• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

Yeterince güneş ışığı alamayan, sağlıklı havalanamayan, genellikle kuzey cephelerinde görülen rutubet, keskin kokusuyla ve bıraktığı ıslaklık hissiyle kimsenin evinde tahammül edemediği bir dert olarak görülmektedir. Evdeki nem miktarının olması gerekenden fazla olması rutubeti oluşturur. Rutubet ileri derecede olursa insanda hastalık bile yapabilmektedir. Romatizmal hastalıklar en bilinenler arasındadır.  Akciğerlerde tahribata yol açan rutubet, çocuklarda bronşit olarak seyir eder. Gece uykuları düzensiz ve horlama şikâyetleri rutubetli evlerde sıkça görülür.

Rutubet olan evde genellikle eşyalar kokar ve çürür evde ağır bir koku hâkimdir. Özellikle binaların üst katlarında oturanlarda ve ilk giriş katında oturanlarda rutubete daha sık rastlanır. Duvarlar ve camlar ıslak, tavanlar kararmış olabilir.

 

Rutubet Nasıl Önlenir?                      

Rutubeti önlemek için ev ısısının eşit dağıtılması ilk yapılması gereken tedbirler arasında gelmektedir. Rutubet genellikle evin en soğuk odalarında, karanlıkta kalan ve apartman boşluğuna camı açılan odalarda görülür. Fazladan cam altına çekilecek bir petek ile rutubetin önüne geçirmek mümkün olabilir. Evlerin dış cephelerinin eski ve yalıtımsız olması da rutubete davetiye çıkarmaktadır. Ev içinden geçen su boruları var ise onlarında tadilatlari yapılmalı, ev içine nem verebilecek herşey dikkate alınmalıdır.

Eşyaların arasına naftalin koymak başka bir alternatiftir fakat unutulmamalıdır ki naftalin bir kimyasaldır ve naftalinin cilde temas etmesi ve kokusunun solunması ciddi derecede rahatsızlıklara yol açabilmektedir.

Rutubetli alanın kazınıp rutubet için özel olarak üretilmiş olan boyalar bir diğer kurtuluştur. Sorunun kökten çözümünü sağlamasa da bir müddet rutubet derdinden kurtarır.

Evin içinde kesinlikle çamaşır kurutulmaması gerekmektedir. Eve aşırı derecede nem verir ve rutubetin artmasına neden olur.

 

Çamaşırlardaki Rutubet Kokusu Nasıl Giderilir?

Rutubetli evlerde nemli kokudan dolap içleri en çok nasibini almıştır. Sürekli açık bırakılmayan dolaplar, kapıları açıldığında keskin ve pis bir kokuyla karşılar insanı. Temiz kıyafetler giyilemeyecek kadar kötü koymaktadır.

 

Çamaşırlardaki Rutubet Kokusunu Geçirmek İçin

  • Sirke antiseptik özelliktedir. Kötü ve kalıcı kokuları giderilmesinde sirke eski zamanlardan beri kullanılmaktadır. Günümüzde de temizlik denildiğinde akla sirkenin mucizeleri gelmektedir. Dolap içlerini ve kapaklarını sirke ile ovmak suretiyle iyice temizliğinin sağlanması hem kötü kokunun gitmesine hemde mantar ve bakteri gibi nem yüzünden oluşmuş olan gözle görülmeyen bakterilerin yok olmasına neden olmaktadır.
  • Çamaşırları iyice kuruduklarından emin olduktan sonra dolaba yerleştirilmesi gerekmektedir.
  • Rutubet kokusu sinmiş kıyafetleri balkonda hava alacak şekilde asmak kokunun bir nebze de olsa azalmasına neden olur.
  • Çamaşırları ütülerken suyuna ütü suları ya da evlerde kullanılan çamaşır yumuşatıcıları kullanılabilir.
  • Dolap içlerine kokulu sabunlar konulabilir. Rutubet kokusunun ağır kokusunu biraz da olsa azaltır.
  • Dolap kapaklarını günde birkaç kez açıp eşyaların havalanmaları sağlanmalıdır.

 

Bu ve bunun gibi önlemler ile rutubetin kıyafetlerdeki etkisi azaltılabilir fakat evdeki nem kaynağı kurutulmadıkça rutubet çözümüne kesin sonuç almak mümkün değildir.

Konu İle İlgili Etiketler

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(74537 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Çamaşırlardaki Rutubet Kokusu Nasıl Giderilir?

Çamaşırlardaki Rutubet Kokusu Nasıl Giderilir?

Yeterince güneş ışığı alamayan, sağlıklı havalanamayan, genellikle kuzey cephelerinde görülen rutubet, keskin kokusuyla ve bıraktığı ıslaklık hissiyle kimsenin evinde tahammül edemediği bir dert olarak görülmektedir. Evdeki nem miktarının olması gerekenden fazla olması rutubeti oluşturur. Rutubet ileri derecede olursa insanda hastalık bile yapab...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi