• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

Reçine Asitleri Tayini

 

Yöntemin Prensibi
 
Bu yöntemde yağ asitleri içerisinde bulunan reçine ve reçine asitlerinin yağ asidi cinsinden tayini yapılır. Yalnız tıbbi ve katran içeren sabunlarda bu yöntem kullanılmaz.


 
Kullanılan Malzemeler ve Cihazlar

  • Mavi turnusol kağıdı
  • Terazi
  • Süzgeç Kağıdı
  • Ağzı Rodajlı Balon (250 mL)
  • Geri Soğutucu
  • Büret (50 mL)
  • Pipet (10 mL)
  • Huni
  • Erlen (250 mL)

 

Kullanılan Kimyasallar

  1. Naftalin-beta-sulfon asidi çözeltisi: 40 g naftalin-beta-sulfon asidi 1 L saf metil alkol içerisinde çözülür.
  2. Seyreltik sülfürik asit çözeltisi
  3. 0.2 N alkollü potasyum hidroksit (KOH)
  4. %1' lik Fenolftalein belirteç çözeltisi (% 95 lik etil alkolde hazırlanmış)


 
Deneyin Yapılışı
5 g örnek örnek bir miktar sıcak saf suda çözülür. Daha sonra seyreltik sülfürik asit çözeltisi ile asitlendirilir. Çözeltinin asidik olduğu mavi turnusol kağıdı kullanılarak kontrol edilir (mavi renk kırmızıya dönüşecek). Daha sonra çözelti süzgeç kağıdından süzülür. Süzgeç kağıdında kalan çökelek asidik reaksiyon vermeyene kadar saf su ile yıkanır (Süzgeç kağıdından damlayan çözeltiye tutulan mavi turnusol kağıdı renk değiştirmemelidir). Süzgeç kağıdı ağzı rodajlı bir balona alınarak üzerine 20 mL naftalin-beta-sulfon asit çözeltisi eklenir. Çözelti 30 dakika geri soğutucu altında kaynatılır. Soğutulan çözeltiye 2 damla fenolftalein indikatörü damlatılır. 0.2 N ayarlı  alkollü potasyum hidroksit çözeltisi ile dönüm noktasına kadar (pembe renk 30 saniye kalıcı olana kadar) titre edilir. Harcanan potasyum hidroksit çözeltisini hacmi kaydedilir (V1)


Aynı deney tanık olarak birde sadece süzgeç kağıdı ve naftalin-beta-sulfon asit çözeltisi kullanılarak yapılır. Ve titrasyon için harcanan potasyum hidroksit çözeltisini hacmi kaydedilir (V2)


 
Hesaplamalar
 
% Reçine Asitleri = 0,0652 x (V1 - V2 )  x 100 / m
 
V1 = Örnek için harcanan 0.2 N potasyum hidroksit çözeltisini hacmi mL
V2 = Tanık için harcanan 0.2 N potasyum hidroksit çözeltisini hacmi mL
m = Alınan örnek miktarı g
 
Yukarıdaki hesaplanan  değer gerçek değerden %1  fazla çıkacaktır. Bu nedenle gerçek değeri bulmak için hesaplanan değerden % 1’ lik bir azaltma yapılmalıdır.
 
0,0652 çarpanı  KOH çözeltisinin tam olarak 0.2 N olarak hazırlandığı durumda kullanılmaktadır. Eğer hazırlanan KOH çözeltisinin derişimi  örneğin 0.17 N ise bu değer (0.0652 x 0.17 / 0.2 ) şeklinde alınmalıdır.

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(50375 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Reçine Asitleri Tayini Analizi Nasıl Yapılır?

Reçine Asitleri Tayini Analizi Nasıl Yapılır?

Reçine Asitleri Tayini Yöntemin Prensibi Bu yöntemde yağ asitleri içerisinde bulunan reçine ve reçine asitlerinin yağ asidi cinsinden tayini yapılır. Yalnız tıbbi ve katran içeren sabunlarda bu yöntem kullanılmaz. Kullanılan Malzemeler ve Cihazlar Mavi turnusol kağıdı Terazi Süzgeç Kağıdı Ağzı Rodajlı Balon (250 mL) Geri Soğutuc...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi