• notifications1
  • menü

Bugün : 28 Mart 2024 Perşembe

MERYEMANA DİKENİ (Silybum marianum)

Meryemana dikeni (Silybum marianum (L). Gaertner. Asteraceae familyasına bağlı bir bitki olup ülkemizde özellikle Akdeniz Karadeniz ve Ege bölgesinde daha çok yol kenarlarında doğal olarak yetişmektedir. Silybum marianum genellikle yurdumuzda deve dikeni ismi ile bilinir ve kengel, sütlü kengel, eşek dikeni gibi isimlerle de tanınmaktadır. Meryem ana bitkisi tek yıllık tipik bir bitkidir ve yaprakları loblu ve lobları dikenli bir bitkidir. Meryem ana dikeni bitkisinin çiçekleri genellikle kırmızı olmasına rağmen, nadiren beyaz çiçekli varyetesi de doğal alanlarımızda yetişmekte aynı zamanda kültürü de yapılmaktadır. Meryem ana dikeni, kendisine çok benzeyen diğer mor çiçekli dikenlerden bazı özellikleri bakımından ayrılır.

Meryem Ana Dikeni ile ilgili görsel sonucu

Bitkinin özellikle tıbbi olarak önemi silimarin isimli bir bileşik içermesinden kaynaklanmaktadır. Bitki tohumlarının silimarin içerikleri ortalama % 2-3 civarındadır. Silimarinin, karaciğer hastalıklarının tedavisinde aranan bir etkili madde olma özelliğinden dolayı Meryemana dikeni son zamanlarda dikkat çeken bir bitkidir. Bu bitki üzerinde yapılan klinik araştırmalar ve deneyler sonucu içerisindeki kimyasal maddelerin vücudumuzun ikinci büyük organı olan karaciğer hastalık ve problemlerinde tedavi olarak ve de karaciğeri kuvvetlendirici amaçlı kullanılabilineceğini açıkça ortaya koymuştur.

 

Avrupa’nın birçok ülkesinde araştırmalar sonucu görülmüştür ki kronik hepatiti yani karaciğer iltihabı dâhil, aşırı alkol ve bazı ilaçların neden olduğu kolonjit (safra yolu iltihabı) ve sirozda da bu bitkide bulunan maddelerin oldukça etkili olduğu saptanmıştır. Meryemana Dikeni tüm karaciger fonksiyonlarını destekler ve yeni karaciğer hücrelerinin oluşmasında yardımcı olur. Bu bitkinin içeriğindeki silimarin maddesi aynı zamanda kuvvetli bir antioksidan olup sigara, alkol ve kirli hava ile alınmış olan zehirli maddeleri oksidatif zarar sonucu üretilen serbest radikalleri etkisiz hale getirir. Silimarin maddesi karaciğer zehirlenmelerinde özellikle mantar zehirlenmelerinde çok etkilidir.

 

Tohumlar ayrıca sabit yağ (%25-30) taşırlar ve doymamış yağ asitleri bakımından zengindir. Erken ilkbaharda rozet yaprakları, bitki sapları soyularak ve kökleri sebze olarak tüketilmektedir. Silybum  marianum dünyanın farklı bölgelerinde doğal olarak yetişmesine rağmen. Bu bitkiye artan talepten dolayı 19. yüzyıllın ortalarından itibaren Avrupa’da ve dünyada diğer bazı ülkelerde yaygın olarak kültürü yapılmaktadır. Fakat Türkiye’de tarımı yeni başlamış bitkilerimizdendir. Ülkemizin doğal bitkisi olması dolayısıyla kültürü kolaylıkla yapılabilmektedir.

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

Aliye

14.10.2016 02:56:41

Teşekkürler.

(85374 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Meryemana Dikeni (Silybum Marianum) Faydaları Ve Zararları Nelerdir?

Meryemana Dikeni (Silybum Marianum) Faydaları Ve Zararları Nelerdir?

MERYEMANA DİKENİ (Silybum marianum) Meryemana dikeni (Silybum marianum (L). Gaertner. Asteraceae familyasına bağlı bir bitki olup ülkemizde özellikle Akdeniz Karadeniz ve Ege bölgesinde daha çok yol kenarlarında doğal olarak yetişmektedir. Silybum marianum genellikle yurdumuzda deve dikeni ismi ile bilinir ve kengel, sütlü kengel, eşek dikeni g...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi