• notifications1
  • menü

Bugün : 28 Mart 2024 Perşembe

TOHUM SİNEĞİ (Delia platura)

Ergin gri renkli, vücudu siyah kıllarla kaplıdır. Yumurta beyaz renklidir. Larva fildişi rengindedir. Pupa fıçı biçimindedir. Ege ve Akdeniz Bölgelerinde mart ayının 2. yarısından itibaren aktif hale geçer. Yumurtalarını tohum yataklarına tek tek veya grup halinde bırakır. Ayrıca, toprak çatlaklarındaki bozulmuş organik materyallere ve özellikle çiftlik gübresi yığınlarına da yumurtlar. Yumurtadan çıkan larvalar tohum yataklarında ve ocaklarda çimlenmekte olan tohumları arar. 

Genç fidelerin saplarında ve kotiledon yapraklarında beslenir. Bir dişi ömrü boyunca 40-50 adet yumurta bırakır. Yumurtadan ergine kadar geçen gelişme süresi 10ºC’de 35 gün ve 25ºC’de 16-17 gündür. Yılda 3-4 döl verir. Larvalar tohum yataklarında veya ocaklarda çimlenmekte olan kabak, kavun, hıyar ve fasulye gibi tohumların toprak içindeki gövdede ve yeni oluşmuş kotiledon yapraklarda galeriler açarak beslenirler. Bitkiler fide döneminde sararır ve kururlar. Ekonomik zararı turfandacılıkta önemlidir. Epidemi yıllarında ekim, dikim 1-2 defa tekrarlanmaktadır. Kabak, kavun, salatalık, karpuz ve fasulyedir konukçularıdır. 


KÜLTÜREL ÖNLEMLER

Yanmamış çiftlik gübresi yerine yanmış gübrenin kullanılması gerekir. 


KİMYASAL MÜCADELE 

Sorun olduğu yerlerde tohum ekiminden önce tohum ilaçlaması yapılmalı ve tohum yatakları ilaçlanmalıdır.  Tohum dikiminden sonra fidelerde bulaşma görüldüğünde, yeni bulaşmaları önlemek amacıyla ilaçlı mücadele yapılmalıdır.

 

Tohum Sineği (Delia Platura) (PDF) Download

Konu İle İlgili Dokümanlar

Konu İle İlgili Etiketler

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(65970 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Tohum Sineği (Delia Platura) Zararlısı

Tohum Sineği (Delia Platura) Zararlısı

TOHUM SİNEĞİ (Delia platura) Ergin gri renkli, vücudu siyah kıllarla kaplıdır. Yumurta beyaz renklidir. Larva fildişi rengindedir. Pupa fıçı biçimindedir. Ege ve Akdeniz Bölgelerinde mart ayının 2. yarısından itibaren aktif hale geçer. Yumurtalarını tohum yataklarına tek tek veya grup halinde bırakır. Ayrıca, toprak çatlaklarındaki bozulmuş org...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi