• notifications1
  • menü

Bugün : 8 Mayıs 2021 Cumartesi

Kullanım Alanları

Titanyum dioksit (TiO2), E171 gıda katkı maddesi koduyla bilinen bir gıda renklendiricisidir. Renklendirici olarak kullanılan titanyum dioksit, titanyum beyazı olarak da bilinir. Gıda renklendiricisi olarak kullanımının yanı sıra, boya ve güneş losyonu üretiminde de kullanılır. Yaygın olarak kullanılmaktadır, çünkü gözle görülebilir ışığı etkin biçimde dağıtır, boya ve kaplamalara beyazlık, parlaklık ve opasite özellikleri verir. Ham titanyum dioksit, titanyum tetra klorun saflaştırılması yoluyla elde edilir. Bu işlem sülfat ve klor prosesleri olarak iki türde yapılmaktadır. Ticari titanyum dioksit saf değildir, sentetik bir pigmenttir. Boya üreticilerinin satın alma bütçelerindeki en büyük gider titanyum dioksittir. Kullanımı ağırlıklı olarak yapı/inşaat (satın almanın %50'si) ve sanayi (satın almanın %30'u) boyalarındadır. Otomotiv ve mobilya boyalarında ise daha az kullanılır. 


Gıda sektöründe özellikle şekerleme, sakız, kabartma tozu, beyaz leblebi gibi beyaz olan birçok üründe titanyum dioksit kullanılmaktadır. Titanyum dioksit'in en önemli işlevi pigment olmak şartıyla hem boya ve kaplama hem de plastik, kâğıt, mürekkep, fiber, ilaç (hap ve tabletlerde), gıda ve kozmetik ürünlerinde; parlaklık, beyazlık ve donukluk sağlamasıdır. Titanyum dioksit dünyada en geniş çapta kullanılan beyaz pigmenttir. Sadece elmaslar titanyum dioksitten daha fazla kırılma göstergesine sahiptir. Kırılma göstergesi, ışığın eğilebilme kabiliyetinin ölçümüne denir. Bu sayede donukluk ve örtme kabiliyeti sağlanır. Sadece magnezyum oksit, titanyum dioksitten daha beyazdır. Ancak bu maddenin kırılma göstergesi titanyum dioksitten çok daha düşüktür. Bu da istenilen donukluğa ulaşmak için çok daha fazla magnezyum oksit gerektiği anlamına gelir. Bu nedenle pratikte, titanyum dioksit tercih edilir.

 

Bu özelliği yardımıyla titanyum dioksit, yüzey kaplamak için beyaz renk olarak, ürünlerde katmanları ayırmak amacıyla ve diş macununda beyazlatıcı ajan olarak kullanılır. Titanyum dioksit, kozmetikte kalınlaştırıcı, beyazlaştırıcı, yağlayıcı ve güneş ışınlarını kesici bir madde olarak da kullanılan bir mineraldir. Cildi UVA ve UVB radyasyonundan korur ve cildi tahriş etme riski yoktur. Işığın katalizör etkisi yani fotokataliz uygulamasının bilinen en yaygın kullanımı çevre kirliliğinin temizlenmesidir. Böylelikle ışık ve uygun malzeme bir araya getirildiğinde, temizleme işlemi kendiliğinden oluşmaktadır.

 

Gündüzleri çevremizdeki UV yayınımı santimetre kareye ortalama bir miliwat civarındadır. Bina içlerinde kullandığımız ışıkta ise bu oran binde birine düşer. Bu oranda UV ışınımları bile uygun yapıda titanyum dioksit ile bir araya geldiğinde temizleme süreci başlar. Ancak, fotokatalitik etki için kullanılan titanyum dioksit ile boya, kozmetik ve gıda sanayilerinde kullanılanların yapıları farklıdır. Titanyum dioksit’in fotokatalitik etkisi ışıkla bir araya geldiğinde temas ettiği organikleri parçalama şeklinde olmaktadır. Bu durum pozitif anlamda kullanıldığında çevremizdeki havada, suda ve çeşitli yüzeylerin üzerindeki istenmeyen organiklerin ( kir, mikrop, bakteri, koku ve zararlı organik kimyasallar) yok edilmesi anlamını taşımaktadır.

x
Aklınıza bir soru mu takıldı ? Siz sorun uzmanlarımız cevap versin!

Güvenlik Kodu : 95914

(Güvenlik kodunu bu kutucuğa yazın!)

Patates Nişastası Özellikleri Ve Kullanım Alanları

Patates Nişastası Özellikleri Ve Kullanım Alanları

Patates Nişastası Özellikleri Ve Kullanım Alanları Doğal patates nişastası, diğer nişastalara göre daha geniş granül yapısının yanı sıra, saydamlığı ve viskozitesi yüksek bir hamur oluşturma özelliği ile de bilinir. Ortalama granül büy...

Maltodekstrin Özellikleri Ve Kullanım Alanları

Maltodekstrin Özellikleri Ve Kullanım Alanları

Kullanım alanı ve Tanımı Nişastanın kısmi hidrolizi ile elde edilen maltodekstrin; suda çözünen, tatsız ürünler olup, FDA tarafından 20 den daha düşük DE değerlerine sahip ürünler olarak tanımlanmaktadır. GRAS listesinde de yer alan mal...

Laktoz Özellikleri Ve Kullanım Alanları

Laktoz Özellikleri Ve Kullanım Alanları

Laktoz, doğada yalnız sütte bulunan süt şekeri de denilen bir disakkarit. Sütün en önemli karbonhidratıdır. Sütün aromasında önemli bir payı bulunmaktadır. Glikoz ve galaktozdan meydana gelmiş bir disakkarit olan laktozun, inek sütündeki...

Aspartam Nedir ?

Aspartam Nedir ?

Avrupa Birliği’nde E951 kodlu gıda katkı maddesi olarak belirlenmiş, suni tatlandırıcıdır. Kimyasal formülü aspartil-fenilalanin-1-metil ester olan tatlandırıcı, çay şekerinden yaklaşık 200 kat daha tatlıdır. Aspartam şekerin söz k...

Ksantan Gum Özellikleri Ve Kullanım Alanları

Ksantan Gum Özellikleri Ve Kullanım Alanları

Ksantan Gum Özellikleri Ve Kullanım Alanları Tanımı ve Kullanım Alanı Glukozdan alkol fermantasyonu yolu ile arıtılması ile üretilebilmektedir. Çok küçük konsantrasyonlarda oldukça yüksek viskozite gösterir. Sıcak ve soğuk suda hemen ç...

Katyonik Poli Elektrolit Özellikleri Ve Kullanım Alanları

Katyonik Poli Elektrolit Özellikleri Ve Kullanım Alanları

Katyonik Poli Elektrolit Özellikleri Ve Kullanım Alanları Atık su arıtma sistemlerinde floklaşmayı sağlamak amacıyla kullanılan polielektrolitler, anyonik ve katyonik polielektrot lar olarak iki ana gruba ayrılmaktadırlar. Nanyonik poli...

Beta Karoten Özellikleri Ve Kullanım Alanları

Beta Karoten Özellikleri Ve Kullanım Alanları

Beta Karoten Özellikleri Ve Kullanım Alanları Tanımı Ve Kullanım Alanları Beta karoten A vitamininin öncül maddesidir. (Provitamin) Karaciğerde depolanır ve ihtiyaç duyulduğu zaman A vitaminine dönüşür. 600 e yakın karotenoid vardır. B...

KULLANICI GİRİŞİ

Kullanıcı Adınız

Şifreniz

Üye Ol Şifremi Unuttum

SİTE İSTATİSTİKLERİ
  • Konular (4.435)
  • Resimler (5.663)
  • Dokümanlar (1.875)
  • Üyeler (15.829)
WWW.SORHOCAM.COM

Başka yerde arama, tarıma dair aradığınız her ne varsa burada! Tarım Haberleri, bitki hastalıkları, zararlıları, gübreleme, ilaçlama ve daha fazlası...