• notifications1
  • menü

Bugün : 23 Nisan 2024 Salı

Alkaliliğin Hesaplanmasındaki Bağlantılar

Sınıflandırma karbonat, bikarbonat ve hidroksit iyonlarına göre yapılır. Silikat asidi, fosforik asit ve borik asit gibi organik bileşikler veya inorganik zayıf asitlerin suda bulunmadığı kabul edilir.

 

A

B

C

D

P = 0

0

0

T

P küçük 1/2 T

0

2 P

T  - 2  P

P = 1/2 T

0

2 P

0

P büyük 1/2 T

2 P - T

2 (T  - P)

0

P = T

T

0

0

 

A: Titrasyon neticeleri

 

B: CaCO3 cinsinden OH- alkali nitesi, çözünmüş tuzla, kalsiyum hidroksit, magnezyum hidroksit, sodyum hidroksit

 

C: CaCO3 cinsinden CO3= alkali nitesi, çözünmüş tuzlar, kalsiyum karbonat, magnezyum karbonat, sodyum karbonat                         

 

D: CaCO3 cinsinden HCO3- alkali nitesi, çözünmüş tuzlar, kalsiyum bikarbonat, magnezyum bikarbonat, sodyum bikarbonat

 

P: Fenolftalein indikatörü kullanılarak yapılan titrasyonda kullanılan asidin ml si

 

T: Fenolftalein + Metiloranj (veya başka indikatör) kullanılarak yapılan titrasyonda kullanılan asidin toplam ml si

 

NOT: Analizde 100 ml numune alınarak titrasyon yapılmış ise tabloya göre bulunan değerler 10 katsayısı ile çarpılarak neticeler, ppm olarak verilebilir.

 

1 ) Fenolftalein alkalinitesi sıfır (P = 0) ise, ortamda hidroksive karbonat iyonları yoktur. Ortamda bikarbonat iyonları vardır.

2 ) Fenolftalein alkali nitesi, metiloranj alkali nitesinin yarısından daha az bulunmuş ise analizde p kadar asit, birinci reaksiyonda harcanmıştır. Ve yine p kadar asit ikinci reaksiyonda harcanacaktır. Bu sarfiyat sudaki hidroksit ve karbonat iyonları içindir. Reaksiyonun sonunda sarf edilen bu miktardan fazla asit bikarbonat iyonları içindir. Reaksiyon sonunda sarf edilen bu miktardan fazla asit bikarbonat tarafından kullanılmıştır. Buna göre

 

OH = 0            CO3 = 2P          HCO3 = (T - 2P) dir.

3 ) Fenolftalein alkali nitesi, metlloranj alkali nitesinin yarısına eşittir. Bu durumda ortamda hidroksit ve bikarbonat iyonları yok demektir. Sarf edilen asit karbonat tarafından kullanılmıştır.

 

OH- = 0            CO3 = T             HCO3 = 0 dır.

4 ) Fenolftalein alkali nitesi, metiloranj alkali nitesinin yarısından fazla bulunmuş ise, ortamda hidroksit iyonları var demektir. Ortamdaki karbonat iyonlarının analizi için 2 P miktarında asit sarf edilmiştir. Gereğinden fazlası hidroksit iyonları tarafından harcanmış demektir.

 

OH = 2P - T         CO3 = (T - P) 2         HCO3 = 0  dır.

 

5 ) Fenolftalein alken itesi, metiloranj alkelinitesine eşittir.

Ortamda karbonat ve bikarbonat iyonu yok demektir. Bütün sarfiyat hidroksit iyonu için yapılmış demektir.

 

OH = T            CO3 = 0            HCO3 = 0 dır.

 

Alkali nite şekilleri arasındaki çeşitli bağlantılar nomografik olarak da hesaplanabilir. Eğer suyun pH değeri elektro metrik olarak doğru tayin edilmişse, CaCO3 cinsinden mg / lt OH- hesaplanabilir. Sonra CaCO3cinsinden mg / lt olarak OH den, karbonat ve bikarbonat miktarları hesaplanır. Aşağıdaki eşitlikten fenolftalein ve toplam alkalilik değerleri hesaplanabilir.

 

CO32- = 2 P - 2 (OH)

HCO3- = T - 2P + (OH)

Benzer bir şekilde, fenolftaleinin son noktasının tayini güç veya fenolftalein titrasyonu düzeltilmek isteniyorsa, fenolftalein alkaliliği hidroksit ve karbonat miktarlarının monografik olarak tayini ile elde edilen sonuçlardan CaCO3 cinsinden aşağıdaki bağlantı kurularak hesaplanabilir.

 

P = 1 / 2 (CO32-) + OH-

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(11441 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Alkaliliğin Hesaplanmasındaki Bağlantılar Nelerdir?

Alkaliliğin Hesaplanmasındaki Bağlantılar Nelerdir?

Alkaliliğin Hesaplanmasındaki Bağlantılar Sınıflandırma karbonat, bikarbonat ve hidroksit iyonlarına göre yapılır. Silikat asidi, fosforik asit ve borik asit gibi organik bileşikler veya inorganik zayıf asitlerin suda bulunmadığı kabul edilir. A B C D P = 0 0 ...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi