• notifications1
  • menü

Bugün : 20 Nisan 2024 Cumartesi

Bitkisel preparatlar Açıklamalar
Türkçe
Ekstrakt Ekstrakt, bitkinin veya bitki kısımlarının değişik çözücülerle ekstre edilmesi sonucu elde edilen, sıvı haldeki bitkisel preparatı ifade eder. 
Bitkilerin çeşitli kısımlarından elde edilen ekstraktlar “…. ekstraktı” [çiçek ekstraktı (flower extract), yaprak ekstraktı (leaf extract) vb.] şeklinde belirtilmektedir. 
Ekstre Ekstre, bitkisel ekstraktın çözücüsünün uçurulması sonucu elde edilen, kuru haldeki bitkisel preparatı ifade eder. 
Bitkilerin çeşitli kısımlarından elde edilen ekstreler “…. ekstresi” [tohum ekstresi (seed extract), kök ekstresi (root extract), meyve kabuğu ekstresi (peel extract) vb.] şeklinde belirtilmektedir. 
Gummirezin Gummirezin, bitkilerin gövde ve dal kısımlarına yapılan yaralamalardan elde edilen veya kendi kendine meydana gelen, yapısında reçine ve zamklar bulunan maddeleri ifade eder. ‘Reçineli zamk’ olarak da bilinir. Bununla birlikte, bazı kaynaklarda ve uygulamalarda kısaca ‘reçine/rezin’ olarak veya yanlış da olsa pratikte ‘oleorezin’ veya ‘oleogummirezin’ olarak da ifade edilebilmektedir. Bu nedenle, kesin karar vermek için, gerektiğinde, ‘reçine/rezin/oleorezin/oleogummirezin’ olarak belirtilen preparatın üretimi ile ilgili veya diğer açıklamalara dikkat edilmelidir.
Nişasta Bitkilerin tohum, meyve, yumru veya rizom kısımlarından elde edilen, poliholozit yapısındaki maddelerin karışımını ifade eder. 
Oleorezin Oleorezin, bitkilerin gövde ve dal kısımlarına yapılan yaralamalardan elde edilen veya kendi kendine meydana gelen, yapısında reçine ve uçucu yağ bulunan maddeleri ifade eder. Bununla birlikte, bazı kaynaklarda ve uygulamalarda kısaca ‘reçine/rezin’ olarak veya yanlış da olsa pratikte ‘gummirezin’ veya ‘oleogummirezin’ olarak da ifade edilebilmektedir. Bu nedenle, kesin karar vermek için, gerektiğinde, ‘reçine/rezin/gummirezin/oleogummirezin’ olarak belirtilen preparatın üretimi ile ilgili veya diğer açıklamalara dikkat edilmelidir.
Oleogummirezin Oleogummirezin, bitkilerin gövde ve dal kısımlarına yapılan yaralamalardan elde edilen veya kendi kendine meydana gelen, yapısında reçine, uçucu yağ ve zamk bulunan maddeleri ifade eder. Bununla birlikte, bazı kaynaklarda ve uygulamalarda kısaca ‘reçine/rezin’ olarak veya yanlış da olsa pratikte ‘gummirezin’ veya ‘oleorezin’ olarak da ifade edilebilmektedir. Bu nedenle, kesin karar vermek için, gerektiğinde, ‘reçine/rezin/gummirezin/oleorezin’ olarak belirtilen preparatın üretimi ile ilgili veya diğer açıklamalara dikkat edilmelidir.
Reçine Reçine, bitkilere yapılan yaralamalar sonucu akan veya kendi kendine meydana gelen reçine asitleri karışımıdır. ‘Rezin’ olarak da bilinir. Bununla birlikte, bazı kaynaklarda ve pratik uygulamalarda, ‘oleorezin’, ‘oleogummirezin’ veya ‘gummirezin’ için de kısaca ‘reçine/rezin’ terimi kullanılabilmektedir. Bu nedenle, kesin karar vermek için, gerektiğinde, ‘reçine/rezin’ olarak belirtilen preparatın üretimi ile ilgili veya diğer açıklamalara dikkat edilmelidir.
Sabit yağ Sabit yağ, bitkiden veya bitki kısımlarından elde edilen, yapısında yüksek miktarda trigliseritler ve bunun yanında serbest yağ asitleri, renk maddeleri ve diğer maddelerin karışımı olan, suda çözünmeyen ancak organik çözücülerde kolaylıkla çözünen sıvı veya katı lipitleri ifade eder. Genellikle bitkilerin meyve ve tohum kısımlarından, sıkma veya organik çözücülerle ekstraksiyon yoluyla elde edilir. Sıvı haldeki sabit yağlar ‘sıvı sabit yağ’ olarak adlandırılır.  
Bitki kısımlarından elde edilen sabit yağlar, “…. kısmından elde edilen sıvı sabit yağ/sabit yağ” (tohum kısmından elde edilen sıvı sabit yağ vb.) şeklinde belirtilmektedir.
Tohum unu Bitkilerin tohumlarının, tekniğine uygun olarak öğütülmesi sonucunda elde edilen toz şeklindeki maddeyi ifade eder.
Uçucu yağ Uçucu yağ, bitkilerden veya bitki kısımlarından hidrodistilasyon veya sıkma ile elde edilen, normal sıcaklıkta genellikle sıvı, yapısında genellikle terpenik maddelerin yanında bazen aromatik maddeler de taşıyan, kuvvetli kokulu uçucu maddeleri ifade eder.
Bitki kısımlarından elde edilen uçucu yağlar, “…. uçucu yağı” (yaprak uçucu yağı, toprak üstü uçucu yağı vb.) şeklinde de belirtilmektedir.
Usare Usare, taze bitki kısımlarının sıkılması sonucu veya bazı bitkilerin gövdesine yaralama yapılarak elde edilen sıvı haldeki bitkisel preparatı ifade eder. 
Bitki kısımlarından elde edilen usareler, “…. usaresi” [meyve usaresi (fruit juice, gövde usaresi (stem juice) vb.] şeklinde belirtilmektedir. 
Meyve usaresi, taze meyvenin sıkılması sonucunda elde edilen ‘meyve suyu’nu ifade eder. Meyve usaresinin pozitif olarak değerlendirilmesi, meyve usaresi konsantresinin de pozitif olarak değerlendirileceği anlamına gelir. 
Zamk  Zamk, amorf, az veya çok şeffaf, suda eriyip kısmen şişerek kolloidal çözeltiler meydana getirebilen, üronik asitlerle ozların birleşmesi sonucu meydana gelmiş poliholozitlerin karışımı olan maddeleri ifade eder. Çiçekli ve çiçeksiz bitkilerin gövde, dal veya kök kısımlarına yapılan yaralamalar, ezilme yoluyla veya kendi kendine akma şeklinde elde edilir. Bazen ‘zamk’ yerine ‘gam’ terimi de kullanılmaktadır. 
x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(80439 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Bitkisel Preparatlar Ve Açıklamaları

Bitkisel Preparatlar Ve Açıklamaları

Bitkisel preparatlar Açıklamalar Türkçe Ekstrakt Ekstrakt, bitkinin veya bitki kısımlarının değişik çözücülerle ekstre edilmesi sonucu elde edilen, sıvı haldeki bitkisel preparatı ifade eder. Bitkilerin çeşitli kısımlarından elde edilen ekstraktlar …. ekstraktı” [çiçek ekstraktı (flower ext...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi