararlısı (Aceria sheldoni)

TURUNÇGİL TOMURCUK AKARI (Aceria sheldoni) TURUNÇGİL TOMURCUK AKARI TANIMI VE YAŞAYIŞI Erginin vücudu silindir şeklinde, rengi sarımsı veya hafif pembemsidir. El büyüteci ile genellikle meyvelerin sapla birleştiği yerde bu akarı görmek mümkündür. Kışı ağaçların tomurcuk kapsülleri içinde geçiren zararlı, mart sonu nisan ayı başlarından iti...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi