• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

Gübreleme

Bitkilerin beslenmeleri için gerekli olan bitki besin maddelerinin başında AZOT, FOSFOR ve POTASYUM gelir. Bunlar bitkilerin en çok ihtiyaç duydukları besin maddeleri olup, tarım topraklarında da genellikle yeteri kadar bulunmamaktadır. Gerek ürünler beslenmek için gerekse toprak içinde sızan sular önemli miktarda besin maddelerini topraktan uzaklaştırır. Bunun sonucu topraklar fakir düşer, bitkiler yeterince besleyemez hale gelir. Bu nedenlerle aynı topraktan sürekli bir şekilde iyi ürün almak için o toprağa eksik olan bitki besin maddelerinin verilmesi gerekir. Buda gübreleme ile olur.

 

Gübrelerden en iyi şekilde yararlanabilmek için gübrenin toprağa verilme zaman ve şekline dikkat etmek gerekir. Sadece kullanılacak gübrenin çeşidi ve miktarını bilmekle iş bitmez. Gübreden beklenen yararın sağlanabilmesi için gübrenin EN UYGUN ZAMAN ve EN DOĞRU bir şekilde toprağa verilmesi gerekir.

 

GÜBREYİ NASIL VE NE ZAMAN KULLANMALIYIZ?

Bu sorunun cevabını gübrelerin verilme şekli ve gübrelerin uygulama zamanı olarak iki başlık altında göreceğiz.

 

1. GÜBRELERİN VERİLME ŞEKLİ

Gübreler genellikle EL veya MAKİNE ile toprağın üstüne SERPİLEREK verilmekte ya da tohum veya bitkiden belirli uzaklıklarda olmak üzere çizgi halindeki bir BANDA veya bitki etrafındaki OCAĞA verilmektedir.

 

A. Serpme Usulü gübreleme:

Gübre, ya ekimden önce toprak yüzeyine serpildikten sonra belirli toprak işleme aletleri ile toprağa gömülür ve sonra ekim yapılır ya da ekimden hemen önce toprak yüzeyine serpilen gübre ekim işlemi ile toprakla karıştırılır.

 

Birçok hallerde ekimden sonra da serpme usulü ile gübre tatbik edilmektedir. Bazı bitkilere ihtiyaçları olan gübrenin tamamı bir defada ekimden önce veya ekim esnasında verilmeyip, gübrenin bir kısmı ekimde bir kısmı da bitkinin belirli bir büyüme döneminde verilmekte ve böylece gübreden daha çok yararlanılmaktadır.

 

Tarlada bitki varken yapılan bu ikinci gübreleme serpme usulü ile yapıldığı gibi gübre serpicisi gibi aletlerle de yapılabilir. Bitki büyümeye başladıktan sonra verilen gübreler genellikle AZOTLU ve özellikle NİTRATLI gübrelerdir. Fosforlu gübreler bitki büyüdükten sonra serpme olarak verilmemeli; Fosforlu gübreler ekimden hemen önce veya ekim sırasında tohum derinliğine gömülmelidir.

 

B. Bant usulü gübreleme:

Bant usulü gübreleme genellikle mibzerle yapılmakta ise de bazı hallerde pulluk ve hatta çapa gibi basit aletler kullanılmaktadır. Gerek yurdumuzda ve gerekse diğer ülkelerde yapılan birçok araştırma, gübrelerin bant halinde verilmesinin daha yararlı olduğunu göstermektedir. Gübre banda verildiği zaman gene bitkinin henüz fazla gelişmemiş olan kökleri bitki yanındaki bu gübreden kolaylıkla yararlanmakta ve daha çabuk büyümektedir.

 

Banta verilen gübrenin içindeki bitki besin maddesi özellikle fosfor bitkiye faydalılığını daha uzun bir süre devam ettirmektedir. Serpme olarak verilen gübredeki fosfor ise kısa bir sürede topraktaki kireç ve diğer maddelerle birleşerek bitkinin hemen yararlanamayacağı veya zorlukla yararlanacağı bir yapıya dönüşürler. Bu nedenle de bitki banda verilen gübreden daha çok yararlanmaktadır. Bitki banda verilen gübreden serpmeye oranla % 15-% 10 daha çok yararlanabilmektedir.

 

2. GÜBRELERİN UYGULAMA ZAMANI

Gübrelerin mahsul artışına olan etkisini çoğaltmak için gübre uygulama zamanı;

  • Bölgenin iklimine
  • Toprağın karakterine
  • Gübrelenecek bitkinin cinsine ve Verilecek gübrenin çeşidine göre ayarlanması gerekir.

 

Bütün mesele bitkinin ihtiyacı olduğu zaman ona gerekli olan besin maddesini sağlamaktır. Bu nedenle bazı bölgelerde yetiştirilen belirli bitkiler için verilmesi gerekli olan gübrenin tamamı bir defada ve genellikle ekimde verilirken bazı hallerde bu miktar bölünmek suretiyle bitkinin çeşitli gelişme dönemlerinde bir kaç defada verilmektedir. Gübrelerin çok erken veya çok geç verilmesi halinde bitkiye faydası büyük ölçüde azalır.

 

Gübre verme zamanı konusunda üzerinde durulması gereken en önemli konulardan birisi de tohumun çimlenmesi sırasında toprakta yeteri kadar bitkiye yarayışlı besin maddesi bulunmasını sağlamak ve gübreleme zamanını buna göre ayarlamaktır. Aksi halde toprağa verdiğimiz gübreden beklenen faydayı sağlayamayız. Çeşitli bölgelerde ekilecek çeşitli bitkiler için gübre verme zamanı konusunda herkesin uyacağı bir tek zaman vermek mümkün değildir. Bununla beraber gübre verme zamanı ile ilgili olarak aşağıdaki genel kurallara uymakta yarar vardır.

 

Fosforlu gübrelerin verme zamanı

Fosforlu gübreler ekimden veya dikimden hemen önce veya ekim sırasında verilmeli ve toprağa mutlaka gömülmelidir. Çok erken verilmesi halinde toprakta zamanla bitkinin hemen yararlanamayacağı şekle dönüşeceğinden; bitki büyüdükten sonra verilmesi halinde ise toprağın üstünde kalacağı için bitkiye yararlı olamayacaktır. Şu halde fosforlu gübrenin tamamı gözlük ve yazlık ekimlerde EKİMDEN HEMEN ÖNCE veya EKİM SIRASINDA toprağa tohum derinliğine gömmek gerekir.

 

Potasyumlu gübrelerin verme zamanı

Topraklarımızda genellikle yeteri kadar potasyum bulunmakla beraber bazı alanlarda potasyum eksikliği olabilir. Toprak analizleri yaptırılarak potasyum eksikliği tespit edilen yerlere potasyumlu gübre verilmesi gerekir. Bu gübrede de fosforlu gübreler gibi ekim ve dikim zamanında verilmelidir.

 

Azotlu gübrelerin verilme zamanı

Azotlu gübreler toprakta çok hareketli gübreler oldukları için fazla yağışlarla ve sulama suyu ile yıkanarak; veya gaz halinde uçmak suretiyle kayıplara uğrayabilirler. Bu gibi kayıpları önlemek ve bitkinin bu besin maddesine en fazla ihtiyacı olduğu zamanda onu toprakta hazır bulundurmak için bazen bitki için gerekli azot miktarının hepsini bir defada ekim veya dikimde vermeyip bitkinin çeşitli büyüme devrelerinde olmak üzere birkaç kısma bölünerek verilmelidir.

 

Azotlu gübrenin bölünerek verilmesine karar verildiği zaman ekim ve dikimde mutlaka yarısına yakın bir kısmının verilmesi çok faydalı olur. Gübrenin geri kalan kısmı bitki gelişmesinin hızlı olduğu dönemlerde ve çok geç kalınmadan verilmelidir.

 

HANGİ ÇEŞİT AZOTLU GÜBRE KULLANMALI

Güzlük ekimler için yapılacak azotlu gübre tatbikatlarında genellikle Amonyum sülfat veya üre gübrelerini ilkbahar veya yazın yapılacak gübrelemelerde ise Amonyum nitrat gübresinin kullanılması tercih edilmelidir. Buna rağmen azotlu gübre çeşitleri arasında mahsulü artırma yönünden büyük bir fark olmaması nedeniyle herhangi bir azotlu gübrenin piyasada bulunmaması halinde onun yerine diğer bir azotlu gübrenin kullanılması uygun olur.

 

Bitki Beslemede Rol Alan Maro Ve Mikro Elementler

Konu İle İlgili Dokümanlar

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

Hüseyin

2.10.2023 15:31:58

Selamlar hocam 5 yıllık papaz eriklerim var şeker gübresi kullanmadım hiç faydalı olduğunu okudum ağaç başı senesine 100 gr gelecek şekilde mi vermeliyim ilkbaharda hangi ayda vermeliyim yaklşık 150 kök ağacım var

Sorhocam

17.09.2023 14:44:47

Doğrusuda bu zaten.

Recep Öztemel

17.09.2023 12:38:27

Merhaba Hobi bahçem var Kasım ayında toprağı sürdürürken karıştırsam,sonra Mayıs ayında tekrar toprağa karıştırsam olur mu?

Sorhocam

20.03.2023 09:42:21

Mayıs ayında ilk uygulamayı yapabilirsiniz.

Hasan Daşcı

19.03.2023 12:27:57

Şeker güpresini zeytin ağacına ne zaman atmalıyım teşekkürler

Özcan Sevimser

12.04.2021 15:24:53

Buğday kaleme kalkma döneminde 26 lık gübre atmak istiyorum dönüme 15 kg zaman olarak uygunmu bilgilendirme için şimdiden teşekkür ederim 12 04 2021

Caka

13.03.2021 18:08:57

Merhaba hocamben bahceme hava hafif yagmurlu iken entec akilli gubre kullandim cimlereama bir iki gun sonra hava gunes acti gubrelerin yesil kisimlari duruyordu bu gubre cime zarar verir mi. Teşekkür ederim

Halil Demir Siverek Ilçesinden

25.02.2021 20:27:44

Daban 18 46 ,35 kg.buğday çıkış 5 cm

Mehmet Çetin

14.02.2021 17:11:29

Şeker gübreyi zeytin ağacına nezaman atmaliyim

Sinan Budak

20.10.2020 06:47:28

ıspanak ektim çıktı hangi gübreden vermeliyim elle serpme

Selim

26.05.2020 18:00:01

Merhaba. Sitenizi çok beğendim. İhtiyaç duyulan bilgiler çok detaylı olarak yazılmış. Ancak her türlü bilgi bulunmuyor. İzin verirseniz kendi hazırladığım kaynaklar ile ben de yardımda bulunmak isterim. Bana sadece PDFlerimi gönderebileceğim bir yer gösterin.

Erman Aral

17.05.2020 12:10:12

Merhaba hocam. Bahçemde nar, kiraz, vişne kayısı şeftali erik muşmula hurma ayva dut incir ceviz fidanlarım mevcut. Bunlar için nasıl bir gübreleme proğramı uygulamalıyım. Ayrıca bu ay itibari ile sulama hangi ağaçta nasıl olmalı. Çatalca ovayenice / istanbul

Admin

6.05.2020 23:22:55

Dengeli gübre ile birlikte kombi kullanmanız yeterlidir.

Cemre

6.05.2020 12:49:17

Mrb. Ben balkonumda domates,biber ve salatalık yetiştirmeye çalışıyorum. Bunlar için gubre tavsiyesi almak istiyorum. Hangi gübreyi ne kadar kullanmam gerekiyor. Teşekkürler

Mehmet Ali

5.05.2020 10:32:10

saksı bitkilerine kompoze uygulamak istiyorum.ölçütler konusulütfen*

Abdullah

9.06.2019 12:55:19

Kışın zeytin fidanı dikdim haziran9 ayında şeker kimra verdim suladım verdiğim kimranın zararı olurmu

Arafa Karaçelebi

10.12.2018 17:11:15

Azotlu gübreyi baharın gelmesiyle birlikte 3 parça olarak ağaca verilmesi uygundur. Örneğin : Mayıs ilk hafta haziran başı temmuz başı şeklinde ağacın yaşına göre Ağacın yaşına göre gübre isteği hesaplanıp verilmelidir.

Dilek Yavuz

10.12.2018 08:58:35

Kocaelı de yüksek yerde meyve fidesi ektik.2.yıl ama büyümedi. Azotlu gübreyi hangi ay vermeliyim.elle serpistirerek

Sorhocam

8.06.2017 13:03:12

Verilecek gübre miktarı topraktaki organik madde miktarına göre değişmekle birlikte azotun kolay yıkanan bir gübre olması ve organik maddenin zamanla elverişli hale geçmesi nedeniyle toprakta mevcut azot pek dikkate alınmaz. Verilecek gübre miktarının belirlenmesinde ise farklı yöntemler kullanılabilir. Örneğin şu formülden faydalanılabilir;

 

Ağacın yaşı (yıl) x 2,27

---------------------------------------  = kg gübre /ağaç

Gübrenin % azot içeriği

 

Yani eğer ağaç 15 yaşındaysa ve gübre olarak ta amonyum nitrat (% 26) kullanıyorsak; (15x2,27)/26 = 1,3 kg/ağaç Amonyum nitrat vermemiz gerekir. Hesaplamada göz önüne alınması gereken bir diğer husus ta ağacın verimidir. Diğer bir deyişle verilecek gübre miktarı ağaç pik verimine ulaşıncaya kadar artırılmalı ondan sonra artırılmamalıdır. 

 

Azot toplam miktar en az 3 eşit parçaya bölünerek verilmeli ve uygulamalar erken ilkbaharda başlamalıdır. En son uygulama ise temmuz ortasını geçmemelidir. Şiddetli ilkbahar yağmurlarından önce verilmemelidir. Ancak uygulamanın sulamadan veya normal şiddette bir yağıştan önce  verilmesi gübrelemenin etkinliği açısından önemlidir.  Uygulamalar ağaç gövdesine yaklaşmayacak şekilde ağacın taç izdüşümüne veya banda verilmelidir.  Gübre verildikten sonra sulama yapılmayacaksa toprakla karıştırılması tavsiye edilir.

Izzet

8.06.2017 12:02:12

Merhaba ben 1 hafta önce amonyum sülfat verdim ( malup amonyum nitrat satışı yasak ) , amonyum sülfat asit karakterli bir gübre hatta amonyum sülfat asittir demek yanlış olmaz PH ı tahminimce 5 civarı imkanlar kısıtlı olduğundan 6-8 litrelik bir su dolu kovaya 1,5- 2 kg kadar amonyum sülfat atıp erittim ,bu çözeltiden ağacın dibine yarım metre uzaklığa 15 santim derinliğinde çukur açıp 1 litre döktüm, kovayı ağaçlara paylaştırdım şimdi korkuyorum bu asidik çözeltiyi çukurlara verdim diye ağaç kökleri zarar görür mü ? ..

(72020 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Gübreleme Nedir, Nasıl yapılır?

Gübreleme Nedir, Nasıl yapılır?

Gübreleme Bitkilerin beslenmeleri için gerekli olan bitki besin maddelerinin başında AZOT, FOSFOR ve POTASYUM gelir. Bunlar bitkilerin en çok ihtiyaç duydukları besin maddeleri olup, tarım topraklarında da genellikle yeteri kadar bulunmamaktadır. Gerek ürünler beslenmek için gerekse toprak içinde sızan sular önemli miktarda besin maddelerini to...

Kireçli Topraklarda Gübreleme Nasıl Olmalıdır?

Kireçli Topraklarda Gübreleme Nasıl Olmalıdır?

KİREÇLİ TOPRAKLARDA GÜBRELEME. Nitrifikasyon: amonyumun (NH 4 + ) nitrat (NO 3 – ) toprak bakterileri tarafından dönüştürülmesidir. Nitrifikasyon hızı, pH değerleri 7 ile 8 arasında olan topraklarda en hızlıdır ve azalan pH değerleriyle azalır. Amonyum gübreleri nitrifikasyon sırasında protonları serbest bıraktıklarından pH’ı düşürü...

Arpa - Buğday Gübrelemesi Nasıl Yapılır?

Arpa - Buğday Gübrelemesi Nasıl Yapılır?

Arpa - Buğday Gübreleme Sulu şartlarda; Toprak ekime hazırlanırken; dekara 4 ton iyi vasıflı yanmış ahır gübresi ve dekara 2 litre Hümik Asit verilerek toprakla karışması sağlanmalıdır. 13.25.5+10(SO3)+Me gübresinden dekara 28 kg ekimle beraber tohum derinliğine banta verilmelidir. % 46 N ÜRE gübresinden dekara 10 kg Şubat ayı içinde...

Meyvecilikte Gübreleme Nasıl Olmalıdır?

Meyvecilikte Gübreleme Nasıl Olmalıdır?

A. GÜBRELEMENİN ÖNEMİ Bitkiler toprağa bağlı canlılardır. Hayatlarını sürdürmeleri bulundukları ortamda yeteri kadar besin elementi olmasına bağlıdır. Toprak tabi olarak çok sayıda mineral maddeyi yapısında bulundurur. Ancak bunların miktarları her zaman yeterli seviyede değildir. Özellikle üzerinde bitki yetiştirilen topraklar zamanla besin el...

Yaprak Gübrelemesi Ve Faydaları Nelerdir?

Yaprak Gübrelemesi Ve Faydaları Nelerdir?

Yaprak Gübrelemesi Ve Faydaları Öncelikle Şalat Kelimesinin ne anlama geldiğini öğrenelim. Şelat kelimesi özellikle mikro besin içeren gübrelerde sıkça duyduğumuz bir kelimedir. Bitki besin maddelerinin kolaylıkla alınmasını sağlar. Şelat: Çinko, Bakır, Mangan, Demir, Magnezyum ve Kalsiyum gibi pozitif yüklü katyonların, negatif yüklü olan en a...

Mikoriza Gübrelemesi Nedir?

Mikoriza Gübrelemesi Nedir?

Mikoriza Nedir? Toprak Ve Mikoriza Yakın zamana kadar toprakta alınabilirliği yavaş olan besin elementlerinin alımının yalnızca bitki kökleri tarafından sağlandığı sanılıyordu. Fakat son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar, bitki besin elementlerinin bitki köklerinin yanı sıra çoğunlukla mikorizal mantar diye adlandırılan ve teşhisi mikrosk...

Gübrelemenin Önemi Nelerdir?

Gübrelemenin Önemi Nelerdir?

GÜBRELEMENİN ÖNEMİ Bitkiler toprağa bağlı canlılardır. Hayatlarını sürdürmeleri bulundukları ortamda yeteri kadar besin elementi olmasına bağlıdır. Toprak tabi olarak çok sayıda mineral maddeyi yapısında bulundurur. Ancak bunların miktarları her zaman yeterli seviyede değildir. Özellikle üzerinde bitki yetiştirilen topraklar zamanla besin eleme...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi