• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

Ceviz aşılama yöntemi, uzman kişiler tarafından uygulanmalıdır. Aşılamanın yapılacağı zaman doğru seçilmeli ve gerekli aşılanacak fidanın sağlam olması oldukça önemlidir. Doğru zaman aşı esnasında fidan için son derece önemlidir. Zamanlamaya dikkat edilmezse aşılama hem verimsiz olur, hem de aşılama yapılan fidanın ömrü kısa olur. Ceviz aşılama yöntemleriyle daha kaliteli ürünler elde edilmesi amaçlanmaktadır. Ceviz ağaçlarının cinsinin değiştirilmesi veya farklı cins ağacı ceviz ağacına çevirmek mümkündür. Bu uygulama için yapılan aşılama çeşitleri bulunmaktadır. Şimdi bu aşılama çeşitlerinden sırası ile bahsedelim.

Yanma göz aşısı

Bu aşılama yöntemi ceviz aşılama yöntemleri arasında ilk sıralarda yer alır. Yanma göz aşısına başlanması için çöğürün kabuklamasının kontrol edilmesi gerekir. Daha sonra çöğürler aşı için uygun hale gelmiş ise aşıdan bir hafta önce sulamasının yapılması gerekir. Yapılan sulanmadan sonra çöğürlerin yapraklarının temizlenerek uç kısımları alınmalıdır. 3 adet soluk dal bırakılarak bu işlemin yapılması bu yöntem için uygundur. Aşı işlemi esnasında en önemli dikkat edilmesi gereken unsur açık kalemlerinin günlük olarak kesilip yapılmasıdır. Kullanılan aşı kalemleri ne kadar pişkin ve dolgun olursa aşının gerçekleşme oranı yüksek olur. Ceviz aşılama için aşı kalemlerinin uç kısmında oluşan gözlerden göz alınmamalıdır. Aşı yapmak için çift ağızlı özel aşı bıçağı kullanılmalıdır. Aşı yapılırken kullanılan çöğür ile aşı kalemi aynı yılın sürgünü olmasına dikkat edilmelidir. Aşı işleminde gerekli aşı yapılan bölgenin aşı bağı ile bağlanması aşının daha hızlı tutmasını sağlar. Yaklaşık olarak aşıdan 3 hafta sonra aşılar kontrol edilir ve burada bulunan aşı bağları çözülür. Böylelikle ceviz fidanı için gerekli aşı yapılmış olur.

 

Dilcikli ceviz aşısı

Bu yöntem ceviz fidanları için aşılamada kullanılırken; aşı yapılacak çöğür ile kalemin yaşlarının farklı olduğu tip işlemde yapılabilir Bu işlem için boyutunun birbirine eşit olması halinde bu yöntem uygulanır. Bu yöntem genellikle yaz aylarında yapılan yanma göz aşılarında tutmayan türler için ikinci yılın ilk baharında bu yöntem uygulanarak gerekli aşı yapılır. Yapılacak dilcikli aşı ile ceviz ağacının aşılamasının gerçekleştirilmesi amaçlanır. Burada kalem ile çöğürün aynı kalınlıkta olması bu aşının tutması için oldukça önemlidir. Yanma göz aşısından olumsuz sonuçlar meydana geldiğinde bu yöntemi uygulanarak ceviz aşısının tutmaması sağlanır.

 

Omega ceviz aşısı

Bu yöntem yanma göz aşısında tutmayan türlere uygulanacak yöntemlerin arasında yer alır. Omega kalemi aşısında önemli olan yanmada tutmayan türlerin araziden sökülerek sıcak kontrollü yapılan kapalı bir alanda aşılanması ve böyle muhafaza edilmesi ile gerekli sonucun alınmasıdır. Bu yöntemi ile yanma göz aşısı tutmayan çöğürlere uygulanarak bu aşının tutmasını sağlamaktır.

 

Yarma kalem ceviz aşısı

Yapılan bütün uygulamalara rağmen tutmayan çöğürlere bu yöntem uygulanır. Yaz döneminde tutmayan 1 yaşında bulunan çöğürlerle birlikte beş yaşına kadar herhangi bir ağaca da bu işlem uygulanabilir. Cins olmayan ceviz fidanları dahil bütün ağaçlara bu işlem uygulanırken en önemli dikkat edilmesi gereken konular ilkbahar döneminde yapılacak aşılarda yabani olan ağaçların çoğu tepesini aşıdan önce fidanın kalınlığına bağlı olarak toprak seviyesinden yukarıda 30 santim uzunluğunda kesilmesi gerektiğidir. Daha sonra öz suyunu akıtmasıyla 10 gün beklenmeli ve sonra aşının yapılmasıdır. Bu yöntem ile herhangi bir ağaca ceviz aşısı yapabiliriz. 

 

Yaptığımız bütün aşıları sürekli kontrol ederek gerekli sulanması ile büyümesini sağlarız. Böylelikle bir sonraki yıl toprağa dikilecek aşılama ceviz fidanının tutmasını gerçekleştirmiş oluruz.

 

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

M Ata Atik

11.01.2021 13:44:23

Badem ağacına ceviz aşılanır mi

(43952 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Ceviz Ağacı Ne Zaman ve Nasıl Aşılanır?

Ceviz Ağacı Ne Zaman ve Nasıl Aşılanır?

Ceviz aşılama yöntemi, uzman kişiler tarafından uygulanmalıdır. Aşılamanın yapılacağı zaman doğru seçilmeli ve gerekli aşılanacak fidanın sağlam olması oldukça önemlidir. Doğru zaman aşı esnasında fidan için son derece önemlidir. Zamanlamaya dikkat edilmezse aşılama hem verimsiz olur, hem de aşılama yapılan fidanın ömrü kısa olur. Ceviz aşılama ...

Ceviz Ağaçlarında Budama Ne Zaman ve Nasıl Yapılmalıdır?

Ceviz Ağaçlarında Budama Ne Zaman ve Nasıl Yapılmalıdır?

Ceviz Ağaçlarında Budama Halk arasında yanlış bir inanış hâkimdir. Ceviz budanmaz, ceviz sulanmaz, ceviz aşılanmaz.” Bu üçü de tamamen yanlıştır. Tam aksine ceviz aşılanmalı, ceviz budanmalı ve ceviz sulanmalı. Bu üç işlem ceviz tarımında olmazsa olmazlardandır. CEVİZ AĞACINDA BUDAMA Cevizde budamayı iki ana kategoriye ayırmak isti...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi