Genetik Terimler Sözlüğü
TACTAAC Kutusu : Eu karyotik mRNA intronlarının (ilmek) adı verilen kol noktaları civarındaki varlığı genel kabul görmüş diziliş sırası.
Tam Ortam : Belli bir organizma soyunun büyümesi için gerekli bütün unsurları içeren kültür ortamıdır
Tarama Hipotezi : Eu karyotik ribozomların beşinci uç bağlandıktan sonra (mRNA) nın başlama bölgesini tanıması için önerilen mekanizma ribozom bağlama kodonu için mRNA yı tarar.
TATA Bağlayıcı Protein : Eu karyotik promatörlerde (TATA) bölgesine bağlanan varlığı genel kabul görmüş (TFIID) yapısının protein kısmı.
TATA Kutusu : Eukaryotik genlerin promotor bölgesinin (-25) pozisyonundaki değişken olmayan DNA dizilişi olup prokaryotlardaki prinbov kutusuna karşılık gelir.
Tautometrik Dönüşüm : Bir moleküldeki proteinlerin pozisyonunu tersinir olarak değiştirmeleridir. Nükleik asitteki bazlar keto ve enol formlar arasında veya amino, imino formları arasında dönüşebilirler.
TBP Eşlikli Faktörler : Kısaca (TAF) sembolü ile bilinen bu unsurlar protein olup (TFII D) yapısını oluşturmak için (TATA) bağlayıcı proteine bağlanırlar. Bu unsurlar (TFIID) yapılarının seçiciliğine yardım eder.
Telofaz : Mitoz veya mayoz bölünmenin son safasıdır. Bu safada kromozomlar çözülür iğ iplikleri kaybolur ve genellikle sitoking görülür.
Telomer : Doğrusal kromozomların ucu olup replikasyon ve stabilite için gereklidir.
Telomeraz : Eu karyotik kromozomların uçlarındaki telomerin diziliş sırasını ekleyen enzim.