• notifications1
  • menü

Bugün : 25 Nisan 2024 Perşembe

Mevsimine göre yetişen bazı sebze ve meyveler mevsimi dışında da lazım olabiliyor. Kadınların haneyi düşünerek yazın fazla fazla aldığı, derin dondurucuya attığı sebzeler kışın içimizi ısıtabiliyor. Genellikle bezelyelerin, barbunyaların ayıklanarak atıldığı derin dondurucuların ne kadar büyükse o kadar çok işe yarıyor.  Bazı yiyeceklerin pişirilerek poşetlendiği bazılarının çiğ, bazılarının ise kurutularak poşetlendiği yiyecekler derin dondurucular sayesinde bazen kışın sonuna kadar da dayanabiliyor. İstenilen zaman çıkartılıp yemek yapılabilen bu malzemeler nasıl hazırlanır? Çok vaktimizi alır mı? Hangi yiyeceği ne şekilde derin dondurucuya atarsak daha uygundur?

Yiyecekler Derin Dondurucuya Hangi Usullerle Atılır?

  • Kurutulmuş domates olarak yaz ayında en lezzetlisi ve en çok tercih edilen domatesler halk arasında salçalık da denilen sivri domateslerdir. Ortasından bölünen domateslerin ortasının kaşıkla çıkarılıp, içinin tuzlanıp, üstten tekrar kaşıkla bastırılması içindeki suyun çıkarılması gereklidir. Suyun çıkarken ortalığın temiz olması ve suyu emmesi için altına havlu peçetelerden konulabilir. İster mikrodalgada ister fırında kurutma işlemi yapılacak bu domatesler kendi yöntemleri ile bekleyerek de kurutulabilir. Mikrodalgada ya da fırında 5’ er dakika arayla fazla pişirmeden kurutmanız mümkün. Eğer kurutulmuş değil de çiğ saklanması gerekiyor ise domatesler ister kabuklu ister kabuksuz küp küp doğranır ve buzdolabı poşetlerine havası alınarak konur. İstenilen, ihtiyaç olduğu zaman da çıkartılır ve kullanılır.
  • Dolmalık patlıcan kurutmak da, oldukça kolay. İçleri alınan patlıcanlar su dolu bir kovanın içine alınıyor ve üstten bir ağırlık ile bastırılıyor. Su patlıcanın acısını alıyor. Sonrasında sudan çıkartılıp ipe diziliyor ve kurumaya bırakılıyor. Patlıcanı kızartıp da poşetlemek mümkün. Bunun için ise doğrandıktan sonra su da tutuluyor ve sonrasında kızartma işlemi yapılıyor ancak bu işlemde patlıcanlar çok yağ çektiği için fazla tercih edilmiyor. Patlıcanlar közlenerek de buzlukta yerini alabilir. Bunun için patlıcanları közleyip, poşetlemek yeterlidir.
  • Derin dondurucuya bamyayı koymak için de birçok seçenek bulunmakta. Pişmiş konulması uygun olmamaktadır. Çünkü pişirilerek saklanan bamya, eziliyor ve bamyalıktan çıkıyor. Bamyalar ayıklanıyor ve istenirse o şekilde poşetlenip konulabiliyor. Poşetin, havasının alınması önemli. Farklı bir yöntem olarak, pişirdikten sonra şoklama yöntemi var. 2-3 dakika kaynayan suda haşlandıktan sonra bamyalar, buzluktan çıkarılan ya da buzlu suya atılır. Sonrasında bamyalar poşetlere alınıp derin dondurucuya kaldırılır.
  • Her sene mutlaka derin dondurucuya atılacak yiyeceklerden olan taze fasulye, daha çok domatesle birlikte pişirilip konuluyor derin dondurucuya. Dolaba atacağınız fasulyenin yarısı kadar domates kabuklarından ayrılır ve küçük küçük doğranır. Tencereye bir miktar domates ve fasülye eklenerek fasülyelerin rengi değişene kadar kavrulur. Sonrasında poşetlenip havası alınarak buzluklarda yerini alır.
  • Bezelye, barbunya, börülce, ıspanak, beyaz lahana, lahana, soslar, menemen tarzı yiyecekler de derin dondurucuda saklanabilmektedir. Bezelye ve barbunya ister haşlanarak, ister çiğ bir şekilde poşetlenerek saklanabilir. Soslar hazırlandıktan sonra poşetlenerek, poşetin havası alınabilir. İhtiyaç duyulduğunda buzdolabına alınarak çözülmeye bırakılabilir ve kullanılabilir. Menemende aynı şekilde pişirildikten sonra buzdolabı poşetine havası alınarak konulur.
  • Lahana, ıspanak tarzı yapraklı yiyeceklerin saklanması ise; ya direk temizlenip doğranarak olur ya da şoklama işlemi ile önce 2-3 dakika kaynatılır sonra buzlu su ile soğutulur ve poşetlenerek dolaba kaldırılır. Lahana tarzı yapraklı sebzelerin buzlukta kalma süresi 8-9 aydır. Üzerine yapışkanlı etiketler ile tarih yazılması sağlık açısından faydalı olacaktır. Dolaptan alır iken; tarihine mutlaka bakılmalı ve unutulmamalıdır.
  • Kırmızı ve yeşil biberin saklarken, tercih genellikle közlenip atılmasından oluyor. Közleme işleminin ardından, biberler soğutulur ve poşetlenmesinin ardından dondurucuya koyulur.
x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

Burak Bektaş

26.05.2020 21:25:35

Hocam merhaba, bezelyeleri ben şoklama yöntemiyle hep saklıyorum. hatta tamı tamına aşağıda linkini eklediğim videokinin aynısı.bir kere de şoklamadan yıkayıp koyayım dedim bu seferde difriz kokusu oldu. benzer sorunu yaşayan da duydum. acaba haşlanmadan koyunca hep mi böyle koku oluşuyor yoksa bize mi denk geldi.İyi günler
https://www.youtube.com/watch?v=Syx-XGZ7cQQ

(64921 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Derin Dondurucuda Saklanabilen Sebzeler Nelerdir?

Derin Dondurucuda Saklanabilen Sebzeler Nelerdir?

Derin Dondurucuda Saklanabilen Sebzeler Özellikle çalışan bayanlar hafta içi yemek yapmaya yeterince zaman ayıramamaktadır. İşte bu durumda da önceden hazırlanıp dondurucuda saklanabilen yiyecekler çok kıymetli olmaktadır. İşten gelince hemen kısa sürede yemek yapabilme lüksüne sahip olabilmek için özellikle mevsiminde sebzeleri hazırlamak gere...

Derin Dondurucuya Hangi Sebzeler Saklanır?

Derin Dondurucuya Hangi Sebzeler Saklanır?

Mevsimine göre yetişen bazı sebze ve meyveler mevsimi dışında da lazım olabiliyor. Kadınların haneyi düşünerek yazın fazla fazla aldığı, derin dondurucuya attığı sebzeler kışın içimizi ısıtabiliyor. Genellikle bezelyelerin, barbunyaların ayıklanarak atıldığı derin dondurucuların ne kadar büyükse o kadar çok işe yarıyor. Bazı yiyeceklerin pişiri...

Derinlemesine Bahar Temizliği İçin Mutlaka Yapın!

Derinlemesine Bahar Temizliği İçin Mutlaka Yapın!

Derinlemesine Bahar Temizliği Uzun süren bir kışı nihayet geride bırakıyoruz. Meyve ağaçları çoktan çiçek açmaya ve etraf yeşillenmeye başladı. Bahar aylarında, tıpkı doğa gibi bizim de kışın getirdiği ağırlıkları üzerimizden atıp yenilenmemiz doğa ile uyumumuzun bir parçası. Bahara hazırlanmanın en iyi yollarından biri de şüphesiz evlerimizde ...

Derin Dondurucuyu Temizlemenin İncelikleri Nelerdir?

Derin Dondurucuyu Temizlemenin İncelikleri Nelerdir?

Dondurucular, bir suç mahalli gibidir. Altı ay önce yenen yemeğin izleri halen dondurucuda bulunur. Aslında doğru tanımlamadır. Çünkü daha sonra yeriz dediğimiz herşeyi derin dondurucuya koyarız, çoğu zaman da unutup gideriz. Bu unutkanlık sebebiyle tüketim tarihi geçmiş yiyecekleri de ayıklama imkanı olacaktır. Bunun için derin dondurucuların d...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi