• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

Bir önceki günden kalan yemekler ısıtıldıklarında çoğu zaman ilk yapıldıkları zamanki lezzetini kaybederler. Sulu yemekler yine biraz daha lezzetli kalsalar da makarna, pilav gibi kuru yemekler ısıtıldıklarında kesinlikle lezzetlerinden bir şeyler kaybetmektedirler. Oysaki makarna, bulgur pilavı ve pirinç pilavı Türk yemek kültürünün çok önemli parçaları olduğundan neredeyse her akşam yemeğinde sofranın başköşesinde yerlerini alırlar. Bu sebeple doğru şekilde pişirilmeli ve lezzetini koruması için en uygun yöntemle saklanıp ısıtılmalıdır.

Pilavı Bir Gün Sonrası İçin En Sağlıklı Saklama Yolları

  1. Bir gün önceden kalan pilavın lezzetini koruması için öncelikle pişirildiği tencerede saklamaya özen göstermek gerekir. Çünkü azaldığı için temiz bir tencereye alınan pilavın yağı, aroması ve tabii ki lezzeti pişirildiği tencerede kalır. Bir kaptan diğerine aktarılmadığında pirinçlerin ezilmesi veya kırılması da söz konusu olmayacaktır.
  2. Bir sonraki gün için saklanan pilavın kabının kapağı mutlaka kapalı olmalıdır. Ağzı açık kalan kaptaki pirinçler kurur ve hava ile temas eden pilavın lezzeti kaybolur.
  3. Pilav buzdolabında saklanacaksa oda sıcaklığına kadar soğuması beklenmelidir. Tüm yemeklerde olduğu gibi pilavda da sıcakken buzdolabına koymak lezzet kaybına ve çabuk bozulmaya sebep olur.

 

En Leziz Pilav Isıtma Yolları

  1. Bir sonraki gün ısıtılacak pilavın yapıldığı tencereden başka bir kaba boşaltılmamış olması ısıtmayı kolaylaştırır. Zira karıştırmak daha kolay olacağından ısıyla beraber yumuşayan pirinçler kırılmaz ve ezilmez.
  2. Pilav kesinlikle yüksek ısıda, kısa sürede ısıtılmaya çalışılmamalıdır. Bu şekilde hem tencerenin dibi tutar hem de aşırı ısı yağın yanıp sağlığı tehdit edecek bakteriler üretmesine sebep olabilir. Pilav düşük ısıda, yavaş yavaş ve fazla karıştırılmadan ısıtılmalıdır.
  3. Pilav tenceresi düşük ısıdaki ocağın üzerine konulduktan kısa bir süre sonra hafif tıkırtı sesleri gelir. İşte o zaman yarım çay bardağı kaynar su pilavın içine dökülmelidir. Pilav az miktarda kaldıysa 1 kaşık su bile yeterli olabilir. Su eklendikten sonra kesinlikle karıştırılmadan tencerenin kapağı kapatılmalıdır. 1-2 dakika beklendikten sonra hafifçe karıştırılır, kapağı kapatılarak ısıtılmaya devam edilir. Hemen ardından ocak söndürülür ve 10 dakika beklenir.

 

Artan Pilavı Mikrodalga Fırında Isıtmak

Bir önceki günden kalan pilav, oda sıcaklığına geldikten sonra mikrodalgaya dayanıklı bir boşaltılır ve ağzı sıkıca kapatılır. Bu şekilde buzdolabına kaldırılan pilav, ısıtılmak istenildiğinde içine bir miktar ılık su eklenerek mikrodalga fırına yerleştirilir. Fırın yemek ısıtma ayarına getirilir ve 2 dakikalık süre ayarlanır. İki dakika sonra pilav servise hazırdır.

 

Not: Pilavı buzdolabında veya soğuk bir balkonda saklayacak olan kişilerin, asla bir günden fazla beklememeleri gerekir. Pilav, ertesi gün ısıtılıp tüketildiğinde lezzetini ve sağlığını korurken, iki gün bekleyen pilavın hem lezzeti kaybolur hem de bozulmaya yüz tutar.

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(24497 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Pilav Isıtmanın Kolay Yolları Nelerdir?

Pilav Isıtmanın Kolay Yolları Nelerdir?

Bir önceki günden kalan yemekler ısıtıldıklarında çoğu zaman ilk yapıldıkları zamanki lezzetini kaybederler. Sulu yemekler yine biraz daha lezzetli kalsalar da makarna, pilav gibi kuru yemekler ısıtıldıklarında kesinlikle lezzetlerinden bir şeyler kaybetmektedirler. Oysaki makarna, bulgur pilavı ve pirinç pilavı Türk yemek kültürünün çok önemli ...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi