• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

Kuraklıktan Korunma Yolları

Meteoroloji kuruluşlarınca geçmiş yıllara baksılarak yaşanan kuraklık­lar incelenmeli, kurak dönemlerin periyodik olup olmadığı araştırılmalıdır. Bir sonuç elde edildiği takdirde ilgililer ve   kamu bu konuda bilgilendirilmeli, uyarılmalı ve bu konuda hazırlıklı olunması ve gerekli önlemlerin alınması sağlanmalıdır. Eğer yaşanacak kuraklık yapılan çalışmalarla bir yıl öncesinden tahmin edilebiliyorsa, ürün seçiminde su eksikliğine dayanıklı ve az su isteyen bitkile­rin tarımı teşvik edilmelidir. Bu konuda ilgili kurumlar ve kuruluşlar ve halk uyarılmalı, devlet üreticiye her türlü desteği sağlamalıdır.

 

Kuraklığa duyarlı, her zaman kuraklığın yaşanabileceği bölgelerde (ku­rak, yarıkurak) su yönetimine ayrı bir önem verilmelidir. Uygun yerlerde baraj ve gölet gibi su yapıları inşaa edilmelidir.

 

Kuraklığın su yetersizliğine neden olması yanında, diğer bazı boyutları­nın da olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Örneğin, toprak neminin belirli bir değerin altına düşmesi ve bitkinin su ihtiyacını karşılamayacak duruma gel­mesi de bir kuraklık belirtisidir. Bunun için kritik dönemlerde toprağın nem kaybını azaltacak önlemlerin alınması da kuraklıkla mücadele kapsamına alın­malıdır.

 

Buharlaşmanın yağışlardan fazla olması da kuraklığı doğuran önemli bir etken olduğundan, su ortamlarından olan buharlaşmayı azaltan önlemler alın­malıdır.

 

Bireyden başlamak üzere, toplumun her kesiminin ve devletlerin bu sı­nırlı doğal kaynağı (suyu) çok iyi bir biçimde kullanması ve değerlendirmesi te­mel görev olmalıdır.

 

Kuraklık, normalin altında yağış, düşük toprak nemi, sıcak kuru hava gibi birçok faktörün bileşiminin bir sonucudur. Bunun için sıcaklık, yağış, yüzey akışı, toprak nemi gibi ana iklimsel ve yağışsal değişkenler düzenli olarak izlenmeli ve normal değerlerden olan sapmalarının yükselmeleri gözlenmelidir. Kuraklık verileri formüle edilip sınırları tanımlandığında kuraklığın izlenmesi ve araştırılmasına fayda sağlayacaktır.


Bunun yanı sıra kuraklık riski göz önüne alınarak bütün sektörlerde planlama yapılmalıdır. (Tarım ve Köy işleri Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, DSİ. Orman ve Çevre Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, İller Bankası Genel Müdürlüğü, Devlet Meteoroloji Genel Müdürlüğü, GAP İdaresi Başkanlığı); kuraklıkla ilgili olarak yazılı ve görsel basın aracılığı ile halkımız bilgilendirilmelidir.

 

Ülke genelinde “kuraklık risklerine karşı bilgilendirme” kampanyaları düzenlenmelidir. Yazlık ekimler için bir ülke planlaması yapılarak, uygun ürün deseni planlamalarının yapılması ve çiftçilerin bu konuda bilinçlendirilmesi sağlanmalıdır. Ülkemizde sulama politikalarını belirleyecek yasa tasarısı hazırlanmalıdır. Suyun verimli ve ekonomik kullanımını sağlayacak, kısıntılı sulamadan sulama randımanını yükseltecek sistem ve metotlarla ilgili projeler uygulamaya konulmalıdır.

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

Turhan Karaçam

21.04.2021 23:53:37

Kuakliktan korunma yolları nelerdir

Baran

25.02.2021 14:46:03

kuraklık tan nasıl korunuruz

(44773 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Kuraklıktan Korunma Yolları Nelerdir?

Kuraklıktan Korunma Yolları Nelerdir?

Kuraklıktan Korunma Yolları Meteoroloji kuruluşlarınca geçmiş yıllara baksılarak yaşanan kuraklık­lar incelenmeli, kurak dönemlerin periyodik olup olmadığı araştırılmalıdır. Bir sonuç elde edildiği takdirde ilgililer ve kamu bu konuda bilgilendirilmeli, uyarılmalı ve bu konuda hazırlıklı olunması ve gerekli önlemlerin alınması sağlanmalı...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi