• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

Bcg aşısı, halk arasında verem aşısı olarak tanımlanmaktadır. Prosedür olarak sol omuz başından cilt içine enjekte şeklinde uygulanır ve uygulamadan bir müddet sonra böcek ısırığını andıran geçici bir kabartı oluşmalıdır. Oluşan kabartı 10-15 dakika sonra ortadan kaybolur, bu kabartı aşının doğru yapıldığının göstergesidir..

bcg aşısı

1998-1999 yıllarında doğum gerçekleştikten hemen sonra ya da 2 gün sonra uygulanmaktaydı. Bu durum bazı yan etkilere yol açtığı için günümüzde yeni doğan bebekler 2. ayını doldurduktan sonra uygulanmaktadır. BCG aşısı, ateş gibi herhangi bir yan etkiye neden olmaz. Aşı yapıldıktan yaklaşık 25-30 gün sonra bir sertlik ve daha sonra ufak bir sivilceyi andıran bir kızartı oluşur. Oluşan kabarıklık ağır ağır kabuk bağlar ve daha sonra iz bırakarak ortadan kaybolur. Unutulmamalıdır ki, bu sivilceye benzer kızarıklık ve iyileşme süresi uzun zaman sürebilir, şayet herhangi bir şikayete yol açmaz.

 

Enjekte edilen aşının seyri her zaman aynı şekilde gerçekleşmeyebilir. Bazı durumlarda aşının üzerinden uzun zaman geçmesine rağmen herhangi bir farklılık yaşanmayabilir. Bu gibi durumlarda aşının tutmama ihtimali vardır, bu ihtimal göz önünde tutularak test yapılmalı ve aşının tutup tutmadığı tespit edilmelidir. Eğer aşı tutmamış ise mutlaka tekrar yapılmalıdır.

 

Bazı durumlarda ise aşı yerinde ufak bir sivilce haricinde büyük bir kabartı oluşabilir. Bu kabartı, koltuk altı, boyun bölgesinde bezelerin oluşmasına yol açabilir. Bu gibi olasılıklarda ilgili doktor tarafından gerekli takip ve müdahale yapılmalıdır.

 

Standart olarak Bcg aşısı bebek 4 ay olana kadar uygulanmaktadır. Ancak bebek 4 ayını geçmiş ise ilk olarak PPD testi yapılmalı ve test sonucuna göre aşı uygulanmalıdır. PPD testinin amacı, bebeğin aşısız geçirdiği 4 aylık sürede herhangi bir tüberküloz mikrobu alıp almadığını kontrol etmektir.

 

Bcg aşısı etkinliğini yaklaşık 5 yıl kadar koruyabilmektedir, aşının üzerinden 5 yıl geçtikten sonra aşı tekrarlanmalıdır. Ülkemizde Bcg aşısı ilkokul1. ve 5. sınıflarda düzenli olarak uygulanmaktadır.

 

Bcg Aşısının Özellikleri:

Bcg aşısı ülkemizde genel olarak kuru toz şeklinde kullanılmaktadır. Toz sulandırılmadan oda sıcaklığında yaklaşık 30 gün, buzdolabında+2-8 derecede 2 yıl kadar etkinliğini yitirmemektedir. Bcg aşısı, ısı ve ışığa karşı oldukça duyarlıdır. Toz halindeki aşı sulandırıldıktan sonra 6 saat içinde tüketilmelidir. Aşı sulandırılırken haricen sulandırıcı kullanılmamalı, yalnızca kendi sulandırıcısı kullanılmalıdır. Saklanma talimatına uyulmayan aşıların etkinliği büyük oranda azalır.

 

Bcg Aşısının Komplikasyonları:

Bcg aşısı güvenilirliği oldukça yüksek bir aşıdır. Aşının ardından görülebilecek komplikasyonlar, uygulanan doza, aşının yapıldığı yere ve derinliğine, Aşı yapılan kişinin yaşına, bağışıklık sistemine göre değişim göstermektedir. Deri altına uygulanan aşılar deri ülseri ve deri altı apselere neden olabilir. Aşı nedeni ile oluşabilecek önemli komplikasyon gelişme olasılığı oldukça düşük ihtimallerdedir.

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(32105 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Bcg Aşısı Nedir?

Bcg Aşısı Nedir?

Bcg aşısı, halk arasında verem aşısı olarak tanımlanmaktadır. Prosedür olarak sol omuz başından cilt içine enjekte şeklinde uygulanır ve uygulamadan bir müddet sonra böcek ısırığını andıran geçici bir kabartı oluşmalıdır. Oluşan kabartı 10-15 dakika sonra ortadan kaybolur, bu kabartı aşının doğru yapıldığının göstergesidir.. 1998-1999 yılları...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi