• notifications1
  • menü

Bugün : 28 Mart 2024 Perşembe

BİTKİSEL KÖKENLİ DOĞAL İLAÇLAR VE ÖZELLİKLERİ

AZADIRACHTIN

Bitkisel kökenli insektisit olarak son yıllarda üzerinde en çok çalışılan bitki (Neem Azal) Azadirachta indica’ dır. A. indica, yaprak veya kabuklarının kurutulmasıyla toz halinde, meyve veya tohumdan terpenoid yapıda olan Azadirachtin ekstrakte edilerek, tohum veya tohum kabuğundan elde edilen yağ gibi çeşitli şekillerde zararlılarla mücadelede kullanılmaktadır. Azadirachtin, böceklerde uzaklaştırıcı (repellent), beslenmeyi engelleyici, doğurganlığı azaltıcı, kısırlaştırıcı, öldürücü, yumurta bırakmayı önleyici, gelişme ve büyümeyi engelleyici gibi etkiler göstermektedir.



PYRETHRUM

Chrysanthemum cinerariaefolium 'un çiçeklerinden elde edilen pyrethrum, mevcut insektisitlerin içinde en eski ve en güvenilir olan bitkisel kökenli insektisittir. Halen geniş alanlarda kullanılan tek bitkisel kökenli insektisittir.

 

 

ROTENONE

Bitkisel kökenli insektisit olarak kullanılan Rotenon, Güney Amerika'da yetişen Lonchocarpus sp. Asya'da yetişen Derris sp. ve Terphrosia sp. bitkilerinin köklerinden ekstrakte edilmektedir. Böceklerde kontakt ve mide zehir i olarak etki gösterir. Memeliler üzerine orta derecede etkilidir.

 

QUASSINE

Quassia armara ve Picrasma excelsa ağaçların gövdesinden ekstrakte edilir. İnsektisit özelliği göstermektedirler. Quassia, nicotine benzer şekilde böceklerde kontakt ve mide zehiri olarak etki etmektedir. Nikotin kadar zehirli değildir.
Quassia bazı bitkilerde fitotoksisiteye neden olmaktadır. Bu yüzden kullanımına dikkat edilmelidir.
 

 

NİKOTİN

Nicotiana tabacum ve diğer Nicotiana türlerinin yapraklarından çeşitli metotlarla ekstrakte edilerek kullanılmaktadır. Evlerde kullanımı tavsiye edilmemektedir. Kontakt ve mide zehiridir.

 

RYANIA

Güney Amerika kökenli Ryania speciosa adlı bitkinin kök, yaprak ve gövdesinden ekstrakte edilmektedir. Ancak memelilere, balıklara ve diğer suda yaşayan hayvanlara yüksek toksisitesi yüzünden kullanımı kısıtlanmıştır. Ryania böceklerin kas sistemine etkili olmaktadır ve hızlı bir ölüm oluşmaktadır

 

SABADILLA

Schoenocaulon officinale bitkisinin tohumundan elde edilmektedir. Değme ve mide zehiri etkilidir. Balarılarına toksisitesi yüksek olduğun-dan kullanılırken dikkat edilmelidir.Genelde diğer bitkisel kökenli insektisitlerle karıştırılarak etkiyi artırmak için kullanılır.


CAPSAICIN

Capsaicin, Capsicum (Solanaceae) cinsine bağlı bitkilerde acı tattan sorumlu olan bileşiktir. Biber meyvelerinin ekstraksiyonu sonucu elde edilmektedir ve genelde sarımsak, hardal veya çeşitli yabancı otların ekstraksiyonlarıyla birlikte kullanılır. Capsaicin, genel böcek ve akar zararlıları için repellent (uzaklaştırıcı) olarak kullanılır.  Bunun yanında öldürücü etkisi olduğu da bilinmektedir. Bunun yanında bazı preparatları nematisit ve fungisit etki göstermektedir. Yararlı böceklere ve balarılarına karşı yüksek toksisitesinden dolaylı kullanırken dikkatli olunmalıdır.
 

 

SARIMSAK

Sarımsak (Allium sativum L.) ekstraktının böcekler için etkili bir repellent olduğu uzun yıllardır bilinmektedir. Fakat kokusu, sarımsağın tarımsal alanlarda yaygın olarak kullanılmasını her zaman kısıtlayan faktör olarak öne çıkmıştır. Herhangi bir bitkisel yağ ile imalatçının önerilerine göre seyreltilerek bitkiye yoğun miktarlarda uygulanması etkiyi istenen seviyeye getirmektedir.

 


YAĞLAR (Bitkisel Kökenli )

Bitkisel yağlar genellikle depolanmış ürün zararlılarına karşı kullanılmaktadır. Depolanmış üründe zarar yapan bazı zararlılara karşı fumigant olarak öldürücü etki yaptığı bulunmuştur. Bunun yanı sıra nane, çam, kimyon, anason, sarımsak, okaliptus, susam, keten, pamuk, haşhaş ve zeytinden elde edilen bitkisel yağlar su ve arap sabunu ile karıştırılıp çıplak vücutlu böceklere karşı kullanılmaktadır.

 


MİNERAL MADDELER

Kaolin: Fiziksel engel, uzaklaştırıcı, rahatsız edici ve renk olarak etkili olur. Çeşitli meyve ve sebze zararlılarına karşı etkilidir. Aynı zamanda bazı bitki hastalıklarına karşı da etkilidir. Faydalı böceklere olumsuz etki gösterebilir. Amonyum Karbonat: Sadece böcek tuzaklarında çekici olarak kullanılabilir. Cryolite: Sodyum fluoaluminate'nin inorganik formulasyonudur. Ancak balıklara yüksek toksitite gösterir. Kuartz Tuzu: Böcekleri uzaklaştırıcı etkisi vardır

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(60115 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Bitkisel Kökenli Doğal İlaçlar Nelerdir?

Bitkisel Kökenli Doğal İlaçlar Nelerdir?

BİTKİSEL KÖKENLİ DOĞAL İLAÇLAR VE ÖZELLİKLERİ AZADIRACHTIN Bitkisel kökenli insektisit olarak son yıllarda üzerinde en çok çalışılan bitki (Neem Azal) Azadirachta indica’ dır. A. indica, yaprak veya kabuklarının kurutulmasıyla toz halinde, meyve veya tohumdan terpenoid yapıda olan Azadirachtin ekstrakte edilerek, tohum veya tohum kabuğun...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi