• notifications1
  • menü

Bugün : 28 Mart 2024 Perşembe

TARLA TAVŞANI

(Lepus europaeus)

 

Tarla tavşanı yiyecek bulmakta güçlük çektiği kış aylarında, meyve, kavak ve söğüt fidanlarının gövdelerini kemirerek, çam ve diğer ibre yapraklı bitkilerin fidanlarının tepe sürgünlerini yiyerek kurumalarına sebep olurlar. Dağlık bölgelerde yetiştirilen kavun ve karpuzlarda  da önemli sayılacak derece de zarar yaptıkları tespit edilmiştir. Zaman zaman lahana, marul ve havuç gibi sebzeleri yiyerek zararlı olan bu hayvan yonca, çayır mera bitkilerinden gıdalandığından sığır ve koyunların besinlerine ortak olmaktadırlar.

 

Ada tavşanı genellikle yabancı otlarla beslenmekte beraber fazla çoğalmaları halinde bazı kültür bitkilerini yemek kemirmek suretiyle zarar yaparlar. Bazı yıllar omcaların kök kısmını kemirerek ve yeni aşı sürgünlerini yiyerek omcaları kurutacak kadar ekonomik önemde zararlara neden oluşturmaktadırlar.

 

Tarla tavşanın dar uzun ve ucu yuvarlak olan kulakları başından daha uzundur. Vücudun üst tarafı kızılımsı sarı kahverenginde, alt tarafı beyazdır. Ada tavşanın kulakları başından daha kısadır. Sırtın dip kısmı koyu gri, üstü kızılımsı gri ve karın gri renktedir. Kuyruk tüylerinin rengi ortada koyu gri ve çevrede ise çok açık gri veya beyazdır.

 

 MÜCADELESİ:

Kültürel Önlemler: Çevrede görülebilen tavşan yuva ve galerileri sık sık bozulmalı fidanların etrafı çeşitli engellerle korunmalıdır. Bölge avcılarınca avlanmaları da, yararlı bir yöntemdir.

 

Kimyasal Mücadele:

Kullanılacak İlaçlar ve Dozları:

Etkili madde adı ve miktarı

Formülasyon

Dozu (preparat)

100 litre suya

Thiram %80

WP

4 kg/100 l suya

Tavşanlar tarafından kemirilen fidan ve omcaların toprak seviyesinden 1 metre yüksekliğe kadar olan kısımları 1 lt suya 150 g Thiram %80 W.P. ilacı konarak hazırlanan karışımla ıslanıncaya kadar ilaçlanır.

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(29304 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Tarla Tavşanı Zararlısı (Lepus europaeus)

Tarla Tavşanı Zararlısı (Lepus europaeus)

TARLA TAVŞANI (Lepus europaeus) Tarla tavşanı yiyecek bulmakta güçlük çektiği kış aylarında, meyve, kavak ve söğüt fidanlarının gövdelerini kemirerek, çam ve diğer ibre yapraklı bitkilerin fidanlarının tepe sürgünlerini yiyerek kurumalarına sebep olurlar. Dağlık bölgelerde yetiştirilen kavun ve karpuzlarda da önemli sayılacak derece de zar...

Tarla Faresi Nedir?

Tarla Faresi Nedir?

Tarla Faresi Tanımı: Genellikle vücut tıknaz, baş büyükçe, burun basık, kulaklar kısa ve çoğunlukla kıllar arasındadır. Kuyruk vücuda göre kısa olup vücut uzunluğunun 1/5’i kadardır. Sırt tüyleri dip tarafta esmer gri, üstte kahverengi kızıldır. Karın, beyaz veya kirli beyazdır. Tarla fareleri, 4–6 giriş deliği bulunan 10–70 c...

Tarla Tavşanı Nedir?

Tarla Tavşanı Nedir?

Tarla Tavşanı Tanımı: Dar, uzun ve ucu yuvarlak olan kulakları, başından daha uzun olduğundan öne doğru büküldüğünde burun kısmını geçer. Vücudun üst tarafı kırmızımsı sarı kahverenginde, alt tarafı ise beyazdır. Yeni doğan yavruların vücudu tüylü ve gözleri açıktır. Vücutlarının uzunluğu ise 600–800 mm’dir. Zarar Şekli: Tarla ta...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi