• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

Hypochnus Yaprak (Ip) Yanıklığı

Corticium stevensii 


Hastalık etmeninin genel özellikleri:

Corticium stevensii Burt = Pellicularia koleroga Cooke = Hypochnus ochroleucus Noack fungal hastalik etmeni olup, genellikle bakimi yapilmayan meyve bahçelerinde problem olmaktadir. Yaniklik hastaliginin yasam döngüsü hakkinda sinirli bilgi mevcuttur. Buna ragmen hastalik etmeni kis gibi olumsuz kosullari sklerot olarak geçirmektedir. Hastalik etmeninin ilk belirtileri bu sklerotlari bulunduran dallarda meydana gelir. Sezon boyunca da hastalanan bu dallardan yeni dallara bulasmalar olmaktadir. Hastalik etmeni özellikle asiri nemli olan ve devamli gölgede kalan bitki kisimlarinda görülmektedir. 


Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):

Hastalik etmenin ilk bellirtileri yaz baslarinda kolaylikla fark edilir. Etkilenen agaçlarin yapraklari solar ve kahverengiye döner, bu durum özellikle agaçin iç bölgesinde ya da gölgeli kalan kisimlarinda ortaya çikmaktadir. Yanmis görülen dallarda, özellikle orta büyüklükte olanlarda yapraklar dökülmez, bulunduklari dallarda asili kalirlar, etkilenmeyen yapraklar ise hastalikli alanlarin her iki tarafinda görülebilir. Iyi kontrol edilen meyve bahçelerinde hastaligin ortaya çikisi hasattan sonraki zamanlara kayabilir. Tarla kosullarinda hastaligin en belirgin özelligi fungusun misel gelisimi olmaktadir, kismi olarak etkilenen yapraklar üzerindeki ölü alanlarin fungusun daginik beyaz misel tabakasi ile kaplandigi görülebilir. Bu miselyum genellikle yaprak sapi ve dallara kadar uzanan beyaz ince bir ip olarak gelisme göstermektedir. Zararlanan yapraklar bu miseller ile dallara baglanabilir ve yapraklar ve dallarda bir ag görünümü alirlar. Fungal etmen sürgün ve dallarda gümüsümsü bronz seklinde rhizomorf ve beyaz bronz sklerotlar olarak da bulunur ve bu yapilar zamanla sert ve koyu bir renk alirlar. Rhizomorflar 1-2 mm, sklerotlar 4-5 mm genisliginde ve 1 mm kalinliginda olabilirler. Bu fungal yapilar yüzeyseldir ve kabuktan kolaylikla ayrilabilir. Yaniklik gösteren dallar ve odun dokulari tam ters bir sekilde hastaliktan etkilenmemis gibi görülebilir. Olusan sklerot ve rhizomorflar meyve üzerinde de yüzeysel olarak gelismektedir. 

 

Mücadelesi 

Kültürel mücadele

  • 1. Hastalikli ve kuru olan dallar ve sürgünler budanmali ve yok edilmeli. 
  • 2. Bitkileri mümkün mertebe iyi kosullarda yetistirilmeli ve hastaliklar için devamli gözlenmelidir.
  • 3. Bitkiler iyi havalanacak ve asiri nem barindirmayacak sekilde budanmali. 
  • 4. Toprak neminin yüksek oldugu ve drenaji bozuk topraklar yetistiricilik için kullanilmamali.
  • 5. Bitkileri zayif düsmeleri engellenmeli ve yeteri kadar besin elementleri ile gübreleme ve diger bakim islemleri iyi yapilmali.


Kimyasal mücadele

Herhangi bir kimyasal mücadele önerilmemekte ve uygulanan ilaçlarda fazla etkili olmamaktadir. Bu yüzden genel olarak kültürel önlemlere dikkat edilmelidir, ayrica koruyucu olarak bordu bulamaci uygulanabilir.

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(46646 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Hypochnus Yaprak (Ip) Yanıklığı Hastalığı (Corticium stevensii)

Hypochnus Yaprak (Ip) Yanıklığı Hastalığı (Corticium stevensii)

Hypochnus Yaprak (Ip) Yanıklığı Corticium stevensii Hastalık etmeninin genel özellikleri: Corticium stevensii Burt = Pellicularia koleroga Cooke = Hypochnus ochroleucus Noack fungal hastalik etmeni olup, genellikle bakimi yapilmayan meyve bahçelerinde problem olmaktadir. Yaniklik hastaliginin yasam döngüsü hakkinda sinirli bilgi mevcuttur. ...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi