• notifications1
  • menü

Bugün : 19 Nisan 2024 Cuma

A'dan Z'ye aşı terimleri

  1. Antikor Antijen özelliğine sahip çeşitli moleküllere karşı bağışıklık sistemi hücrelerinin ürettiği protein. Antikor üretimi bağışıklık sisteminin temel işlevlerinden biridir ve antijenlere karşı bir savunma mekanizması oluşturur.1 
  2. Aşı Bazı bulaşıcı hastalıklara karşı koruma sağlayan maddelere verilen isim.
  3. Bağışık Bir hastalığa veya alerjik duruma karşı dirençli olma durumu.
  4. Bağışıklık Vücudun hastalık veya alerji oluşturan etkene karşı önceden direnç kazanması hali.
  5. Bağışıklık kazandırmak Vücutta yapay bir bağışıklık durumunun oluşması, yani belirli enfeksiyon etkenlerine karşı bir direncin açığı çıkması. Bağışık sistemiyle ilgili savunma mekanizmalarının çeşitli biçimlerde harekete geçirilmesiyle oluşturulur.
  6. Bağışıklık sistemi Vücuda zarar verebilecek yabancı maddeleri tanıyan ve yok etmeye çalışan hücre ve organlar, immün sistem.
  7. Boğmaca Çocuklarda görülen aniden gelişen şiddetli öksürük nöbetleri ile kendini gösteren, Bordetella pertussis’in neden olduğu bulaşıcı bir solunum sistemi hastalığıdır.
  8. Bulaşıcı Bir kimseden diğerine geçici; sâri.
  9. Çiçek hastalığı Deri üzerinde sonradan irinleşip kabuk bağlayan ve kabukların düşmesiyle iz bırakan virüslerin neden olduğu ateşli bir hastalık.
  10. Çocuk felci/poiomiyelit Omurilik boz cevherinin iltihabı, genellikle çocuklarda görülen ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, bulantı, kusma ile aniden başlayıp ağır şekillerinde kaslarda felce kadar uzanan virüslerin neden olduğu bir hastalık.
  11. Difteri/Kuşpalazı Corynebacterium diphtheriae’nın sebep olduğu boğaz mukozasında sarımsı beyaz cerahatli zarların oluşması, bakteri toksinlerinin kana geçmesi sonucu ateş ve toksik belirtilerle seyreden ani gelişen enfeksiyöz hastalık.
  12. DBT Difteri, boğmaca, tetanoza karşı kullanılan 3’lü aşı.
  13. Ensefalit Beynin iltihabi lezyonu.
  14. Grip influenza adı verilen bir virüs tarafından oluşturulan bulaşıcı bir hastalıktır. Ateşin 39 derecenin üzerinde olması, şiddetli kas ağrıları ve halsizlik nedeniyle hastaları mutlaka 3-7 gün yatağa mahkum etmektedir
  15. Hepatit A Hepatit A, hepatit olgularının %20-40’ ını oluşturan, genellikle çocukluk çağında geçirilen, yüksek derecede bulaşıcı, bulaşmanın ağız yoluyla gıdalarla olduğu, Hepatit A virüsünün neden olduğu bir hastalıktır.
  16. Hepatit B Aynı adı taşıyan virüsün karaciğere yerleşip orada çoğalarak karaciğeri tahrip etmesi ile ortaya çıkan bulaşıcı bir hastalıktır. Hepatit B ayrıca aşı ile korunulabilir hepatitler içerisinde tek kronikleşen (müzminleşen) hepatit tipidir.
  17. İnokülasyon Bir organizmaya tedavi, tanı ya da deneysel amaçlarla ilaçların ya da başka maddelerin verilmesi.
  18. Kabakulak Kulakaltı tükrük bezinin iltihaplanarak şişmesi ile belirgin ateşle seyreden bulaşıcı virüslerin neden olduğu hastalık.
  19. Kızamık Yüksek ateş, nezle, gözlerde sulanma, deride küçük kırmızı döküntülerle belirgin, aniden gelişen, virüslerin neden olduğu bulaşıcı bir hastalık.
  20. Kızamıkçık Hafif ateşle beraber deride küçük kırmızı döküntüler gösteren kızamığa benzer fakat kızamığa oranla daha hafif geçen ve kısa süren virüslerin yol açtığı bulaşıcı bir hastalık.
  21. KKK Aşısı Kızamık, kızamıkçık, kabakulak’a karşı kullanılan aşı.
  22. Kolera Vibrio cholerae tarafından meydana getirilen sulu ishal sonucu aşırı su ve elektrolit kaybı, bacak kaslarında kramplar, ateş ve bitkinlikle belirgin ağır barsak enfeksiyonu.
  23. Konjuge pnömokok aşısı (KPA) Pnömokoklara karşı yapılan aşı. Pnömokoklar bir çok enfeksiyon hastalığının en sık rastlanan etkenidir. Pnömokokların neden olduğu enfeksiyonlar; ciddi pnömoni, sepsis ve menenjit gibi invazif enfeksiyonlar yanında otitis media, sinüzit ve hafif bakteriyemidir.
  24. Kuduz Başta köpek olmak üzere kudurmuş hayvanların ısırmasıyla meydana gelen özellikle merkezi sinir sisteminde ağır tahribatla belirgin öldürücü ani gelişen virüslerin neden olduğu bir hastalık.
  25. Maruz kalmak Bir olay veya bir durumla (örn. Hastalık) karşı karşıya olmak.
  26. Menenjit Meninkslerde, yani beyni ve omuriliği saran zarlardaki iltihabi süreç.
  27. Mikrop Mikroskobik boyutlardaki canlıları belirtmek için kullanılan genel terim; mikroorganizma.
  28. Pekiştirici aşı Aşı koruyuculuğun olabilmesi için her aşıda farklı zaman aralıkları ile rapel (tekrar )doz uygulaması yapılmalıdır. Bu süre grip için her yıl, tetanoz için 10 yılda bir gibi farklı olabilmektedir.
  29. Rotavirüs mide ve barsak enfeksiyonuna sebep olan bir virüstür. Dünyada bebek ve çocuklarda görülen şiddetli ishalin en büyük nedenidir.
  30. Sarı Humma Sivrisinek aracılığıyla insana geçen bir virüsün neden olduğu yüksek ateş, sarılık ve bitkinlikle belirgin ani gelişen bir enfeksiyon hastalığıdır.
  31. Sarılık Kandaki bilirubin düzeyinin yükselmesine bağlı olarak mukoza ve derinin sararması.
  32. Sıtma Plazmodyum cinsi parazitlerin neden olduğu belirli aralıklarla tekrarlayan titremenin eşlik ettiği ateş nöbetleri ve dalak büyümesiyle seyreden bir hastalıktır. Anofel cinsi dişi sivrisineğin ısırması ile insana geçer.
  33. Suçiçeği Çocuklarda, çiçek hastalığına benzer deri döküntüleri ile birlikte ateşe neden olan virüslerin yol açtığı bir hastalık.
  34. Td tetanoz ve erişkin tip difteri aşısı.
  35. Tetanoz Clostridium tetani’nin neden olduğu kaslarda tonik kasılmalar, sertlik ve çene kilitlenmesi ile belirgin, öldürücü, ani gelişen bir enfeksiyon hastalığıdır.
  36. Tifo (kara humma) Salmonella typhi’nin sebep olduğu yüksek ateş, barsak mukozasındaki iltihaba bağlı diyare, dalak büyümesi, göğüs ve karın derisi üzerinde kırmızımtırak lekeler oluşmasıyla belirgin ani gelişen bir enfeksiyon hastalığıdır.
  37. Vezikül Bir deri lezyonu. Deriden kesin sınırlarla ayrılan kabarık epidermis hücreleri arasında bir sıvının toplanmasıyla belirlenir.
  38. Zatürre (pnömoni) Akciğer dokusunun iltihabı. Çeşitli hastalıklar sırasında hastalık yapıcı bir mikrobun kan ya da lenf yoluyla akciğere yayılması sonucunda ortaya çıkar.
  39. Zona Herpes Zoster virüsünün neden olduğu, daha önce suçiçeği geçirmiş kişilerde ortaya çıkabilen deride kabartılı ağrılardır.
  40. Virüs 20-30 ila 400 nm boyutları arasında, ışık mikroskobunda görülemeyecek kadar küçük enfeksiyon etkenleri. Virüsler çoğalmaları için gerekli olan yapılardan ve enzimlerden yoksun oldukları için hücre içi asalaklarıdır; çoğalmak için canlı hücrelere gereksinim duyarlar.
x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(23062 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Kaşıntı Neden Olur ?

Kaşıntı Neden Olur ?

Kaşıntı, vücudun her hangi bir bölgesinde başlayabilen ve çok şiddetlenebilen bir durumdur. Bazı zamanlarda oldukça rahatsız edici olabilmektedir. Çok uygunsuz ortamlarda gelen kaşınma hissi bütün dikkatimizi dağıtabilir. Kaşıntının bir tek sebebi yoktur. Birden çok nedeni olan kaşıntının ilk olarak huylanma olabilir. Giydiğiniz ya da dokunduğun...

Aşı Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

Aşı Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

Aşı, insan ve hayvanlarda hastalık yapan mikropları (virüsler, bakteriler), hastalık yapma yeteneklerinden arındırılarak, meydana getirilmiş biyolojik maddelere denir. Aşıların tedavi etme gücü yoktur, ancak hastalık bulaşmadan önce vücudun savunma maddeleri olan antikorların yapılmasına sebep olur. Bu da uygun yaşlarda ve zamanında yapılan aşıl...

Hepatit B Aşısı Nedir, Ne Zaman Yapılır?

Hepatit B Aşısı Nedir, Ne Zaman Yapılır?

Hepatit B aşısı, zamanında ve usulüne uygun yapıldığında erişkin kişilerde yüzde doksanın üzerinde, bebeklerde ise yüzde yüz koruyuculuğu olan bir bağışıklık aşısıdır. Hepatit B ilk başta hafif bir hastalık iken, daha sonra ömür boyu devam edebilecek karaciğer kanserine ve siroz hastalığına yol açabilecek karaciğer hastalığıdır. Bu hastalığın ak...

Kuduz Aşısı Nedir, Ne Zaman Yapılır?

Kuduz Aşısı Nedir, Ne Zaman Yapılır?

Kuduz aşısı, hasta olan bir hayvan tarafından ısırılma sonucunda, tükürüğün deri ya da mukozalara temas sonucunda bulaşmasıyla oluşacak beyin iltihabını önlemek amacıyla tatbik edilir. Hastalığın kuluçka süresi ısırılan yerin beyne yakınlığı, ısırığın sinir uçları bakımından zengin olması, ısırığın şiddeti ve vücuttaki virüs miktarı ile alakalıd...

Verem Aşısı Nedir, Ne Zaman Yapılır?

Verem Aşısı Nedir, Ne Zaman Yapılır?

Verem aşısı, dünyada yaygın olarak bulunan verem mikrobuna karşı korunma sağlayan bir aşıdır. Akciğer, kemik, böbrek veremi, menenjit, millier verem gibi veremlerde oldukça etkilidir. Bunun yanında cüzzam, mesane kanseri, alerjik hastalıklar gibi rahatsızlıklarda da etkili olmaktadır. Aşı verem aşısı olarak bilinmesine rağmen, tıpta BCG aşısı ol...

Su Çiçeği Aşısı Nedir, Ne Zaman Yapılır?

Su Çiçeği Aşısı Nedir, Ne Zaman Yapılır?

Su çiçeği aşısı, içi sıvıyla dolu döküntülerle yaşanan ve bulaşıcı özelliği olan su çiçeği hastalığına karşı korunma sağlayan aşıdır. Bebeklik ve yetişkinlik dönemlerinde oldukça şiddetli geçirilen su çiçeği, deride izlere, beyin iltihabına, zatürreye neden olabilir. Aşının yapılaması hastalığa karşı %95 ve 100 oranında koruma sağlar. Öksürme, s...

Tetanoz Aşısı Nedir, Ne Zaman Yapılır?

Tetanoz Aşısı Nedir, Ne Zaman Yapılır?

Tetanoz aşısı, tetanoz hastalığından korunmak için uygulanmalıdır. Çocukluk çağlarında Sağlık Bakanlığı tarafından tam bir etki sağlaması için, beş doz olarak uygulanmaktadır. DBT (difteri, boğmaca, tetanoz) aşısı halk arasında karma aşı olarak bilinir. 2.3. ve 4. aylarda ilk üç doz, 16. ve 24. aylarda dördüncü doz, ilköğretim 1. sınıfta beşinci...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi