• notifications1
  • menü

Bugün : 4 Temmuz 2025 Cuma

Nitrit Azotu Nedir?

Nitrit Azotu

Nitrit azotu stabil değildir ve kolaylıkla kimyasal ve biyolojik yolla oksitlenebilir veya indirgenebilir. İndirgenme hızı pH = 2,0 civarında artar. Nitrit klor, ozon gibi maddelerle kolaylıkla oksitlenir, eğer yüksek konsantrasyonda ise, suyun tasfiyesi sırasında çok miktarda klor veya ozon sarfına sebep olur. Yüzey sularında nitrit azotu konsantrasyonu 1 mg / lt yi geçmez. Nötral pH da yüzey sularının çoğunda aerobik şartlarda indirgeme ile azot gazına çevrilebilir.
 
Nitrobakter aerobik şartlarda nitrit azotunun nitrifikasyonunu sağlayan en önemli bir bakteri türüdür.

 

Oksidasyon şöyle verilebilir,

2 NO2- + O2® 2 NO3-   (4.1)
AF° = - 36.000 Cal
AH° = - 48.000 Cal


Nitrifikasyonda bu kademe için kullanılan kinetik enerjiye bakılırsa nitrit konsantrasyonu aerobik sularda (4.1) denklemine göre hesaplananın altındadır. Nitrit, nitratın indirgenmesiyle de meydana gelir ve anaerobik denitrifikasyonla da azot gazına parçalanır. Denitrifikasyonu, organik maddeyi enerji kaynağı yapan çeşitli gruptan heterotrofik bakteriler yapar. Aşağıda asetat olan denitrifikasyon denklemi verilmiştir.
 
                       
8 NO2- + 3 CH3COO- + H2O  ®4 N2 + 6 HCO5 + 5 OH-  (4.1)
 
AF° = -640.000 Cal
AH° = -644.000 Cal
 
Doğal sulardan azot kaybının başlıca yolu budur.

x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

(86100 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

reflesh

Hintyağı Bitkisi Dünyanın En Zehirli Bitkisidir. Doğu Afrika, Hindistan’ın Doğal Bitkisidir. İçindeki Risin İsimli Toksin Özellikle Tohumlarında Fazladır. Tek Bir Tohum Yaklaşık 1-2 Gün İçinde Acı Verici Bir Ölüm Yaratır. Zehirlenme Başladıktan Sonra Durdurmak İmkansızdır Bir Panzehiri Yoktur. Kusma, Kanlı İshal Ve Yanma Hissi Başlıca Zehirlenme Belirtisidir.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri