• notifications1
  • menü

Bugün : 20 Nisan 2024 Cumartesi

Özelikle öğrencilerin ortaokul dönemlerinde bazı derslerde proje ve ödevlerde uhu kullanması gereken birçok yer olur. Bu birçok anne için korkulu rüyadır. Bir yanlışlıkla dökülmeye çok müsait olan yapıştırıcılar döküldükleri yerde iz bırakmayı ve geçmemeyi de çok severler. Bir tabaka halinde kalır. Çok sevdiğiniz bir tişörte veya odadaki halının ortasına dökülen bir yapıştırıcıyı temizlemek genel olarak bir profesyonel işidir ancak evde de dikkatle uygulanabilecek birkaç yöntem bulunmaktadır.

Yapıştırıcı Temizlerken Dikkat Edilmesi Gereken İnce Husus

Bir kıyafetinize veya halınıza dökülmüş yapıştırıcıyı ilk anda bir şeyle sıyırma dürtüsü gelir ya insana işte onu hemen bastırmalısınız. Çünkü dökülen yapıştırıcıyı sıyırsanız da döküldüğü yüzeyde ince bir katman halinde kalmasına engel olamazsınız. Hatta şansınız yoksa yapıştırıcıyı halının daha derinlerine, kıyafetlerinizin de arka yüzeyine geçirirsiniz. Eğer dökülen yapıştırıcıyı temizlemek istiyorsanız yapacağınız ilk şey beklemektir. Kurumasını ve onu bir bütün halinde çıkarabilmek için hazır olmasını beklemelisiniz. Bir-iki saat bunun için yeterli olacaktır. Eğer dört saatin üzerinde beklerseniz yapıştırıcıyla kıyafetinize veya halınıza mutlu yıllar dileyebilirsiniz çünkü artık o yapıştırıcıyı çıkarmak imkansız bir hal alacaktır.

 

Yapıştırıcıyı Deterjan Yardımıyla Temizlemek

İlk işiniz kuruyan yapıştırıcının büyük bir kısmından kurtulmaktır. Bu kazıyarak yapılacaktır. Islak olduğunda kazımanız, daha alt katmanlara geçmesine sebep olurken kuru hale gelmesi bu engeli ortadan kaldırmış olur. Kapağı sert bir kitabın kapağı, ucu küt bıçaklar veya plastik ancak sert kartlarla bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Kazıdıktan sonra hala kalan bir kısım olduğunu göreceksiniz. Bunun için bir bez parçası bulun. Ancak renginin tişörtünüze veya halınıza geçmemesinden emin olmak için beyaz olması kesin bir çözüm olur. Daha sonra bir bardağı su ile dolduran ve toz deterjanınızdan ekleyin. Bu karışımı tişörtünüzün veya halınızın küçük ve görünmeyen bir bölümünde deneyerek deterjanınızın ağartıcı özelliği olmadığından da emin olun. Sonuçta kimse kaş yaparken göz çıkarmak istemez. Hiçbir sorunla karşı karşıya kalmadıysanız bezi karışımla ıslatın, suyu sıktırdıktan sonra yapıştırıcı kalan yere tampon yapar gibi bastırın. Bu hareketiniz kalan uhunun çözünmesini ve çıkmasını sağlayacaktır. Çitileyerek kalan yapıştırıcıdan kurtulun.

 

Yapıştırıcıyı Aseton Yardımıyla Çıkarmak

Aseton içindeki maddelerin kimyasal özelliklerinde dolayı ojeyi çözdüğü gibi yapıştırıcıyı da çıkarmanıza yardımcı olur. Yapıştırıcı olan yerin kurumasını bekledikten sonra tişörtünüzün veya halınızın görünmeyen bir yerini asetonla ıslatın. Olası kötü bir sonucu engellemek için nasıl bir tepki verdiğini gözlemekte yarar vardır. Rahatsız edici bir şey yoksa bir bez parçasına, yine beyaz renkli tercih edilen bir bez parçasına aseton dökün ve yapıştırıcının döküldüğü yere bastırın. Birkaç dakika bekleyin ve yapıştırıcıyı çıkarın. Zorlayan yerleri çitileyebilirsiniz. Çıkarmanızda yardımcı olacaktır. Küt bir bıçaktan da yardım alabilirsiniz. Asetonla temizlerken diyelim ki leke tişörtünüzün diğer kısmına da geçtiyse orayı da asetonla silmeniz durumdan kurtulmanızı sağlayacaktır.

 

Yapıştırıcı Temizlerken Akılda Bulundurulması Gereken Şeyler

  • Temizlediğiniz şey japon yapıştırıcıysa kuruyup kurumadığını elinizle değil başka bir şeyle kontrol edin. Neredeyse herkesin küçükken, japon yapıştırıcısı yüzünden parmakları birbirine yapışmıştır. Japon yapıştırıcısının yapışması çok kolaydır, parmaklarınızdan çıkması da çok ayrı bir zahmettir.
  • Temizlediğiniz yüzeyin ıslaklığının kendi kendine gitmesine izin verin. Kurutma makinesinin verdiği ısı ile halıyı temizlemek için kullandığınız şeyin birleşimine bağlı olarak rengini açabilir.
  • Yine kurutmakla ilgili olan çok önemli bir diğer husus ilk döküldüğünde bir-iki saat doğal yollarla kurumalı. Eğer saç kurutma makinesi gibi ısı veren bir şeyle kurutmak isterseniz yapıştırıcınız döküldüğü yüzeye daha sıkı tutunur, yapışkanlığı artar, çıkarması daha da zorlaşır.
x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(96591 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Yapıştırıcı Kıyafetler Ve Halıdan Nasıl Çıkar?

Yapıştırıcı Kıyafetler Ve Halıdan Nasıl Çıkar?

Özelikle öğrencilerin ortaokul dönemlerinde bazı derslerde proje ve ödevlerde uhu kullanması gereken birçok yer olur. Bu birçok anne için korkulu rüyadır. Bir yanlışlıkla dökülmeye çok müsait olan yapıştırıcılar döküldükleri yerde iz bırakmayı ve geçmemeyi de çok severler. Bir tabaka halinde kalır. Çok sevdiğiniz bir tişörte veya odadaki halının...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi