• notifications1
  • menü

Bugün : 18 Nisan 2024 Perşembe

Kanlı Balsıra

(Ceroplastes Rusci)

 

KANLI BALSIRA TANIMI VE YAŞAYIŞI

Ergin dişi yarım küre şeklindedir. Üstten bakıldığında 1’i ortada 8 tanesi yanlarda olmak üzere 9 adet kalın, pembemsi, kirli beyaz mum levhacık görülür. Ezilince kırmızı yapışkan bir sıvı çıkarır. Yumurtaları elips şeklinde ve koyu pembedir. Çoğunlukla hareketli larvalar haziran başında görülür.

KANLI BALSIRA ZARAR ŞEKLİ

Çıkan larvalar yaprakların üst yüzeyinin orta ve yan damarları boyunca tutulur beslenirler. Yaz dölünün hareketli larvaları eylül ayının ilk haftasında görülmeye başlar.Bu zararlı ağaçların sürgün yaprak ve yoğun olduğu durumlarda meyvelerinde bulunur. Hücre öz suyunu emmek suretiyle ağaçların zayıf kalmasına neden olur.

 

KANLI BALSIRA ZARARLI OLDUĞU BİTKİLER

Meyve ağaçları ve süs bitkileri olmak üzere pek çok konukçusu vardır. Bunlar içinde en önemlileri incir, turunçgil, kavak, mersin, zakkum, ılgın, defnedir.

 

KANLI BALSIRA MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Kültürel Önlemler

Ağaçların sık olmaması, yeterli havalanma ve güneşlenmeyi sağlayacak şekilde kuru dalların ayıklanması, bakım işlemlerinin iyi yapılarak ağaçların kuvvetli tutulması sağlanmalıdır.

 

Mekanik Mücadele: Ev bahçelerindeki incirlerde veya fidanlarda ve küçük ağaçlarda kışın, bulaşık olan emzikler dipten uca doğru çuval parçası ile sürültmek suretiyle temizlenmelidir.

 

Kimyasal Mücadele

  1. Mart-Mayıs aylarında bahçeye köşegenler doğrultusunda girilir.
  2. Sırada veya birer ağaç atlamak suretiyle her ağacın dört yönünden rastgele alınan birer emzik kontrol edilir.
  3. Bu emziklerden bir adet bile kabuklu bit bulunursa emzik bulaşık kabul edilir.
  4. Bu bahçede 50-100 emzik sayılarak yüzde bulaşık adedi saptanır. Bulaşık emzik adedi % 5’i geçerse ilaçlı mücadeleye karar verilir. Mücadelesi gereken bahçelerde koşnilin % 90 dan fazlasının açılmaya başladığı zamanda ilaçlama yapılır.

 

KANLI BALSIRA KİMYASAL MÜCADELEDE KULLANILACAK İLAÇLAR VE DOZLARI

Etkili madde adı ve oranı Formülasyonu Doz 100 lt suya İlaçlama ile hasat arası
 süre (Gün)
Yazlık yağ, 700 g/l EC 1500 ml 21
Yazlık yağ, 850 g/l EC 1250 ml 21

Konu İle İlgili Dokümanlar

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

Ayşe Arslan

30.03.2024 06:16:46

Süs bitkileri zararları nelerdir

Selcuk

12.02.2021 22:48:34

Kanlı balsira için önerdiğiniz en etkili ilaç hangisidir

Admin

3.08.2016 21:37:12

Ağaçları koruyan kışlık yağlardan kullanacaksınız. Bkü parakente satıcılarından temin edebilirsiniz. Kültürel mücadele olarakta sert uçlu bir fırça ile ağaçlarınızın gövdesini fırçalayabilirsiniz.

Faruk Varlı

3.08.2016 18:07:00

Benimde hobi bahçemde tek bir incir ağacı var ve nerdeyse tümüne yakınını kanlı barsa sarmış vaziyette bunu kökten yok etmek için ne yapmam gerekiyor ACİL Meyvelerdede görünüyor insana zararlımıdır çözümsel yorumları bekliyorum

Erhan Uzun

1.08.2016 21:51:04

Bahcede tek agacim var kanli basora olmune yapmam gerekiyor...insana zarari nelerdir....

Serkan Kale

1.08.2016 15:24:13

merhaba;
bahçemde tek bir incir ağacı var ve bunun üzerindeki lekelerin kanlı barisa olduğunu araçtırmam sonucu öğrendim yukarda bahçeler için açıklamalar yapılmış lakin tek ağacım için yapabileceğim bir uygulama varmıdır

(41810 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Kanlı Balsıra Zararlısı (Ceroplastes Rusci)

Kanlı Balsıra Zararlısı (Ceroplastes Rusci)

Kanlı Balsıra (Ceroplastes Rusci) KANLI BALSIRA TANIMI VE YAŞAYIŞI Ergin dişi yarım küre şeklindedir. Üstten bakıldığında 1’i ortada 8 tanesi yanlarda olmak üzere 9 adet kalın, pembemsi, kirli beyaz mum levhacık görülür. Ezilince kırmızı yapışkan bir sıvı çıkarır. Yumurtaları elips şeklinde ve koyu pembedir. Çoğunlukla hareketli larv...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi