• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

Buğdayda Septorya Yaprak Lekesi  

(Septoria Tritici)

 

BUĞDAYDA SEPTORYA YAPRAK LEKESİ HASTALIK BELİRTİSİ

Yaprak üzerinde damarlar ile sınırlandırılmış, küçük, düzensiz, kırmızımtrak-kahverengi lekeler şeklindedir. Hastalık kül rengi lekelerin merkezinde gelişir. Bu lekeler yayılır ve birleşir, sonuçta yaprağın tümü lekelerle kaplanır. Lekelerin genişlemesiyle bunların koyu renkli sınırları kaybolur ve açık yeşil bir renge döner. Bundan sonra küçük koyu benekler görülür, bu nedenle hastalık “benekli yaprak lekesi” olarak da bilinir.

Buğdayda Septorya Yaprak Lekesi

Hastalık, ilk olarak en alt yapraklarda görülür. Üst yapraklara yayılma hızı, çevre koşullarına ve çeşidin duyarlılığına bağlı olarak değişir. Hastalığın şiddeti, bitki olgunluğa yaklaştıkça daha az olmaktadır. Gelişme esnasında, yaprak dokusu içine gömülüdür. Olgunlaşmada epidermisin yarılıp, çatlaması ile beyazdan devetüyü’ne kadar değişen renkte spor kitlesi dışarı akar.

 

BUĞDAYDA SEPTORYA YAPRAK LEKESİ MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Kültürel Önlemler

  • Dayanıklı çeşitler ekilmelidir.
  • Geç ekim yapılarak Septorya’nın şiddeti düşürülebilir.
  • Ekim nöbeti uygulanmalıdır. Bir yıl nadas veya bir yıl sulanan ürün yetiştirmek Septorya düzeyini büyük oranda düşürmektedir.
  • Derin sürüm yapılarak, bitki artıklarının toprağa gömülmesi sağlanmalıdır.
  • Bitkinin ihtiyacından fazla azotlu gübre kullanmaktan kaçınılmalıdır.
  • Sık ekimden kaçınmalı, mibzerle ekim tercih edilmelidir.

 

BUĞDAYDA SEPTORYA YAPRAK LEKESİ KİMYASAL MÜCADELE

Normal koşullarda ekonomik olmamakla beraber, eğer iklim koşulları hastalığın gelişmesine uygun gidiyorsa ve epidemik bir durum olasılığı varsa yeşil aksam ilaçlaması uygulanabilir. Kardeşlenme başlangıcından itibaren yağışlı havalar uzarsa Septorya zararı artar. 

Buğdayda Septorya Yaprak Lekesi

İlaçlama için en iyi zaman bayrak yaprağının tamamen açıldığı kın döneminin sonu veya başak çıkışı öncesidir. Ancak burada da çok geç kalmamak doğrudur. Erken dönemde bitkinin üst kısımlarına doğru tırmanan bir enfeksiyon için bayrak yaprağının çıkması beklenmemelidir. Tarla bulaşıksa ve başaklanma döneminde yağışlı havalar devam ediyorsa ekonomik zarar söz konusu olabileceğinden ilaçlamaya gerek duyulabilir. İlaçlamanın tekrarlanması gerektiği durumlarda, ilaçların etiketinde belirtilen etki süreleri dikkate alınmalıdır.

 

BUĞDAYDA SEPTORYA YAPRAK LEKESİ KİMYASAL MÜCADELEDE KULLANILACAK İLAÇLAR VE DOZLARI

Etkili madde adı ve oranı Formülasyonu Doz 100 lt suya İlaçlama ile hasat arası
süre (Gün)

Difenoconazole+ Propiconazole

150+150 g/l

EC 40 ml 21
Fluquinconazole 100 g/l SC 100 ml 35
Metconazole 60 g/l SC 150 ml 35
Tebuconazole 25 % WP 75 g
Spiroxamine+Tebuconazole+Triadimeno l
240+167+43 g/l
EC 60 ml 35
90g/l Propiconazole + 400g/l Prochloraz EC 125 ml

 

BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÖRÜLEN ÖNEMLİ HASTALIK VE ZARARLILAR

Konu İle İlgili Dokümanlar

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

Sorhocam

22.05.2022 11:17:44

Sayfanın en altında kullanılabilecek aktifler yer almaktadır. Bu aktiflerin ticari isimlerini zirai ilaç bayilerinden öğrenebilirsiniz.

Ramin

21.05.2022 15:53:29

septoriya xesteliyine hansi ilac vuraq

(71562 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Buğdayda Septorya Yaprak Lekesi Hastalığı (Septoria Tritici)

Buğdayda Septorya Yaprak Lekesi Hastalığı (Septoria Tritici)

Buğdayda Septorya Yaprak Lekesi (Septoria Tritici) BUĞDAYDA SEPTORYA YAPRAK LEKESİ HASTALIK BELİRTİSİ Yaprak üzerinde damarlar ile sınırlandırılmış, küçük, düzensiz, kırmızımtrak-kahverengi lekeler şeklindedir. Hastalık kül rengi lekelerin merkezinde gelişir. Bu lekeler yayılır ve birleşir, sonuçta yaprağın tümü lekelerle kaplanır. Lekel...

Buğdayda Çökerten Hastalığı (Gaeumannomyces Graminis)

Buğdayda Çökerten Hastalığı (Gaeumannomyces Graminis)

Buğdayda Çökerten Hastalığı (Gaeumannomyces graminis f.sp.tritici (Ophiobolus graminis)) Belirtileri : Bu hastalık etmeni kökler ve sapların alt kısımlarında çürüklüklere neden olur.Alt boğum arası, yaprak kını ve kökler parlak siyah bir renk alır. Büyüteçle bakıldığında ilk yaprak kınının altındaki boğum arası üzerinde koyu renkli mantar...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi