• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

Fosforik Asit (Fosfor) Tayini (Askorbik Asit Yöntemi ile)

 

Yöntemin Prensibi

Fosfat analizinde şeçilecek metot  ortofosfat derişimine bağlıdır. 0,01-6 mg/L aralığındaki fosfor miktarı için  askorbik asit metodu kullanılır. Bu yöntem, elde edilen küldeki fosforun, amonyum molibdat ile oluşturduğu mavi rengin 720 nm'de spektrofotometrik yolla ölçümüne dayanmaktadır.

 

Kullanılan Malzemeler ve Cihazlar

  • Pipet (1,2,5,10,25 mL)
  • Balonjoje (100 mL)
  • Su Banyosu
  • Spektrofotometre
  • Spektrofotometre küveti

 


Kullanılan Kimyasallar           

  1. 2N Hidroklorik asit çözeltisi
  2. 2N Sülfürik asit çözeltisi
  3. % 2'lik (suda)Amonyum molibdat çözeltisi
  4. 0,04 N Askorbik asit çözeltisi (3,52 g/l)
  5. Stok potasyum  dihidrojen fosfat stok çözeltisi:  8,5974 g  KH2PO4 damıtık  suda çözüldükten sonra 1litreye tamamlanır.

 


Deneyin Yapılışı

Örnek sıvı ise 10 mL katı ise 10 g tartılarak alınır (Sıvı örneklerin suyu öncelikle su banyosunda uçurulmalıdır.). Yaş yakma veya kuru yakma metoduna göre örnek hazırlanarak 100 mL’lik balonjojeye aktarılarak hacim çizgisine kadar saf su ile tamamlanır İyice karıştırıldıktan sonra bundan 2 ml alınarak başka bir 100 ml'lik balonjojeye koyulur. Üzerine yaklaşık 50 ml' damıtık su, 20 ml 2N H2SO4 çözeltisi, 4 ml % 2’lik amonyum molibdat çözeltisi ve 2 ml' de 0,04 N askorbik asit çözeltisi eklendikten sonra balon, 15 dakika kaynar su banyosunda tutulur, soğutulduktan sonra 100 ml 'ye tamamlanır. Çözeltinin absorbansı 1 cm'lik küvetlerde ve 720 nm'de damıtık suya karşı ölçülür.

Cihazın 0 ayarı saf su ile yapılır.

 

 

Standard Eğrinin Çizimi

Hazırlanana stok potasyum dihidrojenfosfat stok çözeltisinden 2,5; 5,0; 10,0; 15,0 ve 20,0 ml alınarak ayrı ayrı bir litreye su ile tamamlanır. Hazırlanan bu standart çözeltilerden 2’şer mL alınarak 100 mL’lik balonjojeye koyulur ve örnek için eklenen kimyasalların aynısı eklenerek 720 nm’de suya karşı absorbansları okunarak  konsantrasyona karşı absorbans standart eğrisi oluşturulur Elde edilen son 100 ml'lik çözeltilerde fosfat (PO4) konsantrasyonları sırası ile 0,3; 0,6; 1,2; 1,8 ve 2,4 ppm (mg/L) dir.

 

 

Hesaplamalar

Örneğin okunan absorbansı oluşturulan standart eğrisi yardımı ile bulunur. Burada bulunan fosfat (PO4) konsantrasyonu yardımı ile fosforik asit veya fosfor miktarı hesaplanabilir.

 

PO4 (mg/1) = (C x V) x SF / m

  • C : Oluşturulan standart eğrisi yardımı ile bulunan numunenin PO4 konsantrasyonu
  • V : Örneğin yakıldıktan sonra seyreltildiği hacim (Burada 100 mL)
  • M: Başlangıçtaki örnek miktarı (g veya mL)
  • SF: Hazırlanan 100 mL ‘lik örnek çözeltisinden 2 mL alınarak çeşitli işlemler yapıldıktan sonra son hacim 100 mL’ye seyreltildiği için 100/2 =50
x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(98216 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Fosforik Asit (Fosfor) Tayini (Askorbik Asit Yöntemi İle) Nasıl Hesaplanır?

Fosforik Asit (Fosfor) Tayini (Askorbik Asit Yöntemi İle) Nasıl Hesaplanır?

Fosforik Asit (Fosfor) Tayini (Askorbik Asit Yöntemi ile) Yöntemin Prensibi Fosfat analizinde şeçilecek metot ortofosfat derişimine bağlıdır. 0,01-6 mg/L aralığındaki fosfor miktarı için askorbik asit metodu kullanılır. Bu yöntem, elde edilen küldeki fosforun, amonyum molibdat ile oluşturduğu mavi rengin 720 nm de spektrofotometrik yolla ...

Vanadomolibdofosforik Metodu İle Fosfor Tayini Nasıl Yapılır?

Vanadomolibdofosforik Metodu İle Fosfor Tayini Nasıl Yapılır?

Vanadomolibdofosforik Metodu ile Fosfor Tayini Yöntemin Prensibi Yöntem vanadat ve molibdatın oksijenlerinin PO4 ile yer değiştirerek oluşan sarı rengin spektrofotometre ile 430 nm’ de tayini ilkesine dayanır. Kullanılan Malzemeler Balonjoje (50 mL, 100mL, 1L) Beher (250 mL) Pipet(1,2,5,10,25 mL) Erlen(250 mL) Desikatör v...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi