• notifications1
  • menü

Bugün : 18 Nisan 2024 Perşembe

Gübre Miktarı Minimum Yasası ile Belirlenmelidir. Peki Nedir Bu Minimum Yasası?

İlk kez 1840 yılında Justus von Liebig, tarafından ortaya atılan minimum yasası, canlıların yaşayabilmesi için alınması gereken besin maddelerinin en azından minimum miktarda alınması gerektiği tezini ortaya koymuştur.

Bu yasaya göre bitkinin ihtiyacından fazlasını toprağa vermek, bitkinin daha fazla almasını sağlamak değil, toprağı daha fazla yarayışsız ortama sokmak demektir.

Yani, toprakta bir bitki için gerekli tüm mineraller tamam, fakat içlerinden birisi, olması gerekenin %50’si kadar olsa, bütün diğer mineraller ne kadar bol bulunursa bulunsunlar ancak %50 oranında emilebileceklerdir.

Bu kanun ziraat fakültesi bitki besleme derslerinde FIÇI KANUNU diye öğretilmektedir. Buna göre fıçının tahtaları, bitkinin faydalanacağı besin maddelerinin oransal miktarıdır. Bunlardan herhangi bir elementin ihtiyacı 10 birim ise ve o elementten 5 birim var ise, diğer besin elementlerinden de 5/10 = 1/2 oranında faydalanabilir. Başka bir deyişle diğer besinleri miktarı tam olsa bile bitki bunun yarısından faydalanabilir. 

Konu İle İlgili Etiketler

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

Elanur

10.01.2021 12:43:22

KEMOSENTETİK ORGANİZMALAR AMONYAĞI NİTRATA ÇEVİREBİLİR Mİ?

(83314 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Minimum Yasası Nedir?

Minimum Yasası Nedir?

Gübre Miktarı Minimum Yasası ile Belirlenmelidir. Peki Nedir Bu Minimum Yasası? İlk kez 1840 yılında Justus von Liebig, tarafından ortaya atılan minimum yasası, canlıların yaşayabilmesi için alınması gereken besin maddelerinin en azından minimum miktarda alınması gerektiği tezini ortaya koymuştur. Bu yasaya göre bitkinin ihtiyacından fazlasını...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi