• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

İşte Bilim Adamının 10 Özelliği

Bilim adamı ya da bilim insanı ise bir bilim dalında yetişmiş, bilgin, sistemli bir şekilde çalışmalar da bulunan, araştırmalar yapan kimse demektir. Bilim adamlarının ortak ve belirgin özellikleri vardır. Sizde de bu özellikler mevcutsa neden bir bilim adamı olmayasınız ?

 

İşte size bir bilim adamının 10 özelliği:

Bilim Adamının 10 Özelliği

1) İyi bir gözlemcidir.

Çevresini sürekli gözlemler. Her şey gözlemlemek ile başlar. Soruların kaynağı da, çözümlerin kaynağı da bu gözlemlerin sonucudur. Baktığınız objeyi veya olayı tek tek parçalara ayırıp bütün ayrıntıları görebilmek ve sonra bu parçaları yeniden birleştirip bütün olarak algılamak, gözlem yapabilmenin sırrıdır. Gözlem yapmak sanıldığı kadar kolay bir iş değildir ama doğuştan gelen bir yetenek de değildir. Zamanla çalışarak geliştirilebilecek bir özelliktir. Gözlem yeteneğinizi nasıl geliştireceğinizi öğrenmek istiyorsanız sizi buraya alalım.

 

2) Meraklı ve araştırmacıdır.

Bilim adamı meraklıdır. Etrafını gözlemlerken aklına binbir çeşit soru takılır. Neden böyle, nasıl böyle oluyor? Evrende cevabını bilmediğimiz o kadar çok şey var ki. Bilim insanı bu merakı doğrultusunda araştırma yapar. Çok okur. Öğrenmek için hiçbir fırsatı kaçırmaz. Soru sormaktan çekinmez. Bugün dünya bu konuma geldiyse, bilinmelidir ki, bu merak ile ortaya çıkan sorgulama ve bu yönde yapılan araştırmaların bir sonucudur.

 

Bilgi bir bilim adamının anahtarıdır.

Sizin merakınızı çeken nedir? Neyi en çok merak ediyorsunuz?  Merakınızın peşinden gidin.

 

3) Deney yapar.

Her zaman teorik bilgi tatmin etmez ya da yeterli gelmez. Deneyip görmek, işleyişi anlamak çoğu zaman daha iyi bir öğretmendir. Bu yüzden merak ettikleri bir konuda veya bir gerçeği göstermek, kanıtlamak için deney yaparlar.

Birbirinden eğlenceli deneyleri burada bulabilirsiniz.

 

4) Not tutar.

Bir bilim adamı çalışmalarını kayıt altına alır. Hafızasına güvenmez. (Elbette güvenir ama işini sağlama alır.) Araştırmalarından notlar çıkarır kendisine, deneylerde elde ettiği sonuçları hangi durumlarda neler olduğunu her zaman not eder. Kendinize bir not defteri edinin ve ilk sayfasına “Bilim Adamının Not Defteri” başlığını atmayı unutmayın.

 

5) Sabırlıdır. Kararlıdır.

Araştırmaları sonucu her zaman yeterli bilgiye edinemeyebilir.  Deneyler yapar. Deneyler sonucu bir sonuç alamayabilir ama yılmaz, tekrar tekrar dener. Değişkenleri değiştirip tekrar deneyler yapar. Ama pes etmez, çalışmalarını sonuca ulaşıncaya kadar sürdürür.

 

Başarmak istiyorsanız sorunlardan kaçmamalısınız. Sonuca, bilgiye ulaşmak her zaman çok kolay bir iş değiştir. Bazen uzun yıllar bile sürebilir bu işlem. Genelde biz her zaman pozitif bir sonuç bekleriz ama unutmayın ki olumsuz da bir sonuçtur.

Belirlediğiniz yolun sonuna ulaşacak kadar sabırlı mısınız? Posta pullarının gideceği yere varasıya kadar mektuba yapışıp kalmasından ötürü çok değerli olduğu söylenir. Posta pulu gibi olun ve başladığınız işi bitirin.

 

6) Gelişmeleri takip eder. Günceldir.

Sadece ülkemiz de değil, dünyanın her yerinde sizin çalışma alanınız ile ilgili çalışmalar yapan mutlaka birileri vardır. Sadece kendi alanınız ile ilgili olmasına gerek yok. Başka birisinin bir çalışması da size ilham kaynağı olabilir. Bilim hergün hızla gelişen bir alan ve takip etmezseniz geride kalırsınız. Sizin bulduğunuz bir sonucu belki bir başkası çoktan bulup yayınlamıştır…

 

Bu noktada yabancı dil büyük bir gereksinim. Ülkemiz de bilim diğer bazı ülkelere göre yeteri kadar gelişmiş değil malesef ama gelişmiş olsa idi bile dünyayı takip etmek açısından en azından evrensel dil olarak birçok ülkede kabul edilen ingilizce öğrenmeniz şart.

 

7) Hayalperest ve yaratıcı bir zekaya sahiptir.

Bilim adamı geniş bir hayal ve yorumlama gücüne sahiptir. Hayal gücünüz geleceği belirler. Eskiden uçmak insanlar için bir hayalden ibaretti ama hep birilerinin hayali idi. Sonra birileri araştırdı, deneyler yaptı ve başardı. Artık uçaklar aracılığı ile insanlar istedikleri yere uçabiliyor. Hatta uzaya bile çıkabiliyorlar. Bilginizi hayal gücünüzle birleştirdiğiniz takdirde gerçek başarıya ulaşabilirsiniz. Küçükken sık sık duyduğunuz “icat çıkarma!” lafının etkisinde kalmışsanız bile bir an önce kurtulun, icat çıkarın.

 

8) Tarafsız ve objektiftir.

Bilim adamı her zaman objektif davranır. Kişisel çıkar ve isteklerinden ziyade bilginin peşinden gider. Önyargıları, kişisel dugu ve düşünceleri ile işini ayırt etmeyi bilir. Aynı zaman da eleştiri yapar ve eleştiriye de açıktır. Eleştirileri değerlendirerek moralini bozmak yerine çalışmalarını daha iyi hale getirmeye çalışır.

 

9) Kendine güveni tamdır.

Bilim adamı kendi alanında bilgi sahibidir. Bilginin sonsuz bir kavram olduğunu ve bugün doğru olan bir bilginin yarın yanlış bir bilgi haline dönebileceğini bilir. Hata yapmaktan korkmaz.

Hiç hata yapmamış bir insan yeni birşey denememiş demektir.

 

10) Güzel ahlak sahibidir.

Bilim iyi veya kötü değildir. Ancak her ikisi için de kullanılabilir. Bilim adamının amacı insanlığa faydalı olmaktır. Bilgi ve buluşlarını kötü amaçlar için kullanmaz. Etrafınız da bu niteliklere sahip birileri varsa ve size bilim adamı olmadığını söylediyse, şüphelenmemeniz için hiç bir sebep yok diyorum. Şüphelendiniz mi ? Eğer öyleyse siz de bir bilim adamı olma yolunda ilerliyorsunuz.

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

İsimsiz

28.03.2021 10:52:43

benim sorum yok ama çok teşekkürler yardımınız için

Rabia

8.03.2021 21:37:45

Yardım

Semanur Ot

6.03.2021 14:26:35

bilim adamların ortak özelik leri

(66168 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Bilimsel Yöntem Adımları Nelerdir?

Bilimsel Yöntem Adımları Nelerdir?

Bilimsel Yöntem Adımları Nelerdir? Bilimsel yöntem çeşitli yollarla ifade edilebilir; ancak temelde etrafınızdaki dünyayı gözlemlemekten, gözlemlediğiniz şeylere bir açıklama getirmekten, açıklamanızın geçerli olduğunu test etmekten ve sonra ya açıklamanızı kabul etmekten ya da reddederek daha iyi bir açıklama önermekten geçer. Bilimsel yönt...

Bilim Adamının 10 Özelliği Nelerdir?

Bilim Adamının 10 Özelliği Nelerdir?

İşte Bilim Adamının 10 Özelliği Bilim adamı ya da bilim insanı ise bir bilim dalında yetişmiş, bilgin, sistemli bir şekilde çalışmalar da bulunan, araştırmalar yapan kimse demektir. Bilim adamlarının ortak ve belirgin özellikleri vardır. Sizde de bu özellikler mevcutsa neden bir bilim adamı olmayasınız ? İşte size bir bilim adamının 10 özel...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi